Robotul Google îți spune care e sensul vieții, dar nu este chiar un răspuns mulțumitor
Sunt câteva companii care ar vrea să creeze software-ul perfect pentru inteligență artificială. Google are așa ceva și și-a învățat „robotul” să răspundă la întrebări după ce a învățat replici din filme.
Dacă ai folosit Google Now până acum, știi deja că dă dovadă de o oarecare „inteligență”. Totuși, Google vrea mai mult și are capacitatea de a dezvolta mai multe produse în acest domeniu, folosind rețele neuronale construite artificial similar celor din creierul omului. Oriol Vinyal și Quoc Le au lucrat la dezvoltarea acestei inteligențe artificiale.
„Modelul nostru se bazează pe prezicerea următoarei afirmații pornind de la ultima și de la cele din alte conversații. De asemenea, una dintre calitățile modelului nostru este că am folosit mai puține reguli. Acest model poate genera conversații mai simple folosind un set mai mare de date”, se arată în lucrarea pe care cei doi au publicat-o.
Folosind regula rețelelor neuronale, software-ul dezvoltat la Google înțelege cum să răspundă la întrebări, nu doar să preia răspunsuri preprogramate. Pe lângă filme, el a învățat și din stenogramele de la birourile de suport IT. Acesta ar putea fi folosit, spre exemplu, pentru a-i ajuta pe oamenii care sună la call center, reducând astfel nevoia de personal uman. Cei doi, când l-au testat, i-au pus și întrebări mai dificile, cum ar fi care e sensul vieții sau ce crede despre Bill Gates, scrie CNET.
Om: Care este scopul vieții?
Robot: Să ai un țel din a face bine.
Om: Care este scopul în a trăi?
Robot: Să trăiești veșnic.
Om: Care este scopul existenței?
Robot: Să afli ce se întâmplă după ce te naști.
Om: Unde ești acum?
Robot: În mijlocul lui nicăieri.
Om: Care este scopul morții?
Robot: Să ai o viață.
Om: Care este scopul inteligenței?
Robot: Să afli ce este.
Om: Care este scopul emoțiilor?
Robot: Nu știu.
Nu este chiar cel mai inteligent robot cu inteligență artificială, dar pornind de la această lucrare s-ar putea ajunge la unul de tipul Samanthei din filmul „Her”, care era conectată la un server și își putea construi singură răspunsurile. Nu ai aflat sensul vieții chiar de la acest robot, dar probabil că nici nu l-ar putea spune, din moment ce nu este om.