Motoare de căutare româneşti. Cum au încercat românii să rivalizeze marele Google
În acest articol, ne amintim de acele motoare de căutare româneşti care au contat la un moment dat şi încă au rămas în memoria utilizatorilor de internet de la noi.
Astăzi, un motor de căutare românesc pare o utopie, având în vedere că Google a monopolizat căutarea de informaţii pe internet în România. În ţări ca Polonia, Google este cel mai folosit motor de căutare, dar nu i-a fost nici pe departe la fel de uşor precum în România.
Văzându-se ameninţat, Google a cumpărat concurenţă. Cel mai bun exemplu este motorul de căutare hoga.pl, care este controlat de Google, dar şi de Netsprint. Netsprint deţine şi netsprint.pl, un concurent serios al Google, cu o interfaţă asemănătoare. Gigantul este ameninţat şi de onet.pl, cel mai popular portal web din ţară.
Motoare de căutare româneşti – okidoki.ro
okidoki.ro – este primul motor de căutare românesc în adevăratul sens al cuvântului. Lansat în noiembrie 2009 de Apropo Media, motorul indexează exclusiv siteurile de limba română. Are, însă, limitele sale. Nu prezintă ştiri despre căutări populare ca „Klaus Iohannis” şi nu returnează niciun rezultat pe „Samsung Galaxy S6”, de exemplu.
Motoare de căutare româneşti – search-engine.ro
searchengine.ro – este un motor de căutare românesc simpluţ şi foarte rapid, lucru de apreciat. Însă, rezultatele căutării sunt foarte vagi. Dacă tastăm în câmpul de căutare „Klaus Iohannis”, nu găsim nicio informaţie relativ utilă despre preşedintele României.
Motoare de căutare româneşti – cautari.ro
cautari.ro – Siteul este construit încă din 2005, însă este extrem de sărac în rezultate de căutare.
Motoare de căutare româneşti – listă de proiecte abandonate
Au mai fost câteva încercări de a ridica motoare de căutare româneşti care să concureze, într-o oarecare măsură, Google, Yahoo sau Bing. Însă, nu au reuşit. Sunt o mulţime de exemple de proiecte începute şi abandonate în timp. Câteva exemple sunt kut.ro, cmag.ro (un motor de căutare de magazine online), rosearch.ro, murfi.ro, traficmeter.ro.
Dacă vă amintiţi de alte motoare de căutare româneşti sau dacă folosiţi în prezent vreunul, vă invităm să ne spuneţi părerea voastră, la rubrica de comentarii a acestui articol.