Sony Xperia T3 – frumusețe fără mușchi [REVIEW]
Sony nu e un brand popular pe piața telefoanelor mobile și încearcă să aducă mai multe gadgeturi pe diverse paliere de preț. Am testat Xperia T3, un gadget mare, care se vrea ieftin și care aduce aminte de frații săi mai mari.
La 1.450 de lei, Xperia T3 nu este tocmai cel mai ieftin telefon din clasa medie. L-am folosit și am ajuns la câteva concluzii despre el. Spoiler alert – s-ar putea să fiți din nou dezamăgiți.
Sony Xperia T3 – Specificații tehnice
- Ecran de 1280×720 pixeli, 5,3 inci
- 277 de pixeli pe inch
- Capacitate de stocare de 8 GB
- microSD de până la 32 de GB
- Memoria RAM de 1 GB
- Procesor Qualcomm Snapdragon 400
- Quad-core, 1,4 Ghz, Cortex A7
- Procesor grafic Adreno 305
- Baterie de 2.500 de miliamperi
- Android 4.4.2 KitKat cu interfață Sony
- Cameră foto de 8 megapixeli
- Cameră frontală de 1,1 megapixeli
- microSIM
- Conexiune 4G
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sony Xperia T3/”/]
Sony Xperia T3 – Puncte pro
Ecranul HD afișează imaginile foarte bine. Deși are doar un ecran HD, ceea ce plasează Xperia T3 în categoria medie a pieței, T3 are un aspect foarte bun al imaginilor afișate. Nu suprasaturează imaginile, ca la Samsung, iar tehnologia Triluminous conferă luminozitate și claritate. De asemenea, tridimensionalitatea iconițelor din Android-ul Sony este evidențiată bine de ecranul HD.
Sunetul este excelent. Sony excelează la acest capitol și știam asta de la alte smartphone-uri ale japonezilor. Atât cu căști, dar și cu difuzorul unic, sunetul este foarte clar și puternic.
Carcasa este subțire. Telefonul a fost prezentat ca cel mai subțire telefon de 5,3 inci din lume, ceea ce nu este cine știe ce performanță. Dar în mână, telefonul, deși mare, se simte bine, e ușor și nu ocupă mult spațiu. De asemenea, subțirimea îl evidențiază în mulțime. Xperia T3 nu pare un telefon ieftin sau mediu pentru cei din jur, care l-au luat în mână impresionați de aspectul său. Deși, veți vedea la puncte contra, carcasa are și minusuri, cei 7 milimetri dau un aspect premium.
Imaginile făcute cu cei 8 megapixeli au o claritate foarte bună. Deși are o cameră de doar 8 megapixeli și mă așteptam ca Sony să eșueze iar prin supraprocesare, ca la telefoanele mai scumpe, Xperia T3 e o surpriză plăcută. Camera face imagini foarte clare ziua, reușește să evidențieze foarte bine culorile și detaliile sunt focalizate imediat. Declanșarea este puțin cam lentă, iar pe lumină scăzută telefonul nu iese în evidență.
Are 4G. După cum spuneam și în cazul lui Huawei Ascend G6, avantajul unui asemenea telefon este conexiunea 4G care vă permite să treceți la un nou nivel al navigării pe internet. Recomand mereu de acum telefoane care au 4G, dacă vi le luați noi, pentru că sunt o investiție mai bună, nu doar o cheltuială suplimentară.
Autonomia este mare. Are o baterie de 2.500 de miliamperi și un ecran HD. A reușit să treacă de o zi cu o singură încărcare, ceea ce m-a impresionat.
Citește mai multe despre Xiaomi Mi3.
Sony Xperia T3 – Puncte contra
Prețul este prea mare. Vorbim de un smartphone de 1.450 de lei, în condițiile în care în raza sa de preț găsim LG G2, Samsung Galaxy Note 3 Neo și alte telefoane performante cu aceleași dimensiuni ale ecranului. Să nu mai vorbim de Ascend P7 de la Huawei sau de Google Nexus 5. Prețul este pur și simplu mult prea mare pentru ceea ce oferă telefonul, un lucru obișnuit pentru Sony. E unul dintre cele mai dezamăgitoare rapoarte calitate/preț.
Nu este rezistent la apă sau la praf. Spre deosebire de frații săi mai mari, telefonul nu este rezistent nici la apă, nici la praf. Măcar atât avea Sony.
Carcasa este un magnet de urme. Are o carcasă din plastic cauciucat, cu margini laminate. Aceasta este un magnet pentru urme care se șterg foarte greu, deși are un feeling bun și rezistă la zgârieturi.
Butoanele se simt foarte ieftine. Butoanele laterale, amplasate ciudat (butonul de start e la mijloc, butoanele de volum sunt în partea inferioară, lângă butonul declanșator al camerei), se simt foarte ieftine la apăsare și au un clinchet ieftin.
