12 aug. 2014 | 15:00

Un smartwatch HP din 1977, 14.500 de dolari la licitație

ACTUALITATE
Un smartwatch HP din 1977, 14.500 de dolari la licitație

Un utilizator de pe eBay își vinde ceasul inteligent cu 14.500 de dolari. Poate vă întrebați despre ce dispozitiv e vorba. Ei bine, HP-01 a fost primul smartwatch al companiei, în 1977, iar cel vândut la suma aceasta e unic, fiind un prototip cromat. 

Screen Shot 2014-08-12 at 13.10.32

HP-01 arăta ca un ceas digital normal, dar era mult mai inteligent decât un dispozitiv normal. A fost lansat în 1977 și a fost primul ceas-calculator lansat vreodată. El folosea nouă diode pentru display-ul său digital și în momentul lansării costa de al 650 la 850 de dolari, echivalentul a 2.500 – 3.300 de dolari în 2014). Producția a fost oprită doi ani mai târziu, mai ales că butoanele fizice nu puteau fi accesate decât cu un stylus, ceea ce făcea folosirea sa aproape imposibilă.

Pentru 14.500 de dolari, cei interesați ar putea cumpăra prototipul. Dar un ceas funcțional de acest tip costă 1.000 de dolari tot pe eBay, dar este în varianta aurie.

HP-01, supranumit Cricket, nu a fost un produs de succes, după cum menționează chiar site-ul oficial al HP. Era prea mare și prea greu și se vindea la magazinele de bijuterii scumpe. Funcțiile matematice miniaturizate erau o inovație, dar nu exista o piață uriașă pentru el.

Când l-au lansat, ceasul cu 28 de butoane era prezentat ca cea mai interesantă invenție. “E un ceas digital, un calculator personal, un ceas cu alarmă, un cronometru, un timer, un calendar pe 200 de ani și mult mai multe. Poți face orice de la a afla cât e ceasul până la a calcula costul unei convorbiri în capătul celălalt al țării sau distanța până la următoarea ta oprire”, se menționa în reclamele inițiale.

Pentru cei pasionați de tehnologie, HP-01 conținea șase procesaore cu 38.000 de tranzistori. În carcasă mai erau trei baterii – două pentru ecran și una pentru circuitele ceasului. Evident, bateriile nu se puteau schimba ușor, ci trebuia să duceți ceasul înapoi la vânzătorul de bijuterii.

După cum se poate vedea în imagini, ceasul voia să fie unul pentru oameni de afaceri, având o curea de metal, cu o culoare aurie pe el. Era o monstruozitate pentru acele vremuri, iar cei care voiau să facă mai multe calcule aveau dispozitive pe birou sau foloseau pixul.

Pentru pasionați, ceasul inteligent este un exemplu de miniaturizare de clasă.  

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele