09 aug. 2015 | 14:09

Astronauții renunță la conserve pentru salată făcută de ei

ACTUALITATE
Astronauții renunță la conserve pentru salată făcută de ei

Într-un moment demn de filmele SF, membrii echipajului Expedition 44 din Stația Spațială Internațională vor renunța la eternele conserve în favoarea mâncării sănătoase. Sau, cel puțin, în teorie.

Pe 8 iulie, astronautul Scott Kelly a plantat semințe de salată, care au crescut timp de 33 de zile în Veg-01, un fel de seră cu leduri roșii, verzi și albastre. Cele roșii și albastre sunt cele mai importante pentru fotosinteză. Lumina verde este oarecum inutilă, dar chiar și în spațiu, mâncarea trebuie să fie atrăgătoare. Pentru a evita salata în culori electrice, inginerii au decis să adauge și verde în mix, scriu cei de la Gizmodo.

salata rosie

„Lungimile de undă albastre şi roşii sunt condiţia minimă pentru ca plantele să crească”, a explicat Ray Wheeler, cercetător la Kennedy Space Center. „Sunt, probabil, cele mai eficiente în ceea ce priveşte conversia puterii electrice. LED-ul verde ajută la sporirea percepţiei vizuale umane a plantelor”, a completat specialistul.

Mica „recoltă” a astronauţilor este un pas extrem de important pentru lumea ştiinţifică. Pe lângă faptul că astfel de grădini ar putea fi utilizate în viitor la reciclarea apei şi a oxigenului, deocamdată ele au şi un efect terapeutic pentru astronauţi. „Cu cât oamenii ajung şi stau mai departe de Pământ, cu atât este mai mare nevoia de a creşte plante pentru hrană, reciclarea atmosferei şi nevoile psihologice”, a subliniat Gioia Massa de la NASA.