Prestigio GeoVision 5120: GPS la puterea 3D [Review]
Primul semn sigur ca navigatia prin GPS a devenit o tehnologie populara in Romania a fost, cred, aparitia sistemelor GPS la bordul taxiurilor, ceea ce s-a intamplat cu niste ani buni in urma. Desigur, piata a reactionat, iar in prezent oferta de sisteme de navigatie prin GPS este atat de vasta, incat este greu sa alegi unul, mai ales ca performantele tehnice sunt relativ similare. Mai mult, navigatia GPS este posibila si cu ajutorul multor modele de telefoane mobile, iar multe masini vin echipate din fabrica cu asa ceva, asa ca la ce iti poate servi un navigator GPS dedicat? O intrebare fireasca, la care producatorii au replicat prin crearea unor sisteme de navigate multifunctionale, care au devenit adevarate PDA-uri, capabile de redarea celor mai populare formate de continut multimedia, si atrag prin inovatii tehnologice cum ar fi, de pilda, hartile 3D. Ecranul unui astfel de PDA este mult mai generos decat al unui telefon mobil iar dimensiunile mai mari fac mai usoara activarea diverselor comenzi ale interfetei, asa ca, daca nu ai o masina care sa vina la pachet cu un sistem de navigatie bun si usor de folosit, ai toate motivele sa vrei un navigator GPS dedicat.
Ne-a picat si noua in mana recent un astfel de sistem de la Prestigio, modelul GeoVision 5120, care s-a dovedit a fi mai mult decat un simplu instrument de navigatie pentru soferi.
Primul element remarcabil la Prestigio 51200 este generozitatea ecranului TFT de 5 inci, cu o rezolutie de 480×272 pixeli, care permite o interactiune foarte rapida si precisa cu sistemul. Butoanele diverselor comenzi apar suficient de mari si spatiate pentru a nu avea nici o problema atunci cand incerci sa le selectezi rapid, motiv pentru care stylus-ul incorporat probabil ca va ramane, in general, in locasul sau. Ecranul are un finisaj destul de mat, deci nu va retine amprente decat daca ai degetele transpirate sau murdare, dar chiar si atunci nu sunt atat de evidente ca pe un ecran glossy de telefon mobil.
Finisajul mat se extinde la intreaga carcasa a sistemului, care este construita dintr-un plastic mat, excelent la atingere, cu o textura „cauciucata” pe care nu odata am apreciat-o la multe alte dispozitive. Butonul de pornire/oprire se afla pe latura de sus dreapta a aparatului, iar pe latura dreapta ai un conector miniUSB si jack-ul audio de 2,5 mm, pentru care vei avea nevoie de un adaptor pentru a folosi casti standard. Tot acolo se afla si slotul pentru carduri microSD (cu suport pentru carduri de pana la 8GB). Pe panoul dorsal sunt evidente fantele difuzorului incorporat si locasul pentru stylus, in partea dreapta, iar pe cealalta latura exista un binevenit senzor care ajusteaza in mod dinamic luminozitatea ecranului, in functie de luminozitatea ambientului, ceea ce te scuteste de tentatia ilegala si periculoasa de reglare a acesteia in timpul condusului. In rest, este remarcabila supletea carcasei, cu o grosime de doar 13 mm. Formatul dreptunghiular al carcasei masoara 86×135 mm, ceea ce o face destul de portabila, cantarind sub 200 g, dar, spre deosebire de un telefon mobil, operarea cu o singura mana nu este posibila, decat daca aparatul este fixat in sistemul de prindere, care se lipeste cu o ventuza pe parbriz. Sistemul de prindere are o articulatie bila, care permite orientarea foarte usoara a displayului pentru o vizualizare optima.
GeoVision 5120 ruleaza Windows CE 6.0 cu iGo Amigo 8 intr-o versiune neagra a interfetei, care se integreaza foarte bine cu designul aparatului. Simpla si intuitiva, cu butoane mari si usor de selectat, interfata este integral in limba romana si foarte usor de folosit si setat. Sistemul suporta harti 3D, asa cum puteti vedea in sectiunea de demo, dar pentru Romania elementele 3D nu exista, desi sunt marcate cladiri in multe locuri de pe harta. Elementele 3D exista pentru harta Budapestei, iar din sectiunea de demo a aparatului puteti vedea cum arata. Un update cu elemente 3D macar pentru Bucuresti ar fi binevenit, iar pe site-ul www.naviextras.com se pot gasi actualizari pentru 3D (una din harti mentiona 20 de locatii cu elemente 3D pentru Romania), dar nu am comis impolitetea de a inregistra aparatul de test, asa ca mai multe nu va pot spune.
In rest, harta pentru Romania este destul de bine detaliata, iar GeoVision 5120 iti marcheaza cu precizie pozitia. Exista, de asemenea, o colectie bogata de puncte de interes si sistemul de selectie este foarte intuitiv, dispunand incusiv de text predictiv la tastarea adreselor.
GeoVision 120 este „motorizat” de un cipset Centrality Atlas IV la 533MHz, cu 64 de canale, care asigura un timp de conectare decent si o calculare rapida a traseelor alternative. Autonomia bateriei Litiu Ion Polimer de 1450mAh poate ajunge la aproximativ trei-patru ore, asa ca navigatorul poate fi util si in afara masinii, avand si un mod de functionare destinat pietonilor.
Dar lucrurile se pot schimba rapid daca accesezi functiile multimedia cu care vine navigatorul Prestigio. Ai playere dedicate audio si video si un viewer pentru poze si sunt suportate majoritatea codecurilor uzuale, dar accesarea lor va afecta in mod evident autonomia bateriei, care poate scadea foarte rapid in caz ca decizi sa accesezi continut video. Dar intr-un scenariu de utilizare normal autonomia bateriei n-ar trebui sa devina o problema.
Prestigio GeoVision 5120 este un navigator mai mult decat decent, cu un design atractiv si minimalist, care ruleaza rapid si precis excelentul soft Amigo de la iGo. Aparatul este disponibil la un pret de aproximativ 700 lei, si daca displayul limitat al unui telefon cu GPS te determina sa faci o investitie intr-un navigator dedicat, GeoVision 5120 nu are de ce sa te dezamageasca.
Specificatii
Tip GPS: Navigator GPS personal pentru exterior, canale
Procesor: Centrality Atlas IV 533MHz
Display: 5″ TFT Color, 480х272, Features: Touch-screen
Culoare: negru
Memorie: 2 GB
Slot card: Suporta pana la 8GB Micro SD Card
Baterie: Lithium Ion Polymer 1450mAh
Software: Windows CE 6.0, iGo Amigo 8
Harti: Drumurile si orasele principale din Europa de Est – Bulgaria, Bosnia & Herzegovina, Croatia, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Estonia, Polonia, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Turcia, Ukraina
Hartile detaliate cu drumurile si orasele din Europa de Vest – Austria, Belgia, Denemarca, Franta, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie
Antena: interna
Interfata: USB
Accesorii: cablu USB, alimentator auto, suport auto, stylus, toc de piele pentru transport, ghid de utilizare
Grosime: 13 mm
Inaltime: 86 mm
Latime: 135 mm
Greutate: 0.192 g