Playtest: Trendnet TU3-DS2, acel gadget care transformă laptopul în desktop (oarecum)
Există gadgetul Trendnet TU3-DS2. Și acest gadget este promovat de companie drept un dock station, care îți conectează mai multe echipamente de care ai nevoie. În esență, este un gadget foarte bun care să-ți transforme laptopul într-un sistem desktop. Dacă aveai nevoie de așa ceva, iată ce îți oferă soluția Trendnet.
Când spun că acest Trendnet TU3-DS2 îți transformă laptopul într-un PC clasic, nu te gândi că are în câteva zeci de centimetri o putere de calcul imensă. Nu are niciun strop de CPU în el. În schimb, are câteva porturi pe care le vei găsi utile pentru a-ți conecta laptopul la un monitor și obții astfel un desktop.
Preț: În funcție de magazinul la care îl vei găsi costă aproximativ 650 de lei, dar poate fluctua cu plus sau minus câteva zeci de lei.
Ce are și ce face Trendnet TU3-DS2
Eu nu sunt tipul de om care să aprecieze un PC pentru ecranul mai mare. Laptopul meu are ecran de 17 inci full HD și este suficient pentru tot ceea ce fac, chiar dacă am ajuns la el de la un monitor de desktop de 22 inci. De asemenea, am renunțat treptat la tot felul de periferice, de la imprimantă la hard disk extern. Folosesc în continuare un mouse wireless, dar aș aprecia și un alt fel de tastatură decât cea de pe laptop.
Totuși, dacă aș mai fi avut acel monitor și perifericele aferente, aș fi putut să le conectez, printr-un cablu, la laptop și folosind gadgetul Trendnet să-mi fac un PC. Dispozitivul are patru porturi USB 2.0 pe spate, la care poți conecta, de exemplu, tastatura și mouse-ul, are un port Ethernet pentru internet prin fir, unul DVI/VGA, unul HDMI, iar pe față sunt două porturi USB 3.0 și mufa pentru căști și cea pentru microfon.
Designul e suficient de slim cât să nu poți spune că te incomodează pe birou, iar carcasa e din plastic alb cu o fâșie neagră pe centru. Nimic impresionant, dar nici nu trebuie să impresioneze prin design sau materiale, căci are alt scop pe lume.
Este un mare plus că ai mufă Ethernet. Multe laptopuri nu mai sunt dotate cu așa ceva, deoarece le-ar mări grosimea, iar cu poziționare pe față a celor două porturi USB 3.0 ești sigur că ai acces ușor la ele. De asemenea, ai sunet 5.1 prin HDMI și este un gadget care îți intermediază printr-un singur cablu perifericele de care ai nevoie când lucrezi pe laptop ca pe desktop, completând setul acesta cu un monitor.
Avantaje și minusuri pentru Trendnet TU3-DS2
Acest gadget a fost lansat în vara lui 2014, dar sunt două lucruri care nu-mi plac și s-ar putea dovedi o problemă pentru unii utilizatori. Rezoluția maximă prin HDMI este 2.048×1.536 pixeli, iar prin DVI este 2.048×1.152, și al doilea este prețul. Referitor la rezoluție, încă de anul trecut am avut telefoane cu ecrane 2K și laptopuri 4K. Cu siguranță nu toți potențialii clienți au așa laptopuri, dar, totodată, nu este un dispozitiv pe care îl cumperi pentru un an.
Dincolo de minusul de mai sus, are suficiente mufe pentru a-ți fi util și e bine că producătorul n-a omis porturile USB 3.0, chiar dacă oferă doar două. Prețul însă este un pic prea mare pentru a-l integra într-un flux de lucru al unui utilizator care nu depinde atât de mult de monitorul cu diagonală mai mare (că rezoluție 4K degeaba are).
Este un dispozitiv care intermediază conținutul de pe laptop pentru utilizatorii care au nevoie de un ecran mai mare, iar eu aș recomanda chiar să fie încercat în combinație cu un televizor (ținând cont și de lungimea cablurilor și de spațiu, desigur). Să procesezi video și foto pe un ecran de peste 40 de inci este cu siguranță o experiență. Și, desigur, dacă ai un laptop suficient de performant.