ASUS VivoPC VM60 – Cel mai mic desktop PC [REVIEW]
Când ne gândim la un desktop PC, primul lucru care ne vine în minte este o carcasă mare, neagră, probabil de dimensiunile unui birou. Dimensiunile pot fi însă înșelătoare, iar produsul care și-a făcut loc pe bancul nostru de probe, ASUS VivoPC VM60, este demonstrația clară a celor spuse mai devreme.
Există un număr destul de mare de producători care au identificat o nișă consistentă, aflată în creștere, a utilizatorilor care preferă un dispozitiv de mici dimensiuni sau un sistem All-In-One, în favoarea clasicului desktop. Pentru ei, necesitatea de upgrade a componentelor nu este atât de mare, nu se joacă prea des și nu au nevoie de o putere de procesară fantastică. În schimb au nevoie de ordine pe birou și au nevoie de liniște în timp ce își realizează treaba. Recunoscând acest trend, ASUS VivoPC vine ca o soluție la aceste cerințe, reușind să înglobeze componente performante de ultimă generație cu un aspect general foarte curat și elegant al design-ului.
Design
Design-ul lui ASUS VivoPC este cu siguranță atractiv. O cutie mică, de culoare gri, cu un capac de aluminiu bine finisat și indicii puține despre ce ar putea reprezenta, sunt elemente care atrag atenția oricărui utilizator.
Pe partea frontală, ASUS VivoPC dispune de o fantă care se iluminează în alb atunci când este aprins, precum și un LED mic, tot de culoare albă, în partea dreaptă jos, care indică activitatea HDD-ului.
Lateralele nu dețin nici un fel de butoane sau conectori, însă continuă fantele de aerisire din partea inferioară, la fel ca pe fața produsului.
Partea din spate este locul unde are loc toată magia, mai exact sunt prezenți toți conectorii posibili pentru un sistem, la fel ca și butonul de Power.
Partea inferioară deține datele produsului, numărul de serie, precum și montura cu două șuruburi, care se poate folosi pentru prinderea sistemului pe spatele unui monitor.
Construcție
Având în vedere că vorbim de un produs cu dimensiuni extrem de reduse, spațiul este esențial în construcția acestuia. Ei bine, sub capacul metalic care se îndepărtează foarte ușor prin glisarea acestuia spre partea din spate, găsim un HDD de 3.5 inci, specific unui sistem desktop. Acum, de ce s-a optat pentru montarea unui HDD de dimensiuni normale, această logică mă depășește puțin. În primul rând, este mai zgmotos, ocupă aproape jumătate din spațiul din carcasă și, în plus, nu reprezintă un avantaj major asupra prețului, având în vedere diferența mică de preț dintre un HDD de laptop și unul de desktop. Probabil că producătorul s-a gândit că ar fi mai ușor de transportat datele de pe acest sistem pe altul, lucru față de care am din nou dubii.
HDD-ul este totuși montat pe o serie de distanțiere din cauciuc, pentru a nu transmite vibrații sistemului și implicit biroului pe care va fi așezat.
Să trecem totuși mai departe… Sub HDD se regăsește un capac de acces facil la cele două slot-uri de memorie, ocupate în cazul de față cu două module SO-DIMM DDR3.
Carcasa poate fi înlăturată mai departe cu ajutorul unei șurubelnițe, avem astfel acces la PCB-ul sistemului, unde observăm că aproape toate elementele sunt integrate. Procesorul și chipset-ul sunt acoperite de un sistem de răcire proprietar, cu un singur ventilator de tip turbină ce evacuează aerul cald în partea din spate.
Specificații
[table id=230 /]
Galerie imagini
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS VivoPC VM60/”/]
Performanță
Având în vedere dimensiunea lui ASUS VivoPC, probabil că nu se așteaptă nimeni să joace ultimul Crysis la nivel de detaliu maxim sau să îl folosească la postprocesare video. Postprocesarea text este acceptată în această discuție. Lăsând gluma la o parte, VivoPC-ul este dotat cu un procesor destul de potent, și anume cu un Intel Core i5-3337U, un procesor cu voltaj redus și cu un TDP de maxim 17 W. Acesta are două nuclee și 4 fire de execuție la o frecvență de bază de 1.8 GHz cu posibilitatea de a atinge 2.7 GHz în modul Turbo, dictat de activitatea utilizatorului.
Partea video este asigurată de GPU-ul intern, un HD 4000 ce poate ajunge la o frecvență de 1.1 GHz și suportă afișarea pe maxim 3 monitoare.
În general, putem lucra cu acest miniPC la fel de bine cum o facem cu un desktop, pentru task-urile ce nu necesită o putere mare de calcul. Nu este un sistem de gaming și nu trebuie privit ca atare, iar pentru dotările actuale, prezente cel puțin pe modelul testat de noi, este suficient.
Concluzii
Singurul element care îl trage puțin în jos la capitolul viteză este HDD-ul intern. Nu e nici o problemă în acest sens, pentru că poate fi înlocuit cu un SSD în doi timpi și trei mișcări, însă ar fi fost elegant din partea producătorului să ofere opțiunea instalării unui SSD pe un slot mSATA, chiar dacă acest lucru ar fi implicat un cost de 10-15 dolari în plus pentru montarea slot-ului pe placa de bază. Astfel s-ar fi putut păstra și HDD-ul intern și sistemul ar fi beneficiat și de viteza oferită de un SSD, chiar dacă acesta ar fi implicat costuri ulterioare. Știu că sunt un fanatic al sistemelor cu SSD, însă motivele mele sunt foarte bine întemeiate. Sunt mult mai rapide atât la pornire, cât și în lucru cu orice fel de program, sunt suficient de ieftine acum cât să nu reprezinte o piedică în achiziție, continuă să se ieftinească pe măsură ce trece timpul și oferă oricărui utilizator o productivitate cu mult superioară.
Despre design, nu am nimic de obiectat, ba chiar îmi place nespus de mult, iar construcția lui ce oferă acces foarte rapid la HDD este exemplară. Conectivitatea este excelentă, deține toate porturile posibile pe partea din spate, chiar și un conector optic pentru ieșirea digitală a semnalului audio și două boxe interne care se aud chiar foarte bine. Nu cred că mai este de asemenea nevoie să specific avantajul de a avea o placă de rețea Wireless și a unui modul Bluetooth 4.0 integrate, precum și a unu cititor de carduri SD.
Sistemul testat de noi vine preinstalat cu Windows 8, însă, în funcție de specificații și de opțiunea utilizatorului, acesta poate veni și fără sistem de operare, asta dacă aveți deja o copie de Windows sau doriți să rulați un Linux Freeware pe acesta. Prețul, desigur, va fi mai mic în această situație. Dacă tot vorbim de preț, în configurația actuală, ASUS VivoPC VM60 costă aproximativ 2000 lei.