19 iun. 2015 | 14:40

Acer Aspire V15 Nitro – Bun pentru gameri, perfect pentru utilizatorii obișnuiți [REVIEW]

REVIEW
Acer Aspire V15 Nitro - Bun pentru gameri, perfect pentru utilizatorii obișnuiți [REVIEW]

Dacă într-o perioadă cei de la Acer erau cunoscuție pentru laptopuri de buget, în ultimi ani compania a încercat (și a reușit) să își schimbe imaginea și a devenit un producător asociat cu laptopurile foarte performante cu un raport specificații/preț aproape imbatabil. 

Acer Aspire V15 Nitro este unul dintre acele laptopuri, iar când mi-a ajuns în redacție pentru a fi testat, după ce i-am citit specificațiile, mă așteptam să aibă un preț cuprins între 6.000 și 8.000 lei. Surpriza a venit sub forma unei preț de numai 4.900 lei.

Preț: Acer Aspire V15 Nitro este disponibil la eMAG, în numeroase configurații

Introducere – Acer Aspire V15 Nitro

Spuneam mai sus că Acer Aspire V15 Nitro este disponibil într-o gamă foarte largă de configurații. Eu am testat un model cu display full HD de 15,6 inch, dotat cu un procesor Intel Core i7-5500U cu frecvență de 2,4Ghz (3,0 în mod Turbo) și 12GB memorie RAM. Partea de procesare grafică a fost asigurată de o placă Nvidia GTX950 cu 4GB memorie RAM, iar spațiul de stocare a fost compus dintr-un SSD de 256GB și un hard de 1TB.

[related]

Surpriza a venit sub forma unui Bluray Player încorporat. Nu știu exact câtă utilitate are această componentă, dar nu strică niciodată să ai o opțiune în plus când vine vorba de redarea media, fie că vorbim de jocuri sau de filme. Acer Aspire V15 Nitro mai dispune și de un cititor de carduri SD, de trei porturi USB 3.0 și de un port HDMI.

Tastatura este iluminată cu niște LED-uri roșii absolut senzaționale, iar partea de sunet este asigurată de patru difuzoare.

Înainte de a trece la punctele pro și punctele contra, trebuie menționat un lucru: fiind un laptop de gaming, am încercat să judec acest produs atât din perspectiva unui gamer, cât și din perspectiva unei persoane care vrea un laptop puternic, cu care să nu aibă probleme cel puțin trei ani de acum înainte.

Puncte pro – Acer Aspire V15 Nitro

Designul mi-a plăcut din start. V15 Nitro îmbină negrul mat de pe carcasa cauciucată cu argintiul lucios de pe balama, iar rezultatul inspiră eleganță și minimalism. Carcasa este ușor texturată și foarte plăcută la atingere, iar liniile drepte prezente în toată construcția dau impresia de laptop ”serios”, chiar dacă ledurile roșii de sub tastatură te fac să realizezi că ai de a face cu o mașinărie cu o latură ”jucăușă”. Acest design s-ar putea să nu fie chiar pe placul gamerilor, având în vedere că majoritatea laptopurilor din acest segment vin ori în culori mai trăsnite, ori cu linii agresive care emană testosteron.

Performanța a fost fără cusur. Configurația testată de mine este perfectă pentru cei care vor un laptop de gaming ”de buget” sau pentru cei care vor un laptop de zi cu zi premium. Acer Aspire V15 Nitro ”duce” jocuri la rezoluție full HD cu setările pe High și menține un frame-rate mai mult decât decent. Cu toate astea, cei care vor să experimenteze unele titluri la Ultra vor sesiza câteva sughițuri pe ici pe colo, dar nimic care să îi sperie. Când vine vorba de alte activități, PC-ul pur și simplu zboară. Editarea foto și video nu solicită sistemul peste limite, iar de browsing și vizionarea de filme nu are rost să discutăm.

Acer Aspire V15 Nitro (5)

Autonomia a reușit să mă surprindă. Sunt obișnuit ca un laptop să-mi ofere cam două-trei ore de browsing cu luminozitatea setată pe la 70%, dar Aspire V15 Nitro a rezistat aproape șase ore, apropiindu-se de rezultatele unui ultrabook. Totuși, nu toată lumea va fi mulțumită de această performanță, deoarece variază drastic în funcție de modul de folosire, dar despre asta veți putea citi un pic mai târziu.

Portabilitatea este și ea un punct forte. Aspire V15 Nitro nu este un laptop greu și nici gros. Sunt obișnuit să văd mașinării de gaming care trag destul de greu la ghiozdan, dar acest model este chiar mai subțire decât laptopul pe care îl folosesc acum la birou. Tot la acest capitol trebuie menționată și poziționarea găurilor de aerisire. Aerul cald iese prin spate, însemnând că nu ne vom prăji pe picioare dacă ținem laptopul în poală.

Trackpad-ul și tastatura m-au bucurat. Multe dintre laptopurile pe care le-am testat și pe care am lucrat m-au forțat să folosesc un mouse separat pentru a-mi desfășura mai bine activitatea. Trackpadul este mare și precis, plăcut la atingere, iar tastatura mi-a permis să scriu rapid, fără să mă chinui.

Acer Aspire V15 Nitro (1)

Puncte contra – Acer Aspire V15 Nitro

Display-ul are o saturație puternică și un contrast bun, dar au fost situații în care am simțit nevoia unei luminozități mai mari. Am apreciat că ecranul este de tip anti-glare, adică mat, dar unghiurile de vizualizare au fost mai mici decât mă așteptam, în ciuda panoului IPS. Privit ”de peste umăr”, display-ul distorsionează culorile destul de mult, iar asta nu-l face un gadget pentru cei care obișnuiesc să arate clipuri amuzante prietenilor sau care joacă diverse titluri multiplayer pe același laptop.

Ziceam mai sus că autonomia variază foarte mult. Cu toate că suntem obișnuiți ca procesorul și placa video să consume mai multă baterie în jocuri, diferența față de folosirea ”light” este foarte mare. Astfel, Aspire V15 Nitro va permite sesiuni de gaming de cel mult 2,5 ore fără conexiune la priză. În funcție de complexitatea jocului și de ”foamea” lui de resurse, această valoare poate flucta spre bine sau spre rău.

Concluzie – Acer Aspire V15 Nitro

Am ales să tratez acest laptop în două moduri, deoarece mi se pare o mașinărie de o versatilitate rar întâlnită. Nu știu dacă așa a fost gândit de către cei de la Acer, dar V15 Nitro este atât pentru gameri, cât și pentru utilizatorii obișnuiți și de aceea a primit două note în acest review. Nu am mai pus de foarte mult timp mâna pe un laptop produs de Acer și am fost surprins într-un mod foarte plăcut să văd cât de mult a evoluat compania. Acer Aspire V15 Nitro este un best-buy pentru ambele categorii amintite mai sus.

Acer Aspire V15 Nitro (7)