Vonino Sirius QS și Magnet M9 – două tablete „de buget“, dar nu de aruncat [REVIEW]
Vonino e un nume nou pentru piața din România. S-a remarcat prin tablete la Orange și are de gând să fie unul dintre producătorii de top pe piața „de buget“ din România. Noi am avut spre review două tablete, Sirius QS și Magnet M9.
Vonino este o companie pornită din America, își produce tabletele și telefoanele în China și vinde mai ales în Europa. Un interviu cu omul care se ocupă de Vonino în România e disponibil pe „Adevărul“, acolo unde a apărut și review-ul pentru telefonul Vonino Jax, cel mai atractiv terminal al companiei. Vlad Andriescu a avut tableta Sirius QS și Răzvan Băltărețu a folosit Magnet M9.
Design
Ca multe produse sub brand românesc, și Vonino Sirius QS își trage inspirația de la gadgeturi celebre produse de branduri mari. De data asta, clasicul iPad Mini. Vonino are un aspect care amintește de iPad, dar este mai gros.
Carcasa din spate e din aluminiu, un material folosit din ce în ce mai mult la tablete ieftine. În partea din spate avem camera foto și o ramă pe două treimi din carcasă, din plastic, pentru semnalul internetului. În față, rama este subțire, cu un aspect identic cu cel de la iPad Mini, iar în partea superioară avem camera foto frontală.
Sirius QS în imaginea de mai jos.
Dacă-ți place iPad Mini, dar nu vrei să dai bani mulți, designul lui Vonino Sirius QS aduce aminte de acest gadget. Nu replică și calitatea, mai ales că pe alocuri lipiciul cedează și îmbinările se dezlipesc. E o meteahnă veche a gadgeturilor ieftine, fabricate în China. Am văzut asta la telefoane și tablete de la Allview, Evolio sau Infotouch. Când apeși tableta, simți că ar vrea să intre în interior.
Când vine vorba de Magnet M9, e o tabletă ceva mai ajustată decât Sirius QS, cel puțin așa am găsit-o eu. Este construită din aluminiu, este destul de grea, față de iPad Air sau unele similare cu Android, și preia câteva elemente de design de la Apple, cum ar fi marginea de lângă ecran. Pe față sunt senzorul de proximitate și camera foto pentru videoconferințe, iar pe spate camera principală. Ce iese în evidență la design este portul pentru card microSD, lăsat neacoperit.
Hardware
Pe Sirius QS procesorul este unul Mediatek 8389, pe o arhitectură Cortex A7. L-am văzut pe multe tablete. E un quad core la 1Ghz. E tactat foarte jos, iar aceste lucru se vede la performanță. Memoria RAM este de doar 1GB și capacitatea de stocare este de 8GB. Putem extinde stocarea cu 32 de GB cu ajutorul unui card microSD.
La performanțele acestea trebuie să ne raportăm mereu din prisma prețului. Browsing-ul, gamingul și rețelele sociale vor funcționa foarte bine, dar tabletele de tipul acesta au probleme la comutarea aplicațiilor. Aveți răbdare – ecranul nu răspunde imediat, comutarea între aplicații se face lent.
Un sfat de utilizator de tablete slabe, care nu are legătură cu hardware-ul. Eliminați orice vibrație sau sunet pe care-l face tableta când apăsați pe taste sau pe butoane virtuale. Veți avea o experiență mai fluidă.
Magnet M9 are tot un procesor Mediatek, cea mai populară alegere pentru astfel de tablete, tactat la 1,5GHz. Memoria RAM este tot de 1GB, dar spațiul de stocare merge la 16GB cu același suport pentru card microSD până la 32GB. Are modul 3G cu viteze de circa 21Mbps, modul Bluetooth, WiFi și port microUSB și jack de 3,5mm pentru căști.
Camera principală are 5 megapixeli cu cea frontală la 2 megapixeli. Bateria este de 5.300 mAh și per total dispozitivul cântărește aproximativ 630 de grame.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Vonino Sirius QS i Magnet M9/”/]
Ecran
Ecranul este unul de 7,9 inci, IPS LCD, cu rezoluție 1.024×768 pixeli, adică XGA. E păcat că nu este HD, dar e mai de calitate decât la alte dispozitive pe care le-am mai testat în aceeași zonă de preț.
Magnet M9 are un ecran de 9 inci, dar rezoluție full HD face diferența, apoi tehnologia este S-AMOLED. Când navighezi foarte mult pe Internet, dat fiind că paginile web sunt majoritar albe, se va resimți asupra bateriei, dar unghiurile de vizualizare și reproducerea culorilor sunt mai bune.
