Cum poți afla cât de ”sănătos” este hard disk-ul tău
Toţi deţinătorii de calculatoare s-au confruntat sau se vor confrunta cu hard disk-uri a căror stare de sănătate se deteriorează.
[related]
Având în vedere că speranța de viaţă a unui hard disk se situează între 3 și 5 ani, este bine să verificăm regulat starea acestuia. În acest articol vă propun un scurt tutorial despre cum se poate verifica starea de sănătate a HDD-ului vostru, folosind programul gratuit HDDScan. Haideţi să vedem cum funcționează:
Ce reprezintă S.M.A.R.T. și cum pot fi accesate informaţiile furnizate de acesta?
Cei mai mulţi dintre noi am auzit de S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology), însă foarte puţini ştiu ce se află în spatele acestui acronim. Este vorba despre un sistem de monitorizare încorporat în toate HDD-urile sau SSD-urile moderne, care vă poate anunţa despre posibilitatea apariției unei defecţiuni de hardware. Totuşi, pentru a nu fi puși în fața faptului împlinit, se pot folosi o serie de utilitare care vor verifica indicatorii de fiabilitate utilizați de S.M.A.R.T. Pentru mai multe informaţii despre această tehnologie și modul în care poate să vă ajute la identificarea unor posibile erori ale hard disk-ului vă recomand să citiți acest articol: Ce este S.M.A.R.T. și cum funcționează?.
Utilizatorii sistemelor de operare produse de Microsoft au posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de programe gratuite de diagnosticare a unui hard disk. Toate aceste mici utilitare vă vor ajuta, într-o mai mică sau mai mare măsură, să anticipaţi și să vă protejați de posibilitatea apariției unor defecţiuni ale HDD-ului folosit de computerul vostru. Totuşi, noi vă propunem să testaţi fiabilitatea discului dur folosind un utilitar gratuit numit HDDScan.
HDDScan este un gratuit program de diagnosticare a stării hard disk-ului. Micul program (4.6 MO) este complet portabil, deoarece este livrat sub forma unei arhive .zip care nu trebuie instalată. După descărcare și dezarhivare, va rula direct dacă deschideţi aplicaţia HDDScan.exe din folderul extras. Vă recomandă să folosiţi cea mai nouă versiune disponibilă.
Cum se foloseşte HDDScan pentru a monitoriza atributele S.M.A.R.T.?
După ce deschideţi aplicaţia HDDScan.exe, va apărea o mică fereastră unde, în partea dreaptă, veți observa o zonă de selectare a hard disk-ului. Dacă folosiţi o singură unitate HDD, aceasta va fi afişată direct, dar dacă pe computerul vostru sunt instalate mai multe discuri dure trebuie să îl alegeţi pe cel pe care are nevoie de diagnostic.
După această acţiune veți putea să verificați atributele S.M.A.R.T. prin apăsarea butonului dedicat.
Acesta va deschide o nouă fereastră în care puteţi vizualiza atât informaţii generale despre HDD (model, seria sau versiunea de firmware), cât și valorile unor următoarelor atribute: raw read error rate (rată erori citire), spin up time (durată atingere rotaţie maximă), reported uncorrectable errors (raport erori irecuperabile), power on time (perioada de funcționare), load cycle count (cicluri de poziționare capete), temperature (temperatură), command timeout (comenzi de time-out), current pending sector count (numărul curent de sectoare instabile), total Logical Block Addressing read (numărul total de poziționări pe hard disk), free fall protection (protecție cădere liberă) și head flying hours (durată poziționare capete).
Toate atributele S.M.A.R.T. vor avea afişate următoarele câmpuri: Identifier (definiţia exactă a atributului); Attribute name (denumirea exactă a atributului S.M.A.R.T.); Value (valoarea curentă a atributului); Worst (cea mai mică valoare înregistrată); Threshold (valoarea minimă acceptată); Raw(hex) (valorile măsurătorilor brute furnizate de un senzor).
Atunci când încercaţi să verificați status-ul unui anumit atribut S.M.A.R.T. trebuie să vedeţi, mai ales, diferența dintre valorile afişate în câmpurile threshold și value. Mai apoi, unii dintre indicatori sunt consideraţi a fi foarte importanţi pentru predicţia unor posibile defecţiuni, cum ar fi: ID 5-reallocated sector count (numărul curent de sectoare realocate) sau ID 197-current pending sector count (numărul curent de sectoare instabile). Acestea sunt chiar foarte simplu de interpretat, deoarece, cu cât valoarea afişată este mai mică, atunci şansele sunt tot mai mari ca hard disk-ul să cedeze.
