16 aug. 2014 | 14:20

20 de ani de smartphone – zece dispozitive care au schimbat lumea

ACTUALITATE
20 de ani de smartphone - zece dispozitive care au schimbat lumea

Prima companie care a avut curajul să-și intituleze telefonul smartphone a fost Ericsson, cu modelul R380, în anul 2000. Dar astăzi se fac 20 de ani de când IBM a introdus Simon, primul telefon cu aplicații și funcții inteligente. Urma un drum lung până astăzi, când smartphone-ul a întrecut feature phone-ul. 

ibm_simon--644x466

Astăzi, 16 august 2014, se împlinesc 20 de ani de când IBM a lansat pe piață Simon, primul smartphone. A fost creat de IBM și asamblat cu Mitsubishi. A fost vândut în 50.000 de exemplare și avea și primele caracteristici de PDA.

Simon era un telefon, dar putea primi fax-uri, e-mail-uri și pagini. De asemenea, avea aplicații – agendă, calendar, calculator, ceas internațional, putea fi folosit pentru notițe și avea un stylus.

Mai jos, am strâns zece telefoane care au schimbat istoria tehnologiei și care au marcat o schimbare, mai mică sau mai mare.

IBM Simon – 16 august 1994 

Producția a fost oprită în februarie 1995, după ce au fost vândute 50.000. Telefonul nu era tocmai confortabil și sosea cu două baterii nichel-cadmiu în pachet.

Telefonul era scump. Foarte scump. 900 de dolari la vremea aceea pentru un dispozitiv care funcționa relativ, deoarece nu erau destule persoane care să se bucure de el. Cât cântărea? Jumătate de kilogram mai exact. Dacă erau utilizator serios, bateria se consuma în 60 de minute.

De ce nu a funcționat Simon? Din motivul pentru care BlackBerry are probleme astăzi – ecosistemul. Nu avea aplicații și nu îmbunătățea viața. Era doar o noutate.

Nokia Communicator

Pe când Nokia încă mai conta, au lansat Communicator 9000, un telefon inteligent pentru acea perioadă, cu o greutate de 397 de grame.

A fost prezentat la târgul CeBIT din 1996 și avea o tastatură completă QWERTY, dacă era orientat landscape. Avea aplicații de fax, SMS și acces la internet.

Cât de departe am ajuns… memoria flash era de 8 MB, iar datele utilizatorului puteau fi stocate pe 2MB. Se conecta la PC prin portul infraroșu. De asemenea, permitea acces la e-mail-ul de muncă.

Ericsson R380

A fost primul telefon care a ieșit pe piață cu denumirea de smartphone și a fost primul care a folosit Symbian OS. Avea un browser, un ecran de 3,5 inci monocrom, cu o rezoluție de 120×360 de pixeli.

Era un telefon normal, cu antenă, dar tastatura era cu flip și putea face loc unul ecran complet. Se sincroniza cu Microsoft Outlook și Lotus Notes, avea o capacitate de stocare de 1,2 MB. Nu puteau fi instalate aplicații terțe și era greu de folosit, deși era un organizator bun.

BlackBerry Quark

A fost o linie de telefoane lansate de canadieni care au făcut din BlackBerry cea mai inovatoare companie de pe piața telefoanelor pentru câțiva ani, transformând Research in Motion în firma preferat de guvernul american și de orice corporație mare.

Telefoanele din linia Quark, care aveau o tastatură completă și o integrare extraordinară a mail-urilor de serviciu au fost populare până la apariția celei de-a doua generații de iPhone. După aceea, BlackBerry a decăzut, nu a inovat, sistemul de operare a rămas în urmă, iar astăzi, se chinuie să redevină relevant.

iPhone

Și Steve Jobs a schimbat lumea. În 2007, pe 9 ianuarie, Jobs a lansat iPhone, prima generație. Nu era un smartphone atât de bun, deoarece avea probleme cu antena și toate aplicațiile erau create de către Apple. Abia introducerea App Store avea să schimbe cursul istoriei.

