The Machine, de la HP, poate calcula 640 TBs de date în 250 ns
Cum vi se pare ideea de a avea un computer care poate calcula 160 petabytes de date într-o fracțiune de secundă? The Machine de la HP ar putea fi acest supercomputer.
Desigur, acest computer supranumit și ”The Machine”, creat de HP, va folosi doar a opta parte din puterea de calcul a unui server dedicat acestui tip de calcul. Acea fracțiune de secundă se dorește a fi o unitate dintr-un miliard, iar interesul pentru acest dispozitiv este semnificativ de ridicat, pentru că, se spune, că ar revoluționa industria dispozitivelor mobile. Desigur, tot ce povestim noi aici reprezintă o teorie bine pusă la punct, în baza unor experimente pe care HP le efectuează de ceva vreme cu o dispunere diferită a nucleelor pe PCB.
HP folosește pentru The Machine o serie de nuclee specializate de calcul, conectate între ele cu ajutorul unor ”fotoni de silicon” spre deosebire de un număr specific de nuclee generale pe un PCB clasic. Mai exact, HP folosește aceeași idee preluată de la cipurile grafice, unde o serie de nuclee specializate, nuclee CUDA în cazul lui Nvidia, efectuează un set de operațiuni paralele, ce nu necesită o coordonare specifică, ci doar putere brută de calcul. Un avantaj al tehnologiei lui HP este folosirea unor componente numite ”memristors”, niște rezistențe ce pot păstra informația atunci când nu sunt alimentate.
Dispozitivul The Machine este un prototip, însă HP este destul de entuziasmat de acesta. Sample-urile vor apărea undeva anul viitor și vor fi destinate unor anumite companii partenere, însă hardware-ul propriu-zis, bazat pe acest concept, nu va fi disponibil mai repede de anul 2018.