Omul care ne-a dat bateria litiu-ion nu se oprește: Ce planuri are
Sunt șanse destul de mari să nu fi auzit niciodată de John Goodenough, dar îi cunoști munca și chiar ai în posesie ceva creat de el: bateria litiu-ion. Și nu se oprește aici.
Să ne gândim la evoluția științei și tehnologiei din ultimii 60-70 de ani: vaccinul antipoliomielitic, naveta spațială, Arpanet (predecesorul Internetului). Pe lângă acestea, există două invenții fără de care viețile noastre ar fi fost, probabil, complet diferite.
Una dintre ele este tranzistorul, componenta fundamentală a dispozitivelor electronice moderne. Ca urmare a dezvoltării sale la începutul anilor ’50, tranzistorul a revoluționat domeniul electronicii și a deschis calea pentru echipamente electronice mai mici si mai ieftine, cum ar fi aparate de radio, televizoare, telefoane mobile, calculatoare de buzunar, computere și altele.
Cealaltă este, fără îndoială, bateria litiu-ion. Comercializată de Sony începând cu 1991, a transformat portabilitatea dispozitivelor electronice în realitate.
Spre deosebire de tranzistor, bateria Li-Ion nu a câștigat un Premiu Nobel, deși poate ar fi meritat. Fără această baterie, nu am fi avut smartphone-uri, tablete sau laptopuri. N-am fi știut cum se simte un Samsung Galaxy S6. Sau un iPhone. Sau orice altceva.
Creatorul bateriei litiu-ion vrea să o îmbunătățească
În 1980, Goodenough, un fizician de 57 de ani, a inventat sistemul nervos al bateriei Li-ion. Acum, la 92 de ani, are o idee nouă despre cum să o îmbunătățească. În reportajul dedicat lui Goodenough, Quartz descrie un matematician și fizician care a crescut practic singur, fără sprijinul părinților, relația cu ei fiind una limitată. În autobiografia sa, Goodenough vorbește despre mai multe influențe, din partea fraților, a unei menajere, a unor vecini și chiar a unui câine, ignorând părinții, care au avut doar un rol biologic în viața lui.
La școala unde fusese trimis, Goodenough nu putea să citească sau să înțeleagă lecțiile, pentru că era dislexic. În schimb, era preocupat să exploreze pădurea, să studieze plantele și animalele. Într-un final însă lucrurile s-au aranjat. A câștigat o bursă de ajutor social la Yale, de unde a absolvit summa cum laude în matematică. În ciuda greutăților copilăriei, Goodenough a devenit un adult sigur pe sine, cald și amuzant.
În prezent, la 92 de ani, Goodenough merge în fiecare zi la birou, în cadrul Universității Statului Texas din Austin, unde încearcă să termine ce a început. La 35 de ani de la invenția sa, mașinile electrice tot nu pot să concureze la preț cu cele care merg pe combustibil fosil, energia solară sau eoliană nu poate fi stocată, clima este din ce în ce mai caldă și mai instabilă și, deși prețul petrolului a scăzut, va veni și vremea în care va crește din nou.
Lumea are nevoie de o super-baterie. Ori asta, ori „vom avea războaie peste războaie, luptându-ne pe ultimele rezerve și schimbarea climei va fi peste capacitățile noastre de gestionare”, spune Goodenough. Vestea bună ar fi că inventatorul mai are o idee, la care lucrează în prezent cu o echipă de asistenți. „Vreau să rezolv problema înainte de a preda armele. Nu am decât 92 de ani. Încă mai am destul timp”, a declarat acesta.