26 apr. 2015 | 13:24

De ce cutremurul din Nepal nu a fost o surpriză pentru geologi

FEATURE
De ce cutremurul din Nepal nu a fost o surpriză pentru geologi

Cutremurul de 7,9 pe scara Richter care a lovit sâmbătă dimineață Nepal, la ora locală 11.11, s-a produs la o adâncime de 10 km, aproape de capitala Kathmandu. Cutremurul a fost atât de puternic, încât a provocat o avalanșă pe vârful Everest și a făcut mai mult de 2.000 de victime. Totuși, sunt câteva date științifice care arată de ce nu e chiar o surpriză.

În urma cutremurului, mai multe clădiri s-au prăbuşit în centrul capitalei Nepalului, inclusiv temple şi turnuri vechi de câteva secole. Printre clădirile puse la pământ este şi Turnul Dharahara, unul dintre obiectivele reper din Kathmandu, construit de conducătorii regali ai Nepalului în 1.800 şi recunoscut ca monument istoric UNESCO.

Acesta este acum numai moloz, iar câteva persoane au fost prinse sub rămăşiţele sale. Camerele video au surprins imagini cu prăbuşirea Turnului şi imediat mai târziu cu oameni care săpau prin molozul rămas din monument, în căutarea unor supravieţuitori.

Oamenii de știință se așteptau la un cutremur major

În Sudul Asiei, au loc cutremure cu magnitudinea de 4 sau 5 grade de mai multe ori pe an. După seismul din 1934, când au murit peste 8.500 de oameni, geologii și oamenii de știință aveau certitudinea că va avea loc un altul cu o putere distructivă asemănătoare, notează Kate Ravilious în articolul „Coșmarul seismic al Kathmandu”, publicat în 2014. Nu știau, însă, când se va produce.

Într-o țară cu infrastructură fragilă precum Nepal, consecințele unui cutremur cu o asemenea magnitudine ar fi putut fi mult mai grave, potrivit CNN. Valea Kathmandu este dens populată, cu aproape 2,5 milioane de locuitori, iar calitatea construcţilor este în cele mai multe cazuri slabă.

„Evenimentul acesta, deși este tragic, nu reprezintă ceva neobișnuit pentru această regiune, ținând cont de faptul că tot lanțul muntos care se întinde din Tibet până aproape de Marea Caspică e o zonă de coliziune majoră a plăcilor continentale”, a declarat Nicholas Sitar, expert în geologie.

Facebook și-a informat utilizatorii cu privire la cutremurul din Nepal și dacă printre prietenii lor se găsesc unii în această țară.

Notificare Facebook pentru cutremurul din Nepal

Aceste coliziuni sunt responsabile pentru formarea Munților Himalaya, care încă se înalță, deși suferă o eroziune intensă, a explicat Chris Goldfinger, specialist în studiul plăcilor tectonice.

Placa tectonică pe care se regăsește India se „deplasează” spre cea eurasiatică cu aproximativ 45 de milimetri pe an, iar acest lucru generează seisme cu o magnitudine între opt și nouă grade în Himalaya, la intervale de timp situate undeva între 500 și 1.000 de ani, potrivit lui Marin K. Clark, specialist în geologie.

Alunecările de teren, un alt motiv de îngrijorare

O îngrijorare majoră este reprezentată de pagubele produse de alunecările de teren, generate de trepidațiile puternice, a explicat Clark în continuare. Întreaga regiune afectată se află într-o zonă abruptă, muntoasă, unde alunecările de teren prezintă riscuri majore.

Expertul a comparat circumstanțele cu cele ale cutremurului din Sichuan, din 2008. Seismul cu magnitudinea de 7,9 grade a generat mai mult de 200.000 de alunecări de teren, care au blocat drumurile, prin urmare și acordarea ajutoarelor. Ar trebui să ne așteptăm la consecințe asemănătoare în Nepal.

Recent, geologii de la Universitatea din Utah au descoperit un nou strat de rocă în Pământ, situat între crustă și nucleu. De asemenea, se pare că temperatura din interiorul Terrei este mult mai mare decât se estima, ridicându-se la mai mult de 2.100 de grade Celsius în adâncime.