08 iul. 2015 | 13:20

Infractor pe Tor: Cât de ușor pot cumpăra românii arme de pe Internet

ACTUALITATE
Infractor pe Tor: Cât de ușor pot cumpăra românii arme de pe Internet

Circa 100 de arme de foc deținute în mod ilegal de cetățeni români sunt confiscate anual de către poliție, potrivit unui raport al Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Deși nu există încă date statistice la nivel național, este posibil ca o parte din aceste arme să fi fost procurate prin intermediul site-urilor din dark web, pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiționale utilizate de infractori, având în vedere evoluția rapidă a fenomenului la nivel internațional.

Reprezentanții Centrului pentru Studii de Justiție și Securitate și cei ai companiei Bitdefender au organizat acum ceva vreme, un workshop destinat îmbunătățirii cooperării inter-instituționale în România și identificării posibilităților de cooperare între sectoarele public și privat, la care au participat reprezentanți ai Oficiului pentru Programe de Criminalitate Cibernetică al Consiliului Europei (C-PROC), Inspectoratului General al Poliției Române, Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Ministerului Justiției, Ministerului Public, Ministerului Apărării Naționale, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic din România. Evenimentul a fost găzduit de reprezentanța Comisiei Europene în România.

O analiză asupra ameninţărilor referitoare la traficul ilegal de arme de foc, realizată de către EUROPOL, arată că internetul devine un mediu intens utilizat pentru comerţul ilegal cu arme de foc, ca urmare a caracterului anonim al tranzacțiilor. Traficanții de arme folosesc sisteme menite să le protejeze identitatea reală, precum TOR (The Onion Router) şi sistemele de plată bazate pe monedele virtuale Bitcoin, C-Gold, Pecunix.

„Fenomenul traficării armelor cu ajutorul darkweb reprezintă un pericol pentru toate statele europene, inclusiv România, tranzacțiile implicite neavând bariere convenționale. Pentru a analiza și contracara un fenomen de acest tip este nevoie de o cooperare reală între instituțiile publice și mediul privat la nivel național cât și de un nivel ridicat de cooperare internațională”, a declarat Alexandru Dena, președintele CJS.

Circa 5.000 de crime sunt comise anual în Europa folosind arme de foc, însemnând 20% din numărul total al omorurilor.

“Monitorizarea activității din internetul ascuns ne-a arătat că acesta a devenit un cadru propice dezvoltării unui mediu infracțional, incluzând traficul de armament, în care criminalii își mențin identitatea ascunsă și devin furnizori la scară globală. Autoritățile pot găsi la companiile private cunoștințele și experiența practică necesare limitării acestui fenomen aflat în plină expansiune”, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist în cadrul Bitdefender.

Intermediarii folosesc internetul ca să alimenteze infractorii şi grupurile de crimă organizată cu părţi componente prin specularea diferenţelor din legislaţiile naţionale care guvernează dreptul de proprietate şi comercializare. Forumurile şi blogurile online sunt folosite pentru a genera contacte şi a face schimb de cunoştinţe în domeniul sistemului comercial, cât şi referitor la asamblarea completă a armelor de foc din părţi componente şi kituri de transformare. Vânzătorii şi cumpărătorii se folosesc de creşterea numărului de mijloace de comunicare şi sisteme de plată anonime oferite de aşa-numitul “internet ascuns” pentru a coordona comerţul ilicit cu arme de foc în toate aspectele sale, variind de la arme de mână până la arme de asalt.

Autoritățile competente intenționează să monitorizele transfrontalier platformele TOR într-o manieră coordonată pentru a reduce practicarea comerţului ilegal cu arme.