Cum alegi aparatul de aer condiționat și care sunt cele mai bune
Înainte de a-și alege un aer condiționat, orice utilizator ar trebui să ia în considerare un număr de factori.
În condițiile în care vreți să vă instalați un aparat de aer condiționat în casă, trebuie să luați în considerare mai multe elemente. Nu este important întotdeauna să vă luați un aer condiționat cu o capacitate mai mare. Aparatele standard au capacități cuprinse între 5.500 și 14.000 BTU. Un BTU (british thermal unit) reprezintă cantitatea de energie necesară pentru a mări sau a micșora temperatura unei livre de apă (aproximativ 0,45 kilograme) cu un grad Fahrenheit (sau 0,55 grade Celsius).
Un aparat de aer condiționat prea mic nu va avea capacitatea de a răci o încăpere de dimensiuni mai mari. De cealaltă parte, unul de dimensiuni prea mari va răci o încăpere mult mai repede, însă nu va reuși să reducă umiditatea suficient de mult. Pe lângă faptul că va irosi o cantitate relativ mare de energie, acesta va crea o senzație neplăcută celor din acea cameră. Aparate cu capacități de 9.000 BTU sunt suficiente pentru dormitoare cu dimensiuni cuprinse între 10 și 25 de metri pătrați. De asemenea, pentru sufragerii se recomandă modele de până la 12.000 BTU.
Două aparate mici, mai bune decât unul mare
Orice cameră de dimensiuni mai mici, dar cu o înălțime mai mică de 3 metri nu va beneficia în niciun fel de pe urma unui aparat mai mare. În schimb, conform site-ului Aer-condiționat.ro, se poate apela la două modele de dimensiuni mai mici. Nici plasarea pe hol a acestora, pentru a răci un întreg apartament nu este recomandată, din moment ce temperatura se va răci foarte repede, iar acestea se vor opri, înainte ca aerul rece ajungă și în celelalte încăperi.
[related]
În condițiile în care vreți să economisiți bani prin utilizarea unui dispozitiv foarte eficient, tehnologia Inverter vă poate fi de folos. Datorită acesteia, aparatul va porni la putere maximă, va aduce temperatura la nivelul dorit, moment în care va începe să ruleze cu o intensitate scăzută, suficient de mare pentru a menține atmosfera optimă. Din câte se pare, principalele avantaje ale unei astfel de tehnologii sunt consumul de energie cu 30% mai mic și zgomotul redus.
Sistemul de filtrare nu trebuie ignorat, deoarece vă va ajuta la prevenirea răspândirii unor bacterii sau altor agenți patogeni. Din acest punct de vedere, merită amintite tehnologiile celor de la Sharp și Hitachi, acestea din urmă având în componență ”oxizi de titan de dimensiuni nanometrice acoperiți cu particule de wasabi”. Având în vedere toate acestea criterii, vă prezentăm mai jos o serie de aparate de aer condiționat pentru toate bugetele.
Nordstar CS-35V3A-MB137AY4T este, din punct de vedere financiar, cel mai accesibil dispozitiv din această listă. Capacitatea acestuia este de 12.000 BTU, ceea ce înseamnă că este potrivit pentru o încăpere de dimensiuni mai mari, iar greutatea unității interioare este de 10 kilograme. Puterea consumată la răcire este de 1.090W, însă principalul punct în minus sunt cei 50 de decibeli generați de unitatea interioară. Aparatul este disponibil la un preț bun AICI.
Zephir MI-09SCO4/BL este unul din acele aparate de aer condiționat care poate elimina fumul de țigară și vaporii chimici. Nu trebuie să aveți încredere în astfel de specificații întotdeauna, unii utilizatori declarând că acestea sunt inutile. Aparatul Zephir are, însă, o capacitate de 10.000 BTU, consumând până la 1.350W la răcire. Greutatea unității interioare este de 6,5 kilograme, iar dispozitivul poate fi cumpărat de AICI.
Whirlpool Premium AMD 355 beneficiază, la fel ca toate aparatele din listă, de tehnologie Inverter și este dotat cu tehnologia Cold Plasma Generator pentru eliminarea bacteriilor. Aceasta din urmă nu este pe placul tuturor utilizatorilor, iar de aceea este recomandat să testați cu atenția aparatul înainte de a-l achiziționa. Capacitatea acestuia este de 12.000 BTU, iar greutatea unității interioare este de 12,5 kilograme, în timp ce presiunea acustică este de 54 de decibeli. Cu 3.500W consumați la răcire, aparatul Whirlpool poate fi achiziționat de AICI.
Samsung AR09HSSFAWKNEU este dotat cu Inverter și are o formă triunghiulară pentru a permite aerului rece să circule mai repede pe distanțe mai mari. La fel ca dispozitivul precedent, și acesta se folosește de plasă. Unitatea interioară cântărește 12,5 kilograme, are o capacitate de 9.000 BTU și generează o presiune acustică de 54 de decibeli, în timp ce puterea consumată la răcire este de doar 550W. Vă puteți cumpăra un Samsung AR09HSSFAWKNEU de AICI.
LG P18EL are, pe lângă filtrul Plasmaster Ionizer, și un filtru de protecție micro 3M. Capacitatea de 18.000 BTU îl recomandă, după cum am spus mai devreme, celor care vor să-l utilizeze în încăperile de dimensiuni mari, cu înălțimi de peste 3 metri. Unitatea interioară are o lățime de peste un metru, o greutate de 14 kilograme și poate produce chiar 29 de decibeli în modul silențios. La răcire, acesta va consuma nu mai puțin de 1562W. Aparatul de aer condiționat LG poate fi găsit la un preț avantajos AICI.
Daikin Emura CE.FTXG35LS.WIFI-RXG35L poate curăța până la 97% dintre alergeni, iar controlul prin Wi-Fi cu ajutorul telefonul sau al tabletei îl face unul dintre cele mai accesibile aparate. Unitatea interioară produce doar 20 de decibeli în modul silențios, având o capacitate de 12.000 BTU. Foarte interesant este sistemul ”Ochi inteligent”, capabil de a detecta persoanele din încăpere pentru a evita ca fluxul de aer să ajungă direct la acestea. Daikin Emura CE.FTXG35LS.WIFI-RXG35L este disponibil AICI.
Hitachi Performance RAK-70PPA-RAC-70WPA are o capacitate foarte mare de 24.000 BTU, ideală pentru încăperile foarte mari. Unitatea interioară are o lățime de peste 110 centimetri, iar presiunea acustică de 30 de decibeli îl face unul dintre cele mai silențioase de aceste dimensiuni. Sistemul de filtrare este unul inovator, bazat pe particule de wasabi cu efecte antibacteriene. Dispozitivul poate fi cumpărat de AICI.