24 mai 2015 | 13:47

Ești programat genetic să pierzi nopțile. Studiul care te scuză dacă te trezești târziu

ACTUALITATE
Ești programat genetic să pierzi nopțile. Studiul care te scuză dacă te trezești târziu

Preferi să te trezești la prima oră a dimineții sau să te culci tot atunci, după nopți albe? Răspunsul probabil depinde și de vârstă, dar oamenii de știință au identificat și o serie de indici genetici.

Studiul a fost publicat în Frontiers in Neurology, iar pentru realizarea lui au fost folosite musculițe de fructe. Acestea au un ceas biologic foarte asemănător cu al oamenilor, iar cercetătorii au considerat că genele care îl controlează ar putea avea aceeași funcție și în cazul nostru. După analiza genomului acestora, cercetătorii au putut identifica aproape 80 de gene legate de diferența în ceea ce privește momentul zilei în care funcționează la capacitate maximă.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Leicester a identificat cele două diferențe de cronotip, observând momentul zilei când muștele își începeau activitatea. Majoritatea făceau acest lucru dimineața, dar unele așteptau până mai târziu. Apoi, oamenii de știință au analizat ADN-ul muștelor timp de 24 de ore și au descoperit nu doar că erau aceleași gene active în ambele cronotipuri, dar și că acestea prezintă diferențe semnificative.

[readmore]

„Analiza genelor a constituit doar o parte din cercetarea noastră. O întrebare evidentă este ce anume cauzează expresii diferite la oamenii matinali și cei vesperali. Diferența se datorează, în mare parte, variațiilor genetice în secvențele de ADN”, a explicat Eran Tauber, unul dintre autorii studiului. Procesele moleculare sunt întârziate în cazul celor care se trezesc târziu de obicei, prin comparație cu cei matinali, dar sunt și complet diferite.

Această cercetare este de interes pentru că ne-ar putea face să înțelegem felul în care funcționează ceasul nostru genetic și cum am putea da mai mult randament.