În orice caz, dacă există o problemă, aceasta va putea fi observată imediat în lista de atribute. Dacă în fața atributului vedeţi o iconiță de culoare verde, atunci valorile sale sunt normale. Dacă, însă, acea iconiță este de culoare galbenă, atunci este posibil ca ceva să nu funcționeze corect. Roşu înseamnă că HDDScan înregistrează valori anormale pentru acel atribut și există posibilitatea ca HDD-ul să cedeze.
Cum poţi testa hard disk-ul pentru probleme hardware cu HDDScan?
HDDScan poate fi folosit pentru testarea oricărui tip de hard disk, fără să conteze care este producătorul acestuia. De asemenea, acest program poate să ruleze teste de suprafaţă indiferent de interfața conexiunii HDD-ului cu calculatorul: SCSI, PATA, SATA, USB sau FireWire. Deci, îl puteţi folosi pentru a diagnostica inclusiv hard disk-uri externe.
Pentru a accesa testele specifice trebuie să apăsaţi pe butonul rotund din centrul ferestrei deschise.
Va apărea, mai apoi, un nou meniu în care trebuie să selectaţi opţiunea Surface Tests.
În fereastră Test Selection veți putea selecta unul dintre cele patru tipuri diferite de teste de suprafaţă. Primul dintre acestea, Verify, va citi doar buffer-ul intern, verificând consistenţa acestuia fără a transfera date prin interfaţa de tip PATA, SATA, etc. Să fiți foarte atenţi deoarece există posibilitatea ca acest tip să nu funcționeze prea bine pentru dispozitive conectate prin USB. Următorul tip, Read, citeşte fiecare dintre sectoarele HDD-ului trasferându-le prin interfaţă. Acest al doilea tip de test va verifica fiecare sector în sine și va măsura timpul său de operare.
[readmore]
Tipul de test numit Erase pregătește sectoare cu date pe care le va scrie peste cele aflate pe disc pentru a măsura viteza de scriere. Fiţi atenţi să nu folosiţi acest test pe hard disk-uri pline cu informaţii deoarece există posibilitatea să pierdeţi o mare parte dintre acestea; datele din sectoarele rescrise nu pot fi recuperate. Ultimul dintre aceste tipuri, Butterfly Read este similar Read, singura diferență fiind că sectoarele sunt verificate în perechi. Citirea se face simultan de la început până la sfârşit și prima pereche de testare este compusă din sectorul 0 și sectorul N (N este numărul ultimului sector care trebuie testat).
Pentru a porni verificarea cu oricare din testele de mai sus trebuie să apăsaţi butonul Add Test. Testul ales va fi adăugat în fereastra Test manager și va rula în fundal până la finalizarea sa. Totuşi, dacă dați clic pe testul abia adăugat, vi se vor afişa detalii exacte privind verificarea făcută de acesta sub forma unor grafice sau hărţi. Revenind la fereastra Test Manager, aceasta vă permite, de asemenea, să întrerupeţi temporar sau să ştergeţi oricare dintre teste.
Hard disk-urile fac parte din componentele calculatorului care suferă din cauza unui grad mare de uzură continuă. Pe măsură ce îl utilizați tot mai puternic, creşte posibilitatea apariției unui tot mai mare număr de sectoare problematice; și, evident, datele stocate în aceste sectoare pot fi corupte sau, chiar, pierdute. Testele de suprafaţă menţionate mai sus, în special Read și Verify, vor scana HDD-ul pentru a găsi sectoarele cu erori de scriere/citire, care vor fi marcate ca fiind neutilizabile pentru rescriere. Sistemul de operare va şti de existenţa lor și, astfel, nu le va mai folosi în viitor; totuşi, datele aflate deja în acel sector vor fi accesibile pentru citire. Recomandarea noastră, pentru o verificare de bază a hard disk-ului, este să folosiţi al doilea tip de test de suprafaţă, Read.
Alternative pentru verificarea sănătății unui HDD
În acest ghid v-am recomandat programul meu favorit pentru astfel de verificări. Desigur, există multe alte programe similare, care fac aproximativ același lucru. Dacă doriţi să descoperiţi și alte aplicaţii specializate, citiți acest articol: Cum putem diagnostica starea de sănătate a unei unități HDD.