12 iun. 2015 | 11:00

Creativitatea artistică a ajuns să fie măsurată de computer

ACTUALITATE
Creativitatea artistică a ajuns să fie măsurată de computer

Un nou program al celor de la Universitatea Rutgers şi-a asumat una dintre cele mai dificile sarcini, aceea de a măsura creativitatea artistică.

Cum frumuseţea este în ochii privitorului, te-ai aştepta ca şi aprecierea creativităţii din spatele unei să poate fi judecată de un critic de artă cu experienţă. Din păcate, realitatea este complet diferită.

Un grup de cercetători de la Universitatea Rutgers au creat un algoritm vizual computerizat ce măsoară cu precizie foarte mare nivelul de creativitate al unei picturi pornind de la aspectele similare cu lucrări anterioare.

Respectiva aplicaţie software, pentru această sarcină, are în vedere atât , cât şi textura lucrării finale combinată cu familiaritatea obiectelor reprezentate. Practic, întreaga istorie a artei este percepută ca o reţea de momente derivate din altele anterioare. Până şi conţinutul aparent original poate să aibă o ancoră importantă în trecut dacă priveşti suficient de în spate.

Într-o formă nu foarte uşor de înţeles, rezultatele testului le puteţi vedea în imaginea de mai sus. În orice caz, Strigătul de Edvard Munch este perceput ca fiind o lucrare excepţional de creativă. Acelaşi nivel de apreciere a fost asociat lui Hristos Crucificat de Goya şi Căpiţe în Chailly la Răsărit de Monet. Pentru că nu puteau lipsi surprizele, Donaida de Auguste Rodin şi Portretul Mamei de Albrech Durer au fost clasificate ca fiind lipsite de imaginaţie.

În altă ordine de idei, merită să aveţi în vedere că, în nici un moment, creatorii algoritmului nu au pretins că acesta ar aprecia frumuseţea unui tablou sau calitatea sa artistică. Este vorba doar de măsurarea nivelului de creativitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele