Telefonul cu cea mai bună cameră: iPhone 6 Plus vs. Galaxy S5 vs. LG G3
Telefonul cu cea mai bună cameră foto e cel care se potrivește cel mai bine stilului tău. Am ajuns să facem tot mai multe poze cu telefoanele, dar nu toate telefoanele sunt la fel. Noi am testat trei dintre cele mai bune telefoane: iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy S5 și LG G3.
Acestea nu sunt neapărat cele mai bune, nici cele mai noi, dar sunt cele disponibile în România, în Europa și în restul lumii. Am ales iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy S5 și LG G3. Ne-au fost puse la dispoziție de magazinul likeit.ro. Acestea au un număr de megapixeli diferit, două au Android și sunt disponibile la prețuri diferite. Diferite sunt și în performanța camerei foto.
Introducere – testul camerelor foto
iPhone 6 Plus are o cameră de 8 megapixeli cu un senzor îmbunătățit pentru fotografierea pe timp de noapte. Telefonul are un ecran de 5,5 inci full HD, are un procesor dual-core și 1GB de memorie RAM. Dispune de stabilizare optică pe cameră și poate filma în slow-motion la 240 fps la o rezoluție HD. Iese în evidență față de celelalte prin stabilizarea optică bună și prin capacitatea de a controla expunerea și blocarea punctului de focalizare. Samsung Galaxy S5 are o cameră de 16 megapixeli, filmează 4K și în slow-motion la 120 fps la rezoluție HD și a fost primul telefon care să aibă autofocalizare prin detecție de fază. Apoi, a debutat pe iPhone 6 acest sistem. Are un ecran de 5,1 inci full HD, 2GB de memorie RAM și procesor cu patru nuclee. Se remarcă prin HDR în timp real, atât în foto, cât și video și prin filmarea 4K, dacă ai nevoie de așa ceva. LG G3 are o cameră de 13 megapixeli cu focalizare prin laser, filmează 4K și are stabilizare optică de imagine. De asemenea, dispune de mai multe moduri de fotografiere, cum are și Samsung Galaxy S5, și mai are o focalizare în mai multe puncte, o funcționalitate disponibilă încă de anul trecut pe LG G2. Telefonul are un ecran de 5,5 inci cu ecran 2K, procesor cu patru nuclee și 2 sau 3GB de memorie RAM, în funcție de versiune. Se remarcă prin sistemul de focalizare, este foarte rapid.
Preț: iPhone 6 Plus este disponibil la likeit.ro, smartphone-ul Galaxy S5 are un preț de puțin peste 2.000 de lei, iar LG G3 costă sub 2.000 de lei pentru versiunea 16GB.
Puncte pro – iPhone 6 Plus, Galaxy S5, LG G3
iPhone 6 Plus are o aplicație simplă de utilizat, are un modul de Timelapse integrat și filmează în slow-motion la 720p cu 240 de cadre pe secundă. De asemenea, poți controla foarte ușor expunerea și poți bloca focalizarea, funcționalități utile mai ales când filmezi sau când vrei să controlezi cu atenție cadrul. Mai mult, App Store are foarte multe aplicații pentru foto și video. Samsung Galaxy S5 dispune de câteva moduri predefinite prin care să profiți mai mult de cadrele tale. Spre exemplu, e util cel de noapte, e util cel de sport. De asemenea, oferă cel mai bun mod HDR dintre toate, mai ales că ai HDR și în video. Acest HDR înseamnă că o scenă este supraexpusă, subexpusă și expusă normal pe care apoi le unește într-o singură imagine. Samsung a reușit cel mai bine să implementeze așa ceva, iar acesta e un plus. Nu mai surprinzi acele cadre cu oameni ca fantomele, iar culorile nu mai sunt ireale. LG G3 are acel sistem de focalizare prin undă laser, iar asta ajută când nu ai suficientă lumină. De asemenea, există focalizarea în mai multe puncte pe care nu le poți controla tu direct, dar te ajută. În rest, telefonul are o aplicație simplificată față de anul trecut, modul HDR nu iese prea mult în evidență, dar e de ajutor să știi că poți controla declanșarea prin butoanele de pe spate. Astfel, e un plus de confort. Un test foto cu iPhone 6 Plus, Galaxy S5 și LG G3
Puncte contra – iPhone 6 Plus, Galaxy S5 și LG G3
iPhone 6 Plus nu îți oferă posibilitatea de a pune pauză în înregistrarea și astfel ajungi să ai foarte multe filmulețe pe care le puteai foarte bine integra într-unul mare. Celelalte două oferă așa ceva. De asemenea, pozele sunt doar în format 4:3 sau pătrat și nici nu poți modifica rezoluția la care faci poza. Galaxy S5 nu îți permite să blochezi focalizarea sau să controlezi expunerea și are o anumită lentoare când îi fixezi punctul de focalizarea mai departe de centru. Mai mult, noaptea greșește cu mult balansul de alb în cele mai multe situații. În ciuda simplificărilor prin care a trecut aplicația încă de anul trecut, tot au rămas prea multe opțiuni de care nu ai nevoie și care puteau fi predefinite în aplicație. LG G3 are o mare problemă cu procesarea pentru reducerea zgomotului de imagine. Este un algoritm care distruge detaliile din poze în avantajul câștigării unor imagini mai clare. Totuși, este un minus încă de la LG G2 și încă n-a fost corectat. Asta apare noaptea sau când nu ai suficientă lumină.
Concluzie
Care este telefonul pe care l-ai alege fără probleme? Voi spune că iPhone 6 Plus prin software și hardware. Pe locul doi este Samsung Galaxy S5 și pe ultimul LG G3. Marele avantaj la iPhone este că se descurcă excelent acolo unde ai nevoie, fără să te complice cu diverse lucruri. A reușit și Samsung asta, deși meniul de setări a rămas destul de stufos. Cele mai plăcute poze ies cu iPhone 6 Plus (sau iPhone 6, dar nu ai stabilizare optică de imagine), dar Galaxy S5 se descurcă mai bine noaptea și pentru videoclipuri în care vrei să faci 4K sau de la cap la coadă fără oprire, doar cu pauze. LG G3 are câteva lucruri foarte bune, cum ar fi sistemul de focalizare sau modul în care poți declanșa cu butoanele fizice, dar distruge poze când vine vorba de procesarea zgomotului. Revenind la HDR, am spus deja că Galaxy S5 se descurcă cel mai bine, pe când iPhone 6 Plus mai are de rezolvat unele lucruri. LG G3 este soluția de compromis prin preț, e unul foarte bun la ce dotări hardware are.