04 aug. 2015 | 08:30

Apple mai pierde o luptă: nu mai este cel mai mare producător din China

ACTUALITATE
Apple mai pierde o luptă: nu mai este cel mai mare producător din China

Deşi în urmă cu câteva luni cei de la Apple se mândreau cu cea mai mare victorie din istoria companiei – dominaţia pieţei chineze de smartphone-uri, anunţul nu mai e valabil.

Dacă mai exista vreun dubiu în legătură cu volatilitatea pieţei de smartphone-uri, acela a fost înlăturat de un nou studiu publicat zilele trecute. Acesta includea clasamentul producătorilor de telefoane din cea mai importantă piaţă de mobile din lumea, China. Într-un teritoriu în care timp de câteva trimestre Apple a reuşit să dea tonul, acum a pierdut oficial poziţia de lider în faţa Xiaomi.

Compania mai puţin cunoscută în ţara noastră a înregistrat una dintre cele mai impresionante creşteri în ultimii ani datorită unei combinaţii dintre un portofoliu stufost de produse şi un randament foarte bun preţ-performanţă. Două firme de analiză a pieţei, printre care şi Canalys au confirmat că atât Samsung cât şi Apple nu mai ocupă poziţii de top în China.

Vizavi de cifre, Xiaomi a livrat 15,9 procente dintre toate telefoanele inteligente din teritoriu şi a fost urmată îndeaproape de Huawei, un alt producător asiatic care face valuri din ce în ce mai puternice la nivel internaţional. Acesta din urmă are 15,7% din piaţă în ţara marelui zid. Pe poziţia a treia vine Apple cu 12,2 procente, în timp ce Vivo are 8,1%. În altă ordine de idei, Vivo este o altă companie care s-ar putea să nu însemne nimic pentru voi, dar care a reuşit să lanseze în ţările asiatice câteva gadgeturi demne de superlative absolute.

Fanii Samsung vor fi cei mai dezamăgiţi de acest nou clasament, reuşind să ocupe doar poziţia a cincea în topul producătorilor de smartphone-uri cu o prezenţă importantă în China. Cei de la Canalys au ţinut să menţioneze că Apple şi Samsung au făcut eforturi financiare semnificative în teritoriu, prin deschiderea de noi magazine în oraşele mari şi prin iniţierea de parteneriate cu retaileri mai mici. Din păcate, cel puţin momentan, aceste metode nu mai sunt cele mai eficiente.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele