În spațiu, cafeaua de ieri este și cafeaua de azi
A fi astronaut pare un vis frumos, la care mulți aspiră, dar foarte puțini ajung să și-l îndeplinească. Dacă te numeri printre aceia care își doresc cu ardoare să ajungă în spațiu, ar trebui să știi că viața pe orbită nu este deloc una ușoară.
Pe lângă faptul că decolările îți afectează foarte tare plămânii, iar aterizările aproape că îți distrug oasele, țin să vă anunț că nici savurarea cafelei de dimineață, unul dintre cele mai plăcute momente ale zilei, nu va fi o experiență prea plăcută la bordul unei stații spațiale. Bine, asta în caz că nu îți place să-ți prepari cafeaua din propria urină.
Având în vedere că fiecare gram lansat în orbită costă o adevărată avere, „reduce, refolosește și reciclează” devine mai mult decât un motto. Iar această expresie se referă la absolut orice, inclusiv la transformarea lichidului eliminat într-o băutură potabilă, prin procesul de purificare.
Potrivit celor de la Astropeggy, 90% din apa de pe Stația Spațială este reciclată din transpirație, condens și urină purificată.
Totuși, purificarea urinei în apă nu este un proces atât de simplu cum este pe Pământ. Când „Urine Processor Assembly”, aparatul care curăță urina, a fost trimis în spațiu pentru prima dată, a întâmpinat probleme în îndeplinirea misiunii sale. Din cauza pierderii masei osoase cauzată de microgravitație, astronauții urinau dublul cantității normale de ioni de calciu, iar asta a făcut aparatul să se blocheze.