Procesorul își arată limitările. Qualcomm Snapdragon 400 este un procesor bun, prezent și pe Motorola Moto G, Lg G2 Mini sau Nokia Lumia 630. Are momente când își arată limitările – în jocuri folosite foarte mult timp a început, surprinzător, să sacadeze.
Camera frontală are o calitate scăzută. 1,1 megapixeli și o stabilizare foarte proastă. Deși imaginile sunt postprocesate pentru o calitate mai mare, camera frontală este slabă și veți da peste mult blur până la imaginea care trebuie.
Se încălzește foarte tare. Am jucat 30 de minute un singur joc și a trebuit să pun telefonul jos pentru că se încălzise prea tare pentru a mai fi confortabil de ținut în mână.
Cine e clientul Sony Xperia T3?
Încerc să înțeleg către cine e destinat acest telefon. Cine e clientul Sony Xperia T3? Voi spune că e cel care vrea un ecran mare și un brand cunoscut, care vrea să facă imagini reușite și vrea autonomie rezonabilă pe un telefon subțire. E un telefon serios, dar e prea scump. Așa că un client Sony Xperia T3 e cel care chiar vrea un Sony, nu un alt telefon mai ieftin.
Sony Smartband SWR10
Împreună cu Sony Xperia T3 am testat și brățara de fitness Sony Smartband SWR10, care momentan nu mai face parte din oferta magazinelor online din România, deși a fost listată pe site-uri.
Smartband SWR10 a fost prezentată la MWC 2014 și constă într-un tracker miniatural, care se introduce într-o brățara de cauciuc care-i conferă rezistență la apă și la praf. La un preț de aproximativ 400 – 450 de lei, brățara de fitness e un accesoriu suplimentar al smartphone-ului și comunică date către aplicația Lifelog.
Avantajele ei? E un dispozitiv simplu de monitorizare, confortabil, ușor și care se simte bine pe braț. De asemenea, putem spune că are stil și că discreția îi conferă avantaje în fața altor brățări de fitness.
Citește mai mult despre brățara de fitness de la Xiaomi.
Brățara are un singur buton care îi oferă câteva funcții. Day Mode e monitorizarea pașilor și activităților uzuale (mers cu autobuzul sau mașina, bicicletă, etc). Night mode monitorizează calitatea somnului și durata acestuia. Cele două pot fi comutate manual prin apăsarea lungă a butonului. O altă caracteristică ce e conectată la Lifelog este apăsarea dublă a butonului, care introduce un bookmark în aplicație și putem să descriem o activitate pe care am făcut-o – am mâncat, am văzut un loc interesant, etc.
Autonomia gadgetului e destul de mare – am folosit-o cinci zile și încă are baterie pentru încă o jumătate de zi.
Per total, cred că o brățară de fitness e o idee bună, dar prețul la care oferă Sony această brățară e destul de mare, la fel ca și celelalte de pe piață. În contextul în care Huawei sau Xiaomi vor veni cu oferte sub prețul pieței, iar ceasurile inteligente vor deveni recurente, prețul brățărilor trebuie să scadă. În plus, se simte nevoia de funcții suplimentare. Dacă aveți banii pentru ea, sperăm să nu vă plictisiți ușor. Dacă vine în ofertă cu smartphone-ul, ar fi și mai bine.
Lifelog App
E creată de către Sony Mobile și se conectează la brățara inteligentă, dar poate fi folosită și independent. E o modalitate de control sau monitorizare foarte interesantă, deși puțin de speriat.
Monitorizează caloriile, pașii, minutele în care ne-am plimbat, am mers cu autobuzul, am alergat sa am mers cu bicicleta. De asemenea, știe câte minute am stat pe rețelele sociale sau pe internet, cât am ascultat muzică și câte fotografii am făcut. Mai mult, știe când am făcut fotografie. Practic, e un grafic al zilelor noastre.
Aplicația e una interesantă, dar în contextul în care monitorizarea permanentă pare puțin înfricoșătoare, Lifelog nu m-a liniștit. În plus, are erori: îmi înregistrează mersul cu autobuzul sau cu mașina, când eu am mers pe jos, uită cât am dormit, nu este exactă. Și, la fel ca brățara, devine plictisitoare la un moment dat.
Concluzii
Am testat un telefon prea scump, o brățară de fitness prea scumpă și o aplicație imperfectă care le conectează. Sony are aceleași păcate identificate acum multă vreme – high-end-urile sunt excelente, dar nu reușesc să aducă acel avantaj care să le evidențieze în fața altora, iar clasa medie e banală. Sony Xperia Z1 Compact mi-a plăcut mai mult. Smartband-ul e încă un moft și e folositor dacă aveți un Sony, ca unitate de funcționalitate și design.
Imagini făcute cu Sony Xperia T3