Asus VG236H: incepe democratizarea 3D? [Review]
Cu toata criza economica, un gamer descurcaret si-ar putea oferi un adevarat regal daca si-ar permite sa aiba acasa, in acest moment, o tehnologie precum 3D Vision de la Nvidia. Daca un televizor Full HD cu diagonala mare echipat cu 3D are inca un nivel de pret prohibitiv pentru imensa majoritate a romanilor, un monitor de 120 Hz si ochelarii 3D de la Nvidia pot forma un pachet la un pret nu mic, dar macar acceptabil. Si asta nu este o posibilitate teoretica, ci deja o oferta comerciala concreta, sub forma monitorului Asus VG236H cu ochelari 3D inclusi, care a poposit si pe la mine, pentru cateva zile de gaming fierbinte, literalmente, pe canicula asta.
Nu stiu in ce masura este asta o prejudecata, dar nu ai nevoie de o placa video de ultima generatie pentru a putea juca jocuri in 3D. Desigur, un 460 va permite rezolutii mai mari in jocuri si va duce absolut totul la maxim, dar si un 8800 va reda perfect efectele 3D, iar daca jocurile pe care le joci sunt mai de pe vremea lui 8800, chiar nu vei intampina probleme.
Primul lucru de care iti vei da sema cand scoti monitorul din cutie este volumul sau, mult mai mare decat la un LCD obisnuit, desi din poze nu prea te poti prinde, si greutatea, care iarasi este mai mare decat te-ai astepta.
Designul este de o sobrietate extrema, dominante fiind liniile drepte si unghiurile la fel de drepte, dar cumva aceste elemente sugereaza o experienta solida, cu accente profesionale, pe care, din fericire, o vei si obtine. Asa ca designul, ce inspira forta, mi se pare potrivit cu experienta oferita. In plus, in momentul in care iti pui ochelarii 3D designul chiar nu mai conteaza. Sigla 3D de pe piedestal mai invioreaza un pic lucrurile, dar devine foarte rapid invizibila atunci cand lucrurile incep sa se miste pe ecran.
Care ecran de 23 inci are o generoasa rezolutie FullHD, cu imagini vibrante, culori bine definite si claritate foarte buna, dar finisajul de un glossy extrem, daca pot spune asta, relecta tot ce poate din ambient, asa ca la imagini mai intunecate te vei oglindi de minune in el. Cel mai OK e in conditii de iluminare redusa, sau in bezna, cand nu are ce sa reflecte, altfel reflexiile impieteaza asupra calitatii generale a imaginii, care pe un ecran mat chiar n-ar avea nici un cusur. Unghiurile de vizionare sunt destul de limitate, mai ales ca poti prinde vreo reflexie aiurea. Daca obisnuiesti sa te joci seara vei putea aprecia cum se cuvine calitatile imaginilor, daca incerci asta in plina zi diferenta este cat se poate de vizibila.
Dar toate lucrurile astea se aplica doar continutului traditional rulat pe un monitor (sistem de operare, aplicatii, etc). Cand vine vorba de 3D, lucrurile se schimba brusc si efectul va fi excelent iar reflexiile invizibile. Calitatea imaginilor 3D ofera o imersiune instantanee si abia atunci isi arata VG236 H adevarata sa forta. Ca sa ajungi acolo, nu trebuie sa fii un guru in ale hardware-ului. Montajul monitorului este cat se poate de obisnuit (doar un surub pentru fixarea piedestalului si atasarea cablurilor). Insa va trebui sa montezi cablul DVI cu care monitorul vine la pachet, care este unul dual-link si ofera latimea de banda necesara pentru 3D. Initial, am montat un cablu HDMI si am intrat foarte repede in modul troubleshooting intrucat nu voia de nici o culoare 3D. Citind manualul m-am lamurit de ce si de aceea va si recomand montarea cablului DVI propriu monitorului. Chiar daca orice alt cablu DVI ai folosi imaginile arata bine, cele 3D devin vizibile doar cu cablul inclus (sau alt dual-link, daca ai pe acasa).
Apoi va trebui sa montezi dongle-ul 3D care se conecteaza la orice port USB al computerului. Vei avea nevoie si de drivere pe care le gasesti pe site-ul Nvidia, dupa care activezi 3D-ul din Nvidia Control Panel (click dreapta pe desktop) si dupa un mic vrajitor pentru setare, ai 3D dupa pofta inimii. Poate o solutie constructiva mai buna ar fi fost integrarea dongle-ului 3D in piedestalul monitorului, dar asta ar fi putut insemna un al treilea cablu care intra in monitor (dupa cel de alimentare si DVI-ul dual-link). Monitorul are reglaj pe inaltime, asa ca poti ajusta asta daca ai nevoie. De asemenea, un sistem de cable management poate masca bine cablurile, deci monitorul va arata foarte bine pe birou.
Asus VG236H este un monitor dedicat jocurilor 3D si este excelent si in 2D pentru jocuri care nu sunt compatibile cu 3D. In principiu, rularea de multimedia si jocurile sunt foarte bune pe acest monitor, cu toate ca panelul este un entry-level de 6-biti Twisted Nematic (TN), care are limitarile sale, in special in zona culorilor redate, dar inginerii Nvidia au reusit sa optimizeze performanta panelului TN, desi unele probleme sunt vizibile, in special in scene foarte intunecate ale unui film. Dar experienta este in general foarte buna, in special cu 3D-ul activat. Daca ai nevoie insa de un monitor capabil de sarcini mai complexe, cum ar fi editarea fotografiilor sau editarea video, limitarile panelului TN ar putea deveni evidente. In aplicatii office insa nu sunt probleme, asa ca VG236H poate fi monitorul tau de baza, pentru jocuri sau chestii serioase, cata vreme acestea din urma nu devin prea serioase, solicitand lucruri pe care nici un panel TN nu le poate face.
Experienta impecabila in 3D este de departe punctul forte al acestui monitor, dar nu se comporta deloc rau nici atunci and il confrunti cu alte sarcini, de care se va achita insa mai mult decat acceptabil.
Spuneam la inceput ca pachetul oferit de Asus ar putea deveni foarte popular, neavand un pret prohibitiv. Ei bine, intregul pachet, cu ochelari cu tot, costa cam 450 de euro, ceea ce nu mi se pare tocmai prohibitiv, desi in perioada asta parerile pot fi foarte impartite. Eu raman la parerea ca este un monitor 3D accesibil si daca ai jucat vreodata ceva in 3D si te-a prins, VG236H ar putea fi primul tau monitor de acest gen. Oricum, se prefigureaza un viitor foarte OK in materie de monitoare 3D si este posibil ca urmatoarele generatii de astfel de echipamente sa fie chiar mai accesibile si mai performante. Ca in atatea alte cazuri, Asus isi dovedeste inclinatia catre pionierat in materie de noi tehnologii si cu acest produs face un nou pas serios in directia democratizarii tehnologiei 3D, ceea ce nu poate decat sa ne bucure.