25 mart. 2015 | 14:41

Cum reduci dependența de priză: Patru metode neconvenționale ca să încarci un telefon

FEATURE
Cum reduci dependența de priză: Patru metode neconvenționale ca să încarci un telefon

Întrebarea “Ce ai lua cu tine pe o insulă pustie?” deja ne plictisește. Indiferent de răspunsul pe care l-ai da, știm că smartphone-ul e primul pe lista obiectelor de care nu te-ai lipsi într-o astfel de situație.

Dar ce faci dacă se descarcă? În mod evident, nu poți să îl conectezi la un palmier, așa că noi am găsit niște variante neconvenționale prin care îți poți încărca bateria, fără a fi nevoie de o priză.

1. Știm că toți medicii se opun vehement băuturilor carbogazoase, în principal pentru că au zahăr în cantități industriale. Totuși, un designer chinez ingenios a venit cu ideea de a încărca un telefon Nokia folosind o doză de Cola și niște baterii bio. Metoda presupune să torni sucul într-o celulă specială, care transformă energia eliberată de zahăr și carbon în energie electrică. Demonstrația o găsiți aici. Așadar, alături de smartphone, ia cu tine pe insulă și o sticlă de Cola.

soft-drink-charger

2. Special pentru gospodinele simpatice, care vor totuși să rămână conectate cu realitatea în timp ce pregătesc supa, o companie japoneză a creat Pan Charger. Cu alte cuvinte, este vorba de o tigaie deșteaptă, care folosește căldura pentru a genera energia necesară încărcării unui dispozitiv. Se estimează că un iPhone se încarcă în cinci ore astfel.  Nu mai are rost să dezbatem utilitatea unei tigăi pe o insulă – și instrument de gătit, și armă albă.

Pan-Charger

3. O nouă tehnologie implementată în Marea Britanie demonstrează că unele reziduuri umane pot fi folosite pentru a produce energie. Este vorba, în acest caz, despre o toaletă din orașul Bristol, situată aproape de barul asociației studenților de la ”University of West England”. Acolo a fost instalat un prototip dotat cu o pilă de combustie microbiană ce are rolul de a genera energie electrică folosindu-se de urină. Știm că pilele de combustie microbiană nu se găsesc pe toate gardurile, dar presupunem că le poți construi din resturile navei naufragiate.

4. Știm deja că energia eoliană e aur curat. Nu știam, însă, că o vom putea folosi și pentru a ne încărca telefonul. Designerul Tjeerd Veenhoven a creat iFan, un gadget care îți încarcă iPhone-ul în cinci ore fără a fi nevoie de curent. O sugestie ar fi să atașezi dispozitivul la bicicletă sau mașină. Pe măsură ce aceasta se deplasează, vântul orientat spre dispozitiv îl va încărca. Partea cea mai bună? Poți pune iFan chiar lângă velele plutei cu care vei încerca să scapi de pe insulă.

IfanBlog