07 iun. 2015 | 12:34

Personajele din Star Wars te ajută să înțelegi bolile psihice

ACTUALITATE
Personajele din Star Wars te ajută să înțelegi bolile psihice

Maladiile mintale, inclusiv tulburările psihice, au fost ilustrate şi explicate cu ajutorul personajelor din celebra serie Războiul stelelor.

La prima vedere, stabilirea unui raport între personajele din Star Wars şi maladiile mintale pare o sarcină dificilă. Cu toate acestea, doi experţi americani în psihiatrie, Ryan C.W. Hall şi Susan Hatters Friedman, au avut această idee, cu scopul de a realiza un studiu care să explice pe înțelesul tuturor concepte precum depresia, dependenţa şi schizofrenia.

„Obiectivul este de a face anumite lucruri mai amuzante, de a crea un instrument de învăţare pentru toată lumea, indiferent dacă este vorba de pacienţi, studenţi la medicină, care poate nu sunt foarte interesaţi de acest subiect, sau de oameni care consideră că e interesant să studieze aceste chestiuni”, au declarat autorii studiului publicat în Academic Psychiatry.

Aceștia au urmat exemplul altor experţi în psihiatrie, care au folosit personajul Scarlett O’Hara, protagonista filmului Pe aripile vântului, pentru a preda studenţilor conceptul de isterie.

Yoda este dislexic și Darth Vader are tulburări de personalitate

Ryan C.W. Hall şi Susan Hatters Friedman spun, printre altele, că stilul de vorbire al personajului Yoda din Războiul stelelor ar fi cauzat de dislexie sau de sindromul Williams, o maladie cauzată de absenţa parţială a cromozomului şapte, care determină o vorbire incoerentă. Darth Vader ar putea suferi de stres post-traumatic sau de un anumit tip de tulburare de personalitate. Fiul său, Luke Skywalker, ar prezenta, potrivit aceloraşi cercetători americani, semne premergătoare de schizofrenie, cauzate de evoluţia lui bruscă de la un adolescent predispus la depresie la rolul de salvator al omenirii. În ceea ce îl priveşte pe Jabba The Hutt, acest personaj ar prezenta semne de psihopatie. „Însă acest lucru nu reprezintă nicio surpriză pentru nimeni”, afirmă cei doi autori.

Studiul celor doi experţi americani este supus interpretărilor, potrivit Pacific Standard. Cu toate acestea, atunci când colegii de breaslă ai cercetătorilor Ryan C.W. Hall şi Susan Hatters Friedman au comentat acest studiu, ei au preferat să nu îi critice, ci, mai degrabă, să discute în detaliu comparaţiile făcute de aceştia.

Psihiatria și cinematografia, un parteneriat îndelungat

Asocierea dintre psihiatrie şi cinematografie nu este rară, cele două domenii inspirându-se în mai multe ocazii unul din celălalt. Strălucirea, Zbor deasupra unui cuib de cuciAmerican Psycho, Shutter Island sunt exemple de filme în care tulburările mintale fac parte din scenariile cinematografice. În sens invers, un curs de psihopatologie din Statele Unite a asociat deja personaje de ficţiune cu maladiile mintale.

Astfel, personajele din serialul de televiziune Seinfeld, considerate „nevrozate şi aiurite”, reprezintă un punct de plecare ideal pentru astfel de analize ştiinţifice, potrivit cursului citat. În 2004, mai multe episoade din acest serial TV au fost prezentate unor pacienţi care sufereau de schizofrenie, cu scopul de a facilita dialogul cu acele persoane.