Magnet M9 în imaginea de mai jos.
Baterie și autonomie
Bateria are 4.500 de miliamperi și este cam mică, mai ales dacă o folosim cu o cartelă de internet introdusă în ea. Autonomia pe 3G este de aproximativ 10 ore, ceea ce înseamnă realist că veți putea să plecați dimineața, să navigați în metrou sau la muncă și să vă întoarceți acasă, unde înainte de culcare să o puneți la încărcat.
Cum spuneam mai sus, bateria la Magnet M9 este de 5.300 mAh și n-aș prea putea s-o laud. Rezistă foarte bine în standby, dar nu este un factor acesta. Recunosc că aș fi vrut mai multă energie, măcar să ducă spre aproape întreaga zi de utilizare, dar dacă apelezi des la jocuri, dacă navighezi pe Internet și lași sincronizarea în fundal pornită, n-aș spune că rezistă suficient de mult cât să n-ai nevoie de priză într-o zi de lucru de circa 8 ore.
Software
Am apreciat Cloud-ul de la Vonino, care oferă 512GB gratuit. Nu e de ici de colo să primiți așa ceva gratis, mai ales că dați 800 de lei în standard pe tabletă. Sistemul de operare este Android 4.2 Jelly Bean, nemodificat.
Magnet M9 rulează Android 4.2.2 Jelly Bean așa cum vine de la „mama“ lui Google. Sunt dezamăgit din acest punct de vedere. Nu pentru că aș fi vrut neapărat KitKat, să spunem că ar fi fost un efort prea mare, tabletele au fost produse într-o anumită perioadă, dar cel puțin Android 4.3. Nu că ai sesiza diferența, dar și așa acestea sunt produse care rămân mereu în urma actualizărilor.
Vonino, Allview sau chiar alți producători mai rar se achită de actualizarea tuturor produselor la ultimele sisteme de operare, astfel că e un punct în plus când îți livrează pe produse versiunile cât mai apropiate de cele curente. În rest, ai acces la Play Store și voi lăuda și eu Arpa Cloud, cum a menționat Vlad mai sus. Poți face streaming video, audio și este un spațiu imens de stocare. Vonino a înțeles, față de alți producători, că poți oferi valoare chiar și la un cost al produsului mai redus.
Preţ şi disponibilitate
Tableta Sirius QS se vinde și la liber, dar și în ofertă la Orange. E gratuită la un abonament Colibri Explore 20 sau 178 de euro la liber (786 de lei). E low-cost, iar pentru acest nivel aduce caracteristici tehnice decente, o carcasă frumoasă, inspirată de iPad Mini și internet bun. Plus, stocare în Cloud de 512 GB, ceea ce e mai rar întâlnit.
Magnet M9 nu este încă pe piața din România, dar va ajunge la un preț de circa 1.000 de lei. Merită în măsura în care îi înțelegi limitările și îți servește nevoilor tale. În plus, M9 vine și cu o husă de protecție care se dublează ca stand pentru tabletă. Îi poți atașa o tastatură wireless și ești gata să-ți scrii memoriile. Dacă dorești.
Le-am cumpăra?
Într-o ofertă de la operatorul care le vinde, Orange, tableta aceasta poate fi o opțiune interesantă pentru călătorii. Noi nu o recomandăm pentru folosirea zilnică sau pentru folosirea în metrou. Dacă primiți oferte bune de la Orange cu Vonino Sirius QS de 8 inci nu o refuzați. Pentru că veți avea un companion bun în excursii sau o modalitate de a vă ține copiii ocupați.
Vonino Magnet M9 mi-a plăcut, e una dintre acele tablete cu o construcție spre premium, dar fără să coste mult. Asta atârnă suficient în balanța deciziei dacă o cumperi sau nu. Eu mi-aș cumpăra-o, dar revin asupra celor mai mari două minusuri pe care le-am găsit: finisajul încă mai poartă „urmele“ prețului, în sensul de linii de îmbinare sau poziționarea elementelor, iar procesorul Mediatek deși e bun are momente când „agață“. Pur și simplu e la o frecvență mică. Sau prea mică pentru ce sunt obișnuit să fac.
Drept concluzie, eu aș alege Magnet M9 la prețul său. Nu mi-e teamă că scârțâie plasticul de pe spate (n-are de unde) și nu mi-e teamă că se face țăndări dacă o scap. Este însă o tabletă „de buget“, iar dacă noi am comparat-o cu iPad nu înseamnă că stau umăr la umăr la fel de bine.