25 nov. 2014 | 09:26

Cum a primit LCD a doua viață prin IPS?

FEATURE
Cum a primit LCD a doua viață prin IPS?

Ecranul LCD este cel mai folosit la nivel mondial, de la telefoane la monitoare și laptopuri, dar nu a fost mereu la calitatea foarte bună din prezent. În fapt, „a doua viață“ a LCD a venit cu IPS, tehnologie popularizată de LG. Iată ce a fost înainte și de la ce a evoluat.

panou lcd ips lg

Afișajul cu cristale lichide, după cum îl știm din engleză drept Liquid Crystal Display (LCD), presupune că matricea de cristale lichide este iluminată și proprietatea acestora este de a influența direcția de polarizare a luminii. Astfel, tot ce face un ecran LCD este să permită sau nu luminii să treacă, iar culoarea este dată de un panou microscopic acoperit cu pixeli. Fiecare este compus din cele trei nuanțe de culoare: roșu, verde și albastru. Pentru a genera o culoare, la fel ca în desen, un pixel combină lumina din cele trei culori primare. Cristalele lichide intră în acțiune blocând sau permițând trecerea luminii.

Pentru a obține galben, sunt activate celulele roșii și verzi, iar pentru negru se sting toți trei și pentru alb se aprind. Asta se întâmplă fără ca utilizatorul să se sesizeze și se întâmplă de milioane de ori. Aceasta este conceptul după care funcționează ecranul, dar și acesta este creat după tehnologii diferite. Discutăm despre IPS (in-plane switching), cea mai nouă și eficientă, TN (twisted nematic) și VA (vertical alignment).

Panoul TN a fost într-o vreme cel mai folosit pentru a echipa televizoare, monitoare sau telefoane, iar asta pentru că tehnologia era ieftină și timpul de răspuns era rezonabil de bun. Totuși, ai recunoaște foarte ușor un panou TN și dacă nu ai avea lângă el unul IPS spre comparație. Nivelurile de luminozitate, reproducerea inexactă a culorilor și unghiurile destul de mici de vizibilitate sunt principalele minusuri alte ecranelor TN și motive suficient de bun pentru a căuta ceva mai performant.

panou ips lg

Sunt pe un nivel intermediar panourile VA și în cazul lor cristalele lichide există în mod natural într-o poziție orizontală, nemafiind astfel nevoie de tranzistoare suplimentare. Avantajul este că, în lipsa tensiunii, celula de cristal lichid rămâne perpendiculară cu substratul, astfel obținându-se un negru mai bun decât la cele TN. Deși panourile VA reproduc mai bine culorile și au unghiuri de vizualizare ceva mai bune decât cele TN, încă nu ajung la performanța celor IPS. De asemenea, timpul de răspuns pentru trecerea de la alb la negru este mare, generând efecte de ghosting.

Ecranul LCD IPS a ajuns și popular, și performant

Despre panourile LCD IPS a început să se discute la nivel mai mare prin 2011, când Apple a introdus iPhone 4 și, odată cu el, ecranul Retina. Acel ecran nu avea nimic magic, era tot LCD, dar folosea un panou IPS cu o rezoluție mai mare. Nivelurile de luminozitate, reproducerea culorilor și calitatea imaginilor redate erau peste tot ceea ce putea livra un panou LCD TN, folosit pe iPhone-urile precedente și pe toate telefoanele cu LCD de până atunci.

Acel panou LCD IPS de pe iPhone 4 era furnizat de LG, companie care avea să contribuie cu expertiza și produsele sale la viitoare telefoane, inclusiv cele proprii. LG a reușit să ajungă la performanța de a fi cel mai mare producător de panouri IPS, furnizând astfel de panouri și pentru alte companii producătoate de telefoane sau monitoare. Aproximativ 60% până la 70% din gama actuală de monitoare sau monitoare Personal TV LG Electronics (categoriile mid-range și high-end) este echipată cu panouri IPS.

Mai mult, Apple a anunțat în 2014 și un ecran LCD IPS produs de LG pe care îl vei vedea integrat în iMac. Probabil că îl știi sub mai populara descriere „primul iMac 5K“. Și da, rezoluția 4K era prea mică pentru planurile producătorului, dar panoul IPS s-a dovedit o alegere foarte bună.

apple imac 5k

Că tot am ajuns la premiere, mai trebuie amintit că LG a fost prima companie care a introdus anul trecut monitoarele IPS cu raport de aspect 21:9, cunoscute sub numele de monitoare UltraWide, segment care devine din ce în ce mai popular, dovadă că mai toți marii producători au lansat echipamente similare după. După UltraWide, a urmat conceptul ecranului UltraWide curbat pentru o experiență deplină. LG lucrează la acesta și în curând va fi la vânzare.

Mai rămâne un lucru de spus despre panourile TN și IPS, un aspect care face diferența dincolo de ceea ce vede utilizatorul. Cele dintâi au o profunzime a culorii în 6 biți, pe când IPS-ul în 8 biți. Astfel, cele TN nu pot afișa toate cele 16,7 milioane de culori disponibile în 24 biți. Pot „mima“ asta, dar nicidecum la rezultatele atinse de IPS.

Sfatul Playtech: Monitoarele LG LCD IPS sunt disponibile în România la prețuri foarte bune. Ai o ofertă la televizoare la Clickshop aici. Monitoarele LG sunt la eMAG aici, iar aici sunt televizoarele cu astfel de panouri. Oferta Flanco pentru televizoare este disponibilă aici.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele