15 mai 2015 | 19:19

Noi detalii despre Homo Sapiens și Neanderthali: Una dintre cheile evoluției, găsită în România

ACTUALITATE
Noi detalii despre Homo Sapiens și Neanderthali: Una dintre cheile evoluției, găsită în România

După ce au examinat secvențe ADN de la un om preistoric european, cercetătorii au descoperit că oamenii moderni se „cunosc” cu Neanderthalii de mai mult timp decât s-ar crede și au mai multe în comun.

Atunci când strămoșii noștri au părăsit Africa și au început să exploreze restul lumii, nu au fost pionieri. Au găsit teritorii populate de cel puțin două specii umane, ambele trăind pe câmpiile și stepele Europei și Asiei de sute de ani. Acum este clar că atunci când aceste populații se întâlneau, lucrurile nu erau tocmai ostile.

După ce au analizat genomul unui Neanderthal, oamenii de știință au descoperit că avea mai multe în comun cu europenii decât cu africanii. Paleologul Qiaomei Fu a arătat că mandibula umană conţinea între 4,8 şi 11,3% ADN de Neanderthal. Fu a spus că ea şi echipa sa au descoperit secvenţe foarte clare de ADN de Neanderthal, ceea ce înseamnă că omul avea un Neanderthal în familie care trăise cu 4-5 generaţii în urmă.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici, potrivit IFL Science. Atunci când oamenii moderni au traversat Asia, au găsit încă o specie de maimuță care trăia și vâna pe acele teritorii. Cunoscută doar prin datele culese de la câteva oase ale degetelor și câțiva dinți găsiți în Siberia în 2010, se pare că Denisovan era altă specie pe cale de extincție. În mod uimitor, analize de AND au arătat în 2011 că o cantitate mare de ADN Denisovan poate fi găsit la populațiile din sud-estul Asiei și Oceania.

[related]

Mandibula istorică descoperită în România

Dovezile indică destul de clar că oamenii moderni s-au împerecheat cu alte specii de oameni. Întrebarea care încă macină oamenii de știință este: cât de des s-a întâmplat asta?

Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea Harvard au luat probe ADN găsite pe un os descoperit într-o peșteră din nordul Spaniei. Judecând după vârstă și localizare geografică, ar fi trebuit să provină de la un Neanderthal. Ceea ce este surprinzător, însă, este faptul că osul era mai degrabă apropiat de perioada Denisovanilor.

În 2002, a fost descoperită o mandibulă în România, care avea trăsături clare de Neanderthal, cum ar fi măsele de minte foarte proeminente. Descoperirea din Peştera cu Oase, care se găsește în Caraș-Severin, arată că cele două specii au trăit împreună vreme de 5.000 de ani şi nu doar în Orientul Mijlociu. Ce e interesant e că cele două specii s-au împerecheat până aproape de momentul extincţiei omului Neanderthal.