22 iun. 2015 | 10:05

VIDEO Documentarul despre hackerii României e superficial și trebuie ignorat

ACTUALITATE
VIDEO Documentarul despre hackerii României e superficial și trebuie ignorat

Compania Norton, care produce antiviruși, a publicat un documentar despre hackerii din România. Este vorba despre celebrul Hackerville, adică Râmnicu Vâlcea, la care toată lumea se raportează drept un cuib al hackerilor. Dacă ar fi să crezi documentarul, românii sunt ași la spart servere, dar realitatea e mult diferită.

„În căutarea celui mai periculos oraș de pe Internet”, acesta e titlul dat de Norton documentarului despre hackeri români și despre Hackerville. Conform videoclipului companiei, la două ore de București și într-o comunitate de circa 100.000 de locuitori sunt unii dintre cei mai temuți hackeri ai lumii. Poate că România a avut câțiva hackeri de-a lungul timpului, dar ei nu sunt acei oameni capabili să intre în orice sistem, ci intră acolo unde neatenția oamenilor e mai mare decât ar trebui.

Documentarul Norton vorbește despre Marcel Lazăr alias Guccifer, Robert Butyka alias Iceman și Răzvan Cernaianu alias Tinkode. Pe rând, Guccifer a reușit să acceseze niște adrese de mail, printre care și pe ale Corinei Crețu sau George W. Bush, Iceman a obținut acces în câteva servere uitate de lume la începutul anilor 2000, iar Tinkode a accesat diverse site-uri mari, exploatând, în general, vulnerabilități de tip SQL Injection.

Andrei Avădănei explică pe WorldIT de ce aceștia nu sunt nici pe departe cei mai periculoși oameni de pe Internet. N-au fost nici în 2013, când PROTV a publicat un documentar similar, nu sunt nici acum, când Norton are propriul documentar. „Trebuie ținut cont de faptul că prin a «sparge» un site, în general, aceștia obțineau acces la un subdomeniu uitat de compania sau instituția avute în vizor, un loc în care nu erau informații neapărat interesante. (…) majoritatea celor care au fost arestați și prezentați în acest material au ajuns în situația această tocmai pentru că s-au lăudat, au simțit nevoia de apreciere din partea celorlalți”, scrie Avădănei.

Noroc, răbdare și prea puțin hacking

După cum a explicat și Guccifer pentru New York Times în 2014, el a avut mult timp liber și doar a ghicit răspunsurile la întrebările de securitate pe care oamenii le aveau setate pe contul de mail. În loc să folosească viruşi sofisticaţi sau alte unelte specifice infractorilor cibernetici, el căuta pe Internet cât mai multe informaţii despre ţintele lui, informaţii pe care le folosea pentru a răspunde întrebărilor de securitate necesare obţinerii unei parole. Pentru a sparge parola Corinei Creţu, el s-a chinuit şase luni.

„Nu era cu adevărat un hacker, ci doar un tip foarte deştept, foarte răbdător şi foarte persistent”, a declarat Viorel Badea, procurorul care s-a ocupat de caz. În ciuda unei condamnării din 2011, Guccifer a dat dovadă de aroganţă şi credea că nu va fi niciodată prins. Pe 6 iunie 2013, el a început să se laude pe site-ul publicaţiei americane „The Smoking Gun“, lăsând un comentariu stâlcit în limba engleză. „Nu sunt îngrijorat. Cred că voi schimba proxi-urile, voi juca table pe Yahoo!, mă voi uita la televizor şi mă voi juca cu fiica şi cu restul familiei mele“, scria acesta.

[readmore]

Sunt hackeri care folosesc tot felul de unelte pentru a avea acces la servere populare, active, și sunt „hackeri”, adică acei oameni care folosesc unelte de phishing și dau țepe prin site-uri paravan în care oamenii neatenți își bagă datele și pierd bani. Frauda online nu este chiar hacking, cum nici furtul din buzunar nu este la nivelul spargerii unei bănci.

Asta prezintă și Norton, dar nu prezintă adevărații hackeri. Aceștia sunt, de regulă, remunerați cu multe mii de dolari și nu țin să se laude, că astfel li se termină cariera. Phisheri sunt însă peste tot și crearea unei pagini false nu e prea dificilă, cum nici spamul pe mail nu este greu.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele