04 iun. 2015 | 17:12

iRaportul: 10 știri pe care ai dat click în ultimul secol fără să știi ce te așteaptă

ENTERTAINMENT
iRaportul: 10 știri pe care ai dat click în ultimul secol fără să știi ce te așteaptă

Acesta e un articol care te va face să dai click pe el pentru că nici nu știi ce ai să afli. Totodată, este și un articol care să-ți explice pe scurt, cu fapte istorice, ce-i ăla un clickbait și cât de bune sunt la casa omului (sau la poarta presei).

Internetul știe deja cum funcționează, dar, la naiba! nu avem web decât de vreo 25 de ani, așa că m-am gândit să-ți arăt cum ar fi arătat presa vremii, dacă s-ar fi practicat clickbait în ultimul secol. Să nu înțelegi însă că toate clickbait-urile sunt la fel. Sunt cele directe, de tipul veziaici și sunt cele ceva mai muncite, poate cu o rimă, căci românul s-a născut poet.

Chiar dacă ți se pare că tu poți recunoaște cu ușurință un clickbait, cu cât este mai vag, cu atât ai mai puține motive să accesezi acel articol. Voi fi sincer cu tine și îți spun că sunt puține subiectele care îți vor zdruncina lumea, îți vor cutremura sufletul și îți vor înfricoșa și îngrozi mintea. Cele mai multe sunt acolo să smulgă un click și-o afișare.

Și nu, un clickbait nu trebuie să fie neapărat cu semnul exclamării sau megațățesc, cum practică tabloidele din România. Pot fi și domoale, dar să-și facă treaba și să te convingă să mai vezi și tu o știre, să dai jos killele de șaormă bând apă caldă pe stomacul gol sau să vezi românul care cumva a reușit ceva.

Istoria ultimului secol așa cum nici nu gândeai c-o s-o vezi

1. Nici nu s-a răcit Regele în groapă că au și sărit la bătaie în Marele Război!

În august 1916, România primește un ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei. Carol I murise deja de doi ani, așa că guvernul român acceptă să intre în război de partea Antantei, deși situația de pe fronturile de luptă nu era una favorabilă. Știm deja că România n-a ales niciodată tabăra bună.

2. S-au dus la Milcov cu grăbire! Când s-au întors, nici Europa nu i-a mai recunoscut

„Vin’ la Milcov cu grăbire/Să-l secăm dintr-o sorbire” scria Vasile Alecsandri în Hora unirei. Nu a scris-o chiar pentru 1918, dar așa s-a nimerit, așa s-a făcut. Ziua națională fixată pe 1 decembrie comemorează marea adunare de la Alba Iulia și unirea provinciilor Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României. Și din 1918 ne avem ca frații (#doamneajută!).

3. Din rege ni l-au făcut cerșetor!

Pe 30 decembrie 1947, regele Mihai I a fost constrâns să semneze decretul de abdicare în aceeași zi fiind proclamată republica populară. În noiembrie 1946, comuniștii câștigaseră alegerile.

4. De la talpa bocancului la cârma țării! El e cel mai iubit fiu al poporului

La trei zile de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Nicoale Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român (numele de atunci al Partidului Comunist Român). A rezistat câteva decenii drept lider al poporului și șef al țării.

5. A înecat poporul în sânge, acum iat-o cum plânge! Ultimele cuvinte înainte de liniștea veșnică

Pe 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați (pe repede înainte, că nimeni n-avea timp pe vremea aia de procese, erau ocupați cu sărbătorirea), condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

6. Flori, durere și huilă: București, o baie de sânge inutilă!

Mineriada din iunie 1990 reprezintă evenimentele desfășurate în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele statului, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. Cum era: noi muncim, nu gândim.

7. România, în beznă! Când credeai că ai orbit, era doar Soarele pitit

Eclipsa de Soare din 11 august 1999 a fost ultima eclipsă totală de Soare din secolul al XX-lea și, implicit, din mileniul al II-lea. S-a văzut (sau nevăzut?) total și din România, iar la acea vreme circula celebra bancnotă de 2.000 de lei cu eclipsa.

8. Cuvintele care au cutremurat România și ne-au redat speranța: „Să… !”

La alegerile prezidențiale din decembrie 2004, Traian Băsescu a reușit să îl învingă pe Adrian Năstase în al doilea tur de scrutin, după ce în primul s-a clasat de pe a doua poziție. Pe 21 decembrie 2004, a depus jurământul în fața Camerelor Reunite ale Parlamentului României. Sloganul de campanie a fost: „Să trăiți bine!”.

9. România, la masa bogaților: și dușmanii ne-au recunoscut valoarea!

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din 2003 și confirmată la Bruxelles pe 18 iunie 2004. Raportul de țară privind progresele României din octombrie 2004 a afirmat de asemenea data de 1 ianuarie 2007 ca dată de aderare pentru România și Bulgaria.

10. România lucrului bine tăcut! I-am dat inima și like-ul, el ne-a tratat cu fundul!

A câștigat alegerile prezidențiale din 2014 în al doilea tur de scrutin, obținând 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta.


Disclaimer: iRaportul lui Titus A. Technicus este o rubrică pamflet care tratează actualitatea tech într-o notă umoristică. Fiecare articol trebuie tratat ca atare. La fel cum prostul nu le știe, dar le nimerește, nici Titus A. Technicus nu le gândește, dar le potrivește.