04 iun. 2014 | 12:41

Dyson avea un prototip de ochelari inteligenți în 2001. Gadgetul Halo, foarte similar cu Google Glass

ACTUALITATE
Dyson avea un prototip de ochelari inteligenți în 2001. Gadgetul Halo, foarte similar cu Google Glass

Ochelarii Google Glass sunt cel mai ”hot” gadget al momentului, însă cei de la Google nu au fost primii care s-au gândit la un astfel de accesoriu inteligent purtabil. Compania Dyson, cunoscută pentru aspiratoare și uscătoare de mâini, lucra la un dispozitiv similar în anul 2001, potrivit The Next Web.

Dyson Halo

Cei de la Dyson sunt cunoscuți pentru inovațiile lor: aspiratorul ciclonic, ventilatorul fără elice și singurul uscător de mâini cu aer cald care chiar îți usucă mâinile. Totuși, în decursul timpului, compania a experimentat și cu altfel de tehnologii.

Un exemplu foarte bun este Dyson Halo, o cască de realitate augumentată cu ecran 3D color. Halo putea fi folosit și pe post de dispozitiv de comunicare, dar și ca un computer personal. Gadgetul se folosea de semnale vizuale și audio pentru a suprapune informații relevante peste mediul înconjurător.

 

Sursa foto: The Guardian

Sursa foto: The Guardian

Sistemul era unul cel puțin interesant. ”Două oglinzi reflectau două monitoare de mici dimensiuni, ce stăteau montate pe tâmple, pe o prismă. Asta îi oferea utilizatorului iluzia unui display de 10 inci, transparent, plasat la un metru distanță. Ecranul afișa o serie de aplicații similare celor de pe smartphone-urile din ziua de azi”, au explicat cei de la Dyson.

Exista un asistent virtual care putea citi emailurile și care primea comenzi vocale. ”OK, Glass” ar fi fost ”OK, Dyson”, dacă gadgetul ar fi ajuns, în cele din urmă pe piață.

Prototipul avea incorporat și un giroscop care permitea obiectelor virtuale să rămână fixate pe obiectele din realitate când utilizatorul își mișca capul. Asta permitea proiectarea unei tastaturi pe orice suprafață, care putea fi folosită la scrierea de emailuri.

Ochelarii puteau fi folosiți și numai în modul audio, prin folosirea comenzilor vocale și a tehnologiei de transformare a textului în audio. Astfel, utilizatorii puteau conduce în siguranță în timp ce foloseau dispozitivul.

Sursa foto: The Guardian

Sursa foto: The Guardian

Ochelarii erau în permanență conectați la un dispozitiv de mici dimensiuni care se ocupa de partea de procesore, însă puteau fi legați și la un PC. Cei de la Dyson au făcut și un gadget de control ce putea fi purtat la încheietură și care îi permitea utilizatorului să miște un cursor pe display.

Sursa foto: The Guardian

Sursa foto: The Guardian

Dyson a renunțat la Halo după trei ani de cercetare și dezvoltare continuă, pentru a se concentra pe produsele de bază. Totuși, o parte din tehnologiile folosite în acești ochelari de realitate virtuală sunt ținute în viață, în proiecte de cercetare, așa că nu se știe dacă gadgetul inteligent va apărea pe piață.

Până atunci, să le mulțumim celor de la Dyson pentru uscătorul AirBlade care ne ajută să ne păstrăm pantalonii uscați.