Cu toate acestea, un an mai târziu, iPhone 3G a schimbat cu adevărat lucrurile pe piața smartphone-urilor, iar posibilitatea de a instala aplicații din diverse părți a arătat ce înseamnă cu adevărat o lume unde dispozitivul mobil nu mai este doar pentru sunat.

A fost vândut în 6,1 milioane de exemplare, avea o baterie de 1.400 de miliamperi și capacitate de stocare de 4, 8 sau 16 GB. Primul iPhone a fost primul avertisment pentru Nokia și BlackBerry, companii care aveau să sufere odată cu dezvoltarea Android și împărțirea pieței între Apple și Google.

HTC Dream

Numit și T-Mobile G1, a fost primul dispozitiv cu Android, lansat în octombrie 2008. Sistemul de operare semăna cu cel de la Apple, drept dovadă Steve Jobs a promit război nuclear împotriva vecinilor din Mountain View. Sistemul de operare oferea posibiltatea de a customiza interfața, integrare cu serviciile Google și notificări pentru ultimele activități pe rețelele sociale ți în aplicații. Android Market a deschis calea dezvoltatorilor fără opreliști.

Telefonul venit mai târziu decât iPhone era și mai slab decât acesta, dar Android s-a mișcat încet, dar a crescut până când a dominat piața, ca astăzi.

Telefonul avea atât butoane fizice, un ecran tactil, dar și o tastatură completă, amplasată sub ecranul care glisa pentru a-i face loc.

Samsung Galaxy S

Anunțat în martie 2010, Galaxy S a fost acel iPhone-killer de care avea nevoie piața. A dat startul războiului dintre Apple și Samsung, compania americană acuzându-i pe sud-coreeni că au furat designul de la ei. Cu toate acestea, Galaxy S supraviețuiește și astăzi, fiind linia care se apropie cel mai mult de a concura cu iPhone-ul și e telefonul cel mai așteptat din tabăra Android în fiecare an.

Galaxy S avea un ecran de 4 inci, deja mai mare decât iPhone-ul și o rezoluție 800×480 de pixeli.

Nokia Lumia 800

A fost telefonul care a sunat reînvierea în tabăra Nokia și Microsoft. Bazându-se pe un sistem de operare reîmprospătat, Windows Phone 7.8, Lumia 800 nu a fost un succes teribil, dar a marcat o evoluție. Pe baza acestui smartphone au fost construite toate dispozitivele cu Windows Phone din zilele noastre.

Windows Phone a crescut ca platformă, iar Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 925 sau Lumia 1020 au fost dispozitive inovatoare, măcar prin modul în care funcționa sistemul de operare.

La trei ani după lansarea Lumia 800, Nokia este companie Microsoft, după suferințe financiare îndelungate. Cu toate acestea, perspectivele nu sunt rele.

Samsung Galaxy Note

A fost primul telefon care s-a autointitulat fabletă, adică o combinație între smartphone și tabletă, prin dimensiunea ecranului.

A fost lansat în septembrie 2011, avea un ecran de 5,3 inci, primul de asemenea mărime, care avea o rezoluție HD. De asemenea, deși Steve Jobs a criticat mereu stylus-ul, Samsung a decis să-l reinventeze și a creat S Pen pentru această gamă populară și astăzi.

Vivo Xplay 3S

Acesta a fost primul telefon cu ecran 2K.

Vivo Xplay 3S are o diagonală de 6 inci şi, în loc să se rezume la Full HD, face saltul la o rezoluţie QHD sau 2K. Mai exact, asta înseamnă 2560 x 1440, plus o densitate de pixeli nemaiîntâlnită, de 490 ppi.

Un ecran de o asemenea natură are în spate un SoC Qualcomm Snapdragon 800 format din patru nuclee Krait 400 tactate la 2,3 GHz şi un GPU Adreno 330. Cantitatea de RAM din pachet este 3GB, iar pe partea de comunicaţii noul gadget este compatibil cu cele mai noi standarde TD-LTE şi FDD-LTE. Camera principala este 13 megapixeli, camera frontală este de 5 megapixeli şi, dacă vă încântă astfel de artificii, pe spatele aparatului găsiţi şi un cititor de amprente.

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele