Apple Watch – E timpul ca ceasul să-ți arate mai mult decât ora

VIDEO
Apple Watch - E timpul ca ceasul să-ți arate mai mult decât ora
18 mai 2015 | 18:34

Apple Watch a primit multe titluri în scurta lui viață oficială. În cea neoficială s-a numit iWatch și despre el s-a vorbit și speculat câțiva ani. Apple Watch a ajuns și la noi. Ne-a plăcut, parțial, ne-a displăcut, parțial, dar tot mai avem de clarificat rolul ceasului inteligent în viețile noastre.

Apple Watch este cel mai cerut, discutat, promovat și criticat ceas inteligent. Industria aceasta a pornit cu adevărat cu primul Gear de la Samsung, pe vremea aceea Galaxy Gear, și a explodat odată cu Android Wear. Acum, meritorii de laude mai sunt Apple Watch, Asus ZenWatch, LG Watch Urbane și Motorola Moto 360.

Apple Inc. Watch ar putea fi cel mai bun. Ar putea fi zeul tuturor gadgeturilor. Ar putea, dar până atunci este o încercare bună de a crea ceva nou. Detaliem pe site: http://bit.ly/1c0qVW6

Posted by playtech.ro on Monday, May 18, 2015

 

Înainte de a vorbi despre Apple Watch, ar trebui să clarific ce este un ceas inteligent (sau smartwatch, cum mă voi mai referi la așa produse și cum mai folosim pe Playtech). În esență, ceasurile inteligente sunt niște computere „îndesate“ într-un spațiu cât mai mic, care seamănă cu un ceas clasic. Nu sunt de lăsat moștenire, nu sunt să-ți indice doar ora, ci sunt o punte între telefon și universul tău digital.

Un ceas inteligent ar trebui, dar nu este obligatoriu, să te facă să folosești cât mai puțin telefonul, aducându-ți notificările la încheietură, monitorizându-ți ritmul de viață și intuind ce ai nevoie ca să îți furnizeze când chiar ai nevoie. Până acum, toate încercările sunt la un nivel mediocru, căci și hardware-ul (autonomia mai mare), și software-ul trebuie să mai evolueze. Android Wear se descurcă bine cu a intui, Apple Watch se descurcă bine cu a avea aplicații mai bine realizate, mai interesante, chiar mai eficiente.

Apple Watch la Playtech-6

Apple este o companie imensă pe ale cărei produse se pune o presiune la fel de mare și sunt expuse unei atenții asemenea. Apple Watch nu este nici bun, nici rău, este primul produs, iar înainte de a-l alege ar trebui să te întrebi dacă ai nevoie. Odată rezolvată această dilemă, dacă ai iPhone, îți iei Watch, dacă ai Android, ai de unde alege.

Apple Watch, acel prototip care deschide o nouă lume

Apple Watch, așa cum l-am testat și colegii mei de la Playtech este un prototip. Desigur, se fabrică în milioane de unități, poate se va vinde la fel, dar este un prototip la care Apple lucrează de câțiva ani. Nici următorul nu va fi cu mult mai bun, ci abia de la al treilea înainte să ai un gadget pe care să te bazezi. Acum, Watch are aplicații, are design și are nevoie de feedback din partea utilizatorilor.

Apple Watch la Playtech-1

Ca specificații tehnice totul începe de la dimensiune. Este disponibil în două versiuni: de 38 și 42mm, primul având un ecran de 1,32 inci, pe când la al doilea ajunge la 1,5 inci. Rezoluțiile fluctuează puțin, fiind de 340×270 pixeli pe primul și de 390×312 pixeli pe cel de-al doilea. Există modemuri WiFi și Bluetooth 4.0 fiecare dintre ele, microfon și difuzor încorporate și ambele folosesc un procesor S1 dezvoltat de Apple. Ceasurile se încarcă prin inducție magnetică și de la 0% la 80% ajunge în 1,5 ore, iar încărcate la maximum sunt în 2,5 ore. Suficient de mult cât să nu vrei să îl descarci ziua.

Autonomia este undeva la 18 ore, promisă de Apple, dar nu pune bază pe asta. Dacă vei folosi ceasul, se va duce și energia. Este evident, știm asta de la telefoane. Deocamdată, aceste ceasuri (cu iOS și Wear) n-au decât autonomie de ore, poate zile, dar nicidecum de cel puțin o săptămână.

Apple Watch la Playtech-9

Spre deosebire de ceea ce au făcut producătorii care folosesc Android Wear, dar Samsung cu Gear Next ar putea recupera, Apple a introdus pe Watch o coroană digitală. Desigur, este stupid să vrei control analog pe ceva digital, poate că ți-ai spus asta, dar coroana aceasta este chiar utilă. Derulezi mult mai ușor cu aceasta decât dacă ai folosi ecranul pentru simplul motiv că nu îți blochezi ecranul. Și așa e mic, iar un scroll separat e binevenit. Deocamdată, coroana digitală nu pare doar un moft al Apple de a te face să te simți „ca acasă“, venind de la un ceas clasic la unul digital.

Că tot am ajuns la controlul analogic, ai două butoane pe Apple Watch. Coroana acționează ca buton de Home, când o apeși, iar cel de sub ea te duce la contactele tale (luate din iPhone). Apple a construit ecosistemul Watch în jurul interacțiunii cu ceilalți, așa că era nevoie de un buton pentru contacte. Le poți trimite mâzgăliturile tale, simboluri emoji sau bătăile inimii (ceea ce poate trece drept romantic doar dacă ea sau el au ceas Apple).

Apple Watch la Playtech-5

Cum este viața cu Apple Watch

Eu nu văd util un ceas inteligent. N-au o problemă în a-mi verifica telefonul constant, iar pentru monitoriza pașii sau activitățile de fitness folosesc o brățară Jawbone sau telefonul. N-am purtat nici ceas decât în liceu, vreo doi ani, așa că nu simt nevoia de a avea așa ceva atașat de încheietură. Am vrut însă să nu fie un articol doar cu punctul meu de vedere, așa că a testat și Andrada ceasul. Mai jos sunt impresiile ei.

Prima oară când am văzut Apple Watch, mi-am zis: „Iată un smartwatch frumos”, și, din fericire, am avut ocazia să mă joc cu el. După foarte puțin timp, am tras concluzia că nu am nevoie de el. Și că, probabil, nici nu voi avea vreodată.

Apple Watch la Playtech-4

În primă fază, faptul că am putut să vorbesc prin intermediul său m-a entuziasmat puțin. M-am simțit ca în desenul animat „Spioanele“, unul dintre preferatele copilăriei mele, dar această funcție nu crește utilitatea ceasului. Am un telefon care sună, de ce mi-ar trebui un ceas care să facă același lucru simultan? Desigur, uneori telefonul meu sună din abisul genții, de unde nu poate fi auzit și l-aș putea găsi cu greu. Totuși, nu cred că e o tragedie atât de mare să nu răspunzi într-o fracțiune de secundă. Mama ta ar iubi această funcție, dar pe tine s-ar putea să te enerveze.

Apple Watch la Playtech-13

În plus, Apple Watch Sport creează un disconfort cu care va trebui să trăiești. Siliconul nu este un material prietenos cu pielea. Mie nu mi s-a întâmplat să mă irit, dar mi se lipea de piele într-un mod foarte enervant. În plus, e o idee proastă să îl iei la alergat pentru a-ți monitoriza caloriile arse. Va păstra evidența, dar acest avantaj e anulat de disconfortul produs de curea. Asta ține și de preferințele personale. Eu nu țin neapărat să știu precis câte calorii am ars și am consumat într-o zi, pentru că sunt doar niște numere, care nu sunt atât de relevante pe cât ai crede.

Știm ce vrem să facă, mai trebuie să și facă

Cum zice și Andrada, afli niște numere. Știi cu cât îți bate inima, cât ai alergat, câte kilograme ai. Nu știi însă ce faci cu datele astea. Acel HealthKit este la început și va fi, poate, cea mai bună idee. Până nu vor învăța aceste gadgeturi să fie mai active, nu vor fi prea utile. Sunt doar telefoane „înghesuite“ în dimensiuni mai mici, care pot sau nu să ne completeze viața.

Apple Watch la Playtech-7

Până când vremurile pe care le pomenesc se vor întâmpla, Apple Watch, și cele similare lui, vor fi undeva la granița între util și moft. Este util să preiei ușor apeluri, să vezi notificările și să afli imediat prognoza meteo, fără s-o ceri. Este însă un moft să trimiți bătăile inimii cuiva, să citești mailuri pe ceas și să te lauzi că afli cu două secunde mai devreme ce notificare ai pe Facebook în loc să verifici telefonul.

Totuși, și primul iPhone era moft în 2007. În 2008, a devenit serios și aștept cu interesul WWDC din această vară. Aștept, de asemenea, noul Watch din toamnă.

Apple Watch este disponibil la precomandă la QuickMobile. Noi am folosit un Apple Watch Sport de 42mm. La acest magazin este disponibilă și versiunea Watch Edition cu carcasă din aur de 18 karate.

 

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele