Din rulotă, direct pe Instagram: Fenomenul vagabonzilor 2.0 [FOTO]
Instagram va fi, cândva, un instrument de bază în studiile socio-antropologice. Toate curentele care apar spun multe despre stadiul evoluției în care ne aflăm noi, oamenii, ca specie. Exemplul vagabonzilor care sunt foarte activi pe această rețea socială ne arată că tehnologia nu ocolește pe nimeni.
Molly Steele, fotograf de călătorie, a fost reținută recent împreună cu un grup de vagabonzi care călătorea trenul în Kansas. Aceștia nu plătiseră bilete și ar fi putut avea probleme mari, dar din fericire, un politician amabil pe care îl cunoscuseră cu ceva timp în urmă i-a ajutat. Autoritățile le-au dat pace, cu condiția să nu mai facă nimic ilegal timp de trei luni. Un preț rezonabil, am putea spune. Molly Steele a împărtășit fotografia de arestare cu cei 30,000 de urmăritori de pe Instagram.
Vagabonzii 2.0. renunță la telefoanele publice pentru iPhone
La 80 de ani după Marea Depresiune, încă există americani care trăiesc de pe o zi pe alta din „treburi” mai mult sau mai puțin murdare, care străbat țara în mașini aproape dezmembrate sau se strecoară în trenuri de marfă. Totuși, să nu credeți că toți arată ca niște vagabonzi. Mulți dintre ei au renunțat la bocceluțe pentru rucsacuri moderne, folosesc Internetul la fel ca oricare dintre noi și serviciul GPS este instrumentul de bază în aceste călătorii deseori fără țintă. Cei de la VICE i-au numit Hobo 2.0.
„Când am început să călătoresc, acum aproximativ 11 ani, lucrurile funcționau ca în ultimii 125 de ani. Aveam hărți de hârtie, comunicam unii cu ceilalți verbal sau ne lăsam coduri și semne pe clădiri”, povestește Huck.
Călătoria dintr-un oraș în altul presupunea bătut la uși pentru a găsi ceva de muncă. Google Maps nu exista, iar telefoanele mobile nu erau pentru buzunarul oricui.
Electricitatea, vitală pentru vagabonzii călători
„Nu ne păsa de electricitate, pentru că nu aveam nimic care să necesite așa ceva. Acum, suntem la fel de dependenți ca oricine. Trăim ilegal, călătorim neautorizat cu trenuri de marfă și accesul la electricitate e foarte util pentru stilul de viață pe care îl ducem”, a explicat el în continuare.
Deși folosește un pseudonim și nimeni nu îi cunoaște identitatea reală, Huck a devenit o mică celebritate pe Internet, după ce a fondat r/vagabond, un forum cu 10,000 de membri destinat vagabonzilor de orice fel.
„Bateria dispozitivului este un element-cheie pentru vagabonzi, pentru că nu ne putem încărca tot timpul dispozitivele în condiții normale”, a spus Huck. El călătorește tot timpul cu un Kindle pentru a stoca hărți și manuale de supraviețuire, cu un încărcător USB și cu un suport pentru baterii.
R/vagabond nu este singurul forum de acest tip. În 2001, Matt Derrick a pus bazele unui site numit Squat the Planet, descris drept „cea mai mare rețea socială pentru călătorii inadaptați”. A început inițial ca un site destinat călătorilor clandestini cu trenul, s-a extins treptat, iar în acest moment oferă informații despre excursii, bunuri de vânzare sau de schimb, locuri de cazare și tot felul de sfaturi.
„Pentru mine, cel mai valoros lucru pe care l-am obținut cu ajutorul forumului nu a fost un sfat anume sau un obiect, ci sentimentul că totul este posibil”, a spus Sally Randle, unul dintre moderatori. Aceasta locuiește într-o rulotă, iar site-ul i-a dat mai multă încredere și i-a diminuat teama de a călători singură.
Pentru noi, cei obișnuiți cu viața la oraș, modul acesta de a trăi ni se pare, probabil, imposibil de înțeles. Totuși, e un stil de viață, neocolit de progresul tehnologiei. Acești oameni folosesc Internetul la fel ca oricine altcineva, iar nevoia de a împărtăși părți din viață pe rețelele sociale există și în ei.