26 iun. 2014 | 17:25

De ce spune Google că Android L e cea mai mare schimbare

ACTUALITATE
De ce spune Google că Android L e cea mai mare schimbare

Google a pregătit pentru toamnă Android L și Material Design. Acest din urmă produs reprezintă noua filosofie de design a companiei și iată ce are atât de important.

androidl

Google a vorbit mult, aseară, în timpul evenimentului I/O. A vorbit despre ceasuri inteligente – Samsung, LG și Motorola livrează, a vorbit despre viitorul mașinilor cu Android, dar și despre ceea ce pregătește pentru Android pe tablete și telefoane. Iar „sufletul“ noii versiuni este Material Design, o denumire care, în esență, nu spune nimic, dar care ar putea însemna o schimbare radicală a modului în care interacționezi cu interfața digitală.

Întâi a fost interfața de pe iPhone, primul iPhone, care imita texturile naturale, filosofie cunoscută drept skeumorfism. Apoi, a venit Microsoft cu Windows Phone și cu a sa abordare minimalistă. Google și-a schimbat paleta de culori și designul, întâi prin produsele web. În 2013, Apple a introdus iOS 7, prima mare schimbare pentru ecosistemul său mobil, iar dezvoltatorii s-au raliat cu redesenări ale aplicațiilor lor. Acum avem Material Design de la Google. După cum au spus oficialii companiei, acum pixelii nu mai au doar culoare, ci și „adâncime“, iar asta schimbă experiența de utilizare.

Pe site-ul oficial, compania detaliază ce presupune noul limbaj și cum îl pot folosi dezvoltatorii și designerii. În primul rând, oamenii Google s-au inspirat din realitate și au încercat să reproducă în digital ceea ce vezi și cum interacționezi. Astfel, au adăugat umbre și au introdus ideea că totul se schimbă în funcție de interacțiunile tale. De asemenea, prin culori, lumini și umbre, utilizatorii pot fi ghidați mai ușor prin interfață. Și, nu în ultimul rând, mișcarea înseamnă transmitere de informații despre interacțiune și comportamentul interfeței.

Demo-ul noului limbaj de design


Odată ce ai adăugat adâncime într-o interfață 2D, brusc ai la dispoziție o gamă mai largă de gesturi pe care le poți face. Astfel, Google schimbă modul în care funcționează notificările, iar pe ecranul de standby vor putea fi grupate una peste alta, într-un mod oarecare similar tab-urilor din Chrome, dar mult mai plăcut vizual. De asemenea, designul se schimbă în funcție de dispozitiv, sunt păstrate doar culorile, iconografia, ierarhia și relațiile spațiale între elemente.

Concentrarea Google este acum pe cum „simți“ telefonul. O dovadă este și Android One, programul sub care vor fi grupați acei producători low-cost (dacă doresc să participe), care vor vinde telefoane cu Android stock, iar Google se va achita de actualizări, asigurându-se că cere hardware-ul minim necesar.  Este, într-adevăr, cea mai mare schimbare petnru Android. Dacă n-o sesizezi, nu e vina ta, e subtilă în aparență. Deocamdată, Android L e preview, dar va fi o noutate la fel de mare pe cât a fost și Ice Cream Sandwich.

Noutățile în design pe care le-a adus Google prin Material Design

Material Design de la Google pentru Android

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele