PlayTest – D-Link AC1900: Un router care îți dă acces wireless la fișierele tale
Întâi omul a avut nevoie de conexiune wireless pentru laptop și smartphone, apoi a avut nevoie de puțin mai mult. Pentru ceva mai mult există și routerul D-Link AC1900 pe care noi l-am testat.
Pe toată denumirea sa, D-Link AC1900 este D-Link DIR-880L Wireless AC1900 Dual-Band Gigabit Cloud Router, a fost lansat la jumătatea anului trecut, iar anul acesta a ajuns și la noi. Este destul de mic, nimic neobișnuit față de alte gadgeturi similare, are trei antene cu un design diferit de al altor producători și este construit din plastic.
Preț: D-Link AC1900 are un preț de 770 de lei la eMAG.
Ce trebuie să știi despre D-Link AC1900
Am detestat și voi continua să o fac acel plastic lucios în care sunt îmbrăcate routerele, iar din fericire D-Link corectează parțial problema. AC1900 are două texturi pe partea superioară și e ceva mai bine. Nu rămân amprente atât de ușor și nici nu atrage tot praful din jur. Totuși, un router e mai important cu ce are în interior, nu cum este designul și din ce este construit.
Clasic, routerul D-Link AC1900 îți pune la dispoziție patru porturi LAN, un port de încărcare a acestuia și trei antene. Adaugă un port USB 2.0 și un USB 3.0 pentru a-ți conecta un hard disk extern la care să ai acces via cloud. Este o idee foarte bună și aici este prima caracteristică nouă care diferențiază routerul față de cele concurente. Nu mai este doar un router wireless, ci devine un hub pentru conținutul tău prin Internet.
D-Link folosește în AC1900 tehnologia dual band, care îți permite viteze de până la 1,9Gbps, dar în primul rând ai o acoperire mai bună. Nu am avut chiar o hală la dispoziție pentru teste, dar s-a descurcat excelent într-un apartament obișnuit, prin ziduri din cărămidă. Transmite în bandă de 2,4GHz și 5GHz, iar ideea e simplă aici. Folosești 2,4GHz pentru chestiuni mai simple, cum ar fi browsing, email și eventual hotspot pentru dispozitive mobile, iar în 5GHz poți descărca la viteze mari, poți face streaming și te juca mult mai bine online.
Routerul D-Link AC1900 are și un sistem de prioritizare a traficului, denumit Quality of Service (QoS), care îți permite să ai acces optim pentru toate aplicațiile. Totodată, configurarea routerului este destul de simplă, dacă erai obișnuit cu pașii greoi pe care îi aveai de urmat în urmă cu câțiva ani. Ai o aplicație, QRS Mobile, conectezi cablul de rețea și în câteva minute ai totul gata. Rețeaua wireless poate fi securizată prin WPA sau WPA2 și este o ideea foarte bună să n-o lași liberă. De asemenea, dacă știi că nu folosești foarte multe dispozitive în rețea, poți limita și numărul de IP-uri create.
Ziceam la început de conectarea, prin USB 3.0, a unui hard disk și să îți faci o mini rețea de cloud. Prin aplicația mydlink SharePort poți realiza acest lucru și ai acces via Internet la documente, poze, videoclipuri și muzică de oriunde ești. De asemenea, poți folosi și un stick USB, dacă pe acela ai fișierele necesare. Poate deveni D-Link AC1900 și un cititor USB când nu ai un laptop la dispoziție.
Plusuri, minusuri și alte considerente pentru D-Link AC1900
Cel mai mult pot aprecia la acest router suportul software pe care îl oferă D-Link, aplicații pentru Android, iOS și chiar Windows, căci de conexiune prin dual band s-a mai auzit. De asemenea, găsesc că e un pas înainte să poți conecta mediile pe care ai fișiere la router și să poți avea acces de oriunde la ele. Totuși, aș vedea aici implementarea unor măsuri software de securizare, căci dacă iei un virus via telefon și ajunge în router prin wireless, atunci poți compromite totul.
De asemenea, aș aprecia un port de încărcare microUSB. Portul propriu te limitează destul de mult, chiar dacă routerul nu este un dispozitiv pe care să îl iei cu tine. Totuși, s-ar putea face un pas în această direcție. În final, găsesc prețul puțin cam mare, în ciuda suportului pentru fișiere accesibile prin Internet.