Internet ultrarapid… pe lună, acum o posibilitate
Ideea de Internet ultrarapid, așa cum îl știm acum, este una dintre necesitățile de bază ale omului, aproape alături de apă și mâncare. Dacă te gândești puțin, oricine poate relaționa cu această afirmație.
Depindem de internet aproape în orice moment al zilei, pentru aproape orice informație, și nu cred că nu te simți puțin debusolat după câteva zile fără conexiune la internet. E greu să realizăm cât de conectate sunt viețile noastre la mediul online, în comparație cu ce se întâmpla acum câțiva ani. Probabil așa s-au simțiti cei din Stația Spațională Internațională unde abia recent au primit o conexiune la internet, destul de lentă și realizată printr-un VPN – oricum, e o conexiune.
Cercetătorii de la NASA lucrează la îmbunătățirea vitezei și există posibilitatea instalării unei conexiuni wireless… pe lună. Pentru a pune lucrurile puțin în perspectivă vorbim de o conexiune care în ultimele teste a obținut 622 Mbps download și 19.4 Mbps upload. Testele recente, rulate pe o distanță de 400.000 kilometri, au fost realizate cu ajutorul unor dispozitive de transmisie laser, spre deosebire de conexiunea actuală care este realizată prin radio, și oferă o viteză de aproape 5000 de ori mai mică.
Desigur, nu e ușor să îndrepți un laser către lună, nici măcar patru, cu o putere totală de 40 W, în primul rând din cauza lipsei vizibilității și a condițiilor atmosferice. Semnalul care ajunge pe lună are pierderi colosale, însă totuși, permite accesul destul de rapid la internet. Momentan, cercetătorii sunt destul de fericiți de rezultate și, chiar dacă noua implementare necesită niște costuri mari de întreținere, avansul tehnologic va reduce rapid aceste cheltuieli.
Avantajele acestei conexiuni de Internet ultrarapid sunt momentan dictate de necesitățile Stației Spațiale care va putea trimite mai rapid datele către centru. Pe viitor, implementările accesului la internet pe lună ar putea fi mult mai multe.