01 sept. 2015 | 11:43

Viitorul securității mobile stă în procesor: Snapdragon 820 te protejează în timp real

ACTUALITATE
Viitorul securității mobile stă în procesor: Snapdragon 820 te protejează în timp real

Aproape că nu mai trece o săptămână fără să nu auzim de un nou malware pentru Android sau de o vulnerabilitate care afectează zeci de mii de utilizatori. S-ar părea, totuși, că smartphone-urile vor deveni mai sigure în curând.

Telefoanele au ajuns să ne înlocuiască PC-urile. Sunt primele ecrane pe care le vedem dimineața și ultimele la care ne uităm înainte de culcare.

Întreaga noastră viață este pe smartphone: fotografii din vacanță, emailuri de serviciu, parole, conturi bancare. Nu e de mirare că, în ultimii ani, odată cu răspândirea lor la un procent considerabil din populație, hackerii au început să vadă aceste gadgeturi ca pe o vacă de muls.

Și, cu toate că încă nu s-a ajuns la complexitatea unor atacuri pe care le vedem pe platformele de PC, asta nu înseamnă că virușii nu sunt periculoși sau că nu pot duce la pierderea intimității sau a banilor.

Cel mai nou adversar al infractorilor cibernetici este cel mai mare producător de cipuri pentru telefoane și tablete. Qualcomm tocmai a anunțat că viitorul său procesor pentru flagshipuri va avea câteva caracteristici de securitate menite să protejeze informațiile utilizatorilor.

Snapdragon 810 al celor de la Qualcomm nu a fost cel mai reușit model produs de compania americană, suferind de pe urma unor probleme grave legate de supraîncălzire. Acum, în condițiile în care se confruntă cu o rivalitate din ce în ce mai puternică din partea unor companii precum Samsung, Qualcomm pare a fi hotărâtă să diferențieze de concurență cu ajutorul unei noi tehnologii. Este vorba despre o soluție hardware, implementată în noul Snapdragon 820, care vqa permite identificarea și clasificarea aplicațiilor considerate malițioase.

După cum scriu cei de la Verge, majoritatea aplicațiilor de securitate disponibile în acest moment se bazează pe o listă de amenințări, ceea ce înseamnă că software-ul malițios poate fi modificat pentru a nu fi depistat. Qualcomm, însă, ar urma să se bazeze pe Smart Protect, acesta din urmă monitorizând activitatea aplicațiilor de pe dispozitivele mobile și avertizând utilizatorul atunci când depistează ceva în neregulă.

Conform unei declarații de product management al Qualcomm, clienții vor primi ”instantaneu notificări în legătură cu probleme de confidențialitate și activități malițioase”.

Soluția Qualcomm este bazată pe platforma Zeroth, capabilă să învețe modul în care aplicațiile malițioase acționează. Asta înseamnă că, dacă un virus are un cod nou, dar acționează similar cu alte amenințări, va fi detectat imediat.

Platforma Zeroth funcționează printr-o conexiune la un cloud, dar producătorul de procesoare susține că această funcționalitate nu va consuma multă energie, deci autonomia dispozitivelor nu va fi afectată semnificativ.

De asemenea, Smart Protect este implementată în hardware, ceea ce înseamnă că avertizările vor sosi chiar și atunci când nu există o conexiune la internet. Smart Protect va debuta pe Snapdragon 820 anul viitor, iar Qualcomm colaborează deja, din câte se pare, cu firme precum AVG, Avast și Lookout.

Asta nu înseamnă că utilizatorii ar trebui să se culce pe o ureche, instalarea unui antivirus fiind recomandată. Aici găsiți o listă cu cei mai buni antiviruși pentru Android.