08 feb. 2015 | 12:55

Omul care a prevăzut tehnologia din prezent în urmă cu 40 de ani

VIDEO ACTUALITATE

Oamenii au tot încercat să-și prevadă viitorul și tehnologiile care îl vor domina. Arthur C. Clarke, inventator, futurulog și cunoscut pentru „2001: O odisee spațială“, a vorbit în urmă cu aproape 40 de ani despre viitor.

Dacă Isaac Asimov scria în 1964, într-un articol pentru „The New York Times“, previziunile sale pentru anul 2014, Arthur C. Clarke a vorbit la o conferință din 1976 despre ce ne rezervă viitorul în ceea ce privește telecomunicațiile și modul nostru de viață. Asimov a fost mult mai darnic cu știința și tehnologia, pe când Clarke a adoptat un discurs mai rezervat și a nimerit câteva dintre tehnologiile pe care noi le folosim.

Poate unul dintre cele mai importante lucruri gândite de Clarke a fost că vom comunica mai mult (digital), iar asta va face ca deplasarea să nu mai fie justificată în multe cazuri. Acum, acest lucru se numește work from home (trad.: să muncești de acasă), iar în câțiva ani mașinile autonome vor fi cele care se vor îngriji de transportul nostru. Totuși, Clarke a gândit un pic prea departe cu renunțarea la fusuri orare. El considera că astfel comunicațiile globale se vor desfășura mult mai bine, scrie CNET.

Pe lângă faptul că a gândit că vom crea smartphone-uri, dar el a spus și că acestea vor restructura societate. Acest lucru se întâmplă cu aplicații precum Uber, Apple Pay (și alte metode similare), Tinder sau aplicațiile de hărți, iar oportunitățile încă n-au fost identificate pe deplin. Mai mult, Clarke a spus și că dispozitive purtabile, de tipul ceasurilor inteligente și ochelarilor, vor exista, concepte pentru așa ceva existând încă din vremea sa.

Cum a fost prevăzută apariția Google

Se poate spune și că Arthur C. Clarke a prevăzut apariția Google, dar el a prevăzut, de fapt, motorul de căutare online. În mintea sa acesta era o bibliotecă centrală, care îți poate servi informație atunci când ai nevoie, din orice domeniu și destul de repede. Și ca să ai motor de căutare, ai nevoie de Internet. Clarke l-a gândit drept o rețea imensă de dispozitive interconectate, populată cu informație din milioane de surse. Și ca o urmare firească, el a spus că va exista o poștă electronică pe care să o verifici oricând (mail).

Pentru următoarele decenii mai avem de folosit dispozitivele purtabile cu autonomie foarte bună, călătoriile de mare viteză și în vehicule autonome și de descifrat oportunitățile de folosire a inteligenței artificiale de care se tem actualii creatori de tehnologie. Teleportarea va fi însă un subiect despre care vor putea scrie în continuare autorii SciFi și poate cineva va prevedea cu succes calitățile acesteia.

Cât despre Arthur Charles Clarke, el a murit în 2008, a fost scriitor de literatură SciFi, inventator și futurolog britanic, iar alături de Robert A. Heinlein și Isaac Asimov a fost în clubul „Cei Trei Mari“ din science fiction. În anul 1945, el a propus un sistem de comunicare prin satelit, care i-a adus medalia de aur „Stuart Ballantine“ din partea Institutului Franklin. Cea mai cunoscută creație a sa este „2001: O odisee spațială“, scrisă pe baza scenariului filmului cu același nume, realizat de Stanley Kubrick. Scenariul, la rândul său, a fost creat pornind de la nuvela „Sentinela“.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele