08 apr. 2014 | 11:10

Cum să uşurăm tranziţia de la Windows XP la Windows 7

ACTUALITATE
Cum să uşurăm tranziţia de la Windows XP la Windows 7

Astăzi va înceta , iar cea mai bună soluţie, cu un număr minim de diferenţe, ar fi să treceţi la Windows 8… pardon, la Windows 7. Vom vedea mai jos de ce, dacă nu e deja clar.

Cum să uşurăm tranziţia de la Windows XP la Windows 7

La prima vedere, toate sistemele voastre cu Windows XP. Deşi există mulţi utilizatori care nu şi-au făcut update la Windows niciodată, eventual şi-au instalat un Service Pack, data de 8 aprilie este promovată ca fiind decesul obligatoriu al tuturor . Gigantul din Redmond nu face decât să înceteze să vă mai ofere actualizări la Windows, atât. Deşi pare destul de grav şi la un anumit nivel chiar este, această acţiune nu implică sub nici o formă că trebuie să vă aruncaţi subit vechile computere la gunoi. Nici măcar nu înseamă că nu veţi mai putea instala sau reinstala Windows XP pe un computer.

Din acest moment, este recomandat să faceţi tranziţia la un sistem de operare mai recent, precum Windows 7, Windows 8 sau 8.1. Dar nu este obligatoriu. Oricum, dacă lucraţi cu informaţii sensibile şi nu folosiţi computerul doar pentru a vă uita pe Facebook şi a viziona un film, ar trebui totuşi să faceţi un upgrade.

Întâmplarea face că mulţi dintre voi au renunţat de mult deja la Windows XP. Un studiu recent confirmă că Windows 7 rulează acum pe un număr de peste 50% din PC-urile existente. Jucătorii pasionaţi, obligat-forţat, sigur au făcut trecerea, din cauza accesului la ultimul DirectX şi la cele mai noi drivere. Există însă un număr de aproximativ 20% dintre utilizatorii de computere care, din comoditate, din cauza unei configuraţii hardware slabe sau de frica de a învăţa ceva nou, folosesc un sistem de operare lansat în urmă cu 13 ani.

Dacă problema unei configuraţii slabe nu poate fi remediată printr-un articol, reticenţa la nou poate fi vindecată dacă cineva are răbdarea de a vă explica limpede că în realitate lucrurile nu vor fi atât de diferite. Este adevărat că, în cazul unui salt de la Windows XP la Windows 8, vă veţi frustra „maxim”, pentru că nu mai înteţelegeţi nimic şi nimic nu este unde obişnuia să fie. Dacă, în schimb, vă veţi instala Windows 7 pe vechiul vostru PC, prin câţiva paşi simpli, veţi putea transforma noua interfaţă într-una foarte similară cu cea de la XP. Mai mult decât atât, schimbările introduse odată cu acest sistem de operare vă vor face viaţa mai uşoară, după ce veţi înţelege cu ce se mănâncă – și veți înțelege foarte ușor.

Suportul pentru Windows 7 va mai fi oferit de Microsoft până în 2020. Ca urmare, dacă reuşiţi să vă instalaţi sistemul acum pe computer, cunoştinţele acumulate vă vor fi de folos pentru o perioadă lungă de timp. Cine ştie, poate până când ,,va expira” Windows 7, Microsoft va fi lansat suficient de multe actualizări de interfaţă pentru Windows 8.1 încât nici trecerea la cel mai nou SO al gigantului să nu mai fie foarte dificilă.

Taskbar windows 7 detalii

Taskbar-ul din Windows 7

În Windows XP, bara de jos de pe desktop includea un ,,quick launch” cu scurtături către programele favorite, lângă care apăreau sub formă de listă toate aplicaţiile deschise. În Windows 7, acestea sunt combinate în taskbar. Practic, icoanele din bară înfăţişează un mod rapid de a ajunge la programele de care aveţi nevoie şi, aceleaşi icoane, printr-un click, vă ajută să minimizaţi sau maximizaţi o fereastră în momentul în care respectivul program rulează. Pentru a vă da seama dacă rulează sau nu, trebuie să vă uitaţi după o ramă în jurul icoanei. Când aceasta din urmă este prezentă, înseamnă că acea aplicaţie este pornită.

Programele pe care le deschideţi din meniul Start sau de oriunde altundeva vor fi afişate în taskbar şi vor dispărea atunci când le închideţi. Pentru a vă salva un program sub formă de scurtătură permanentă, faceţi click dreapta pe icoana sa şi un al doilea click pe ,,Pin this program to taskbar”. Dacă vreţi să-i schimbaţi poziţia sa în taskbar, cu click stânga apăsat pe icoana aferentă, mutaţi cursorul mai la stânga sau mai la dreapta. În cazul în care v-aţi dat seama că nu mai folosiţi la fel de des un program, îl puteţi elimina din taskabar printr-un click dreapta pe icoană, urmat de un al doilea click pe ,,Unpin this program from taskbar.” Tot în meniul contextual al unei icoane din taskbar găsiţi o listă intitulată ,,jumplist”. În funcţie de program, după cum se poate vedea mai sus, aceasta conţine documentele recente deschise în acel program.Taskbar windows 7 programe deschise

În momentul în care rulaţi mai multe instanţe ale aceluiaşi program în taskbar, deşi veţi vedea o singură icoană, dacă staţi cu mouse-ul deasupra ei, veţi vedea toate ferestrele deschise la dimensiune redusă şi o puteţi alege pe cea care vă interesează. Prin clickuri succesive pe aceeaşi icoană, veţi afişa imediat o fereastră sau cealaltă.

use-windows-xp-style-taskbar-on-windows-7

Dacă nu sunteţi încântați de acest taskbar, puteţi readuce vechiul format din Windows XP. Este suficient să faceţi click dreapta pe o zonă liberă din taskbar, după care să accesaţi secţiunea Properties. De aici puteţi selecta în câmpul Taskbar Buttons – Never combine. Dacă vreţi să câştigaţi un pic de spaţiu pe desktop, tot de aici optaţi pentru ,,Use small taskbar buttons” – folosiţi butoane mai mici.

În trecut, am realizat un tutorial mai elaborat legat de funcţiile avansate din taskbar-ul prezent în versiunile mai recente de Windows. Tot acolo veţi găsi paşii necesari realizării unui ,,quick launch” ca pe vremuri. Acesta este intitulat ,,Zece moduri în care poţi face taskbar-ul din Windows mult mai util”.

Meniul Start din Windows 7

Nu este greu să vă daţi seama că meniul Start din Windows 7 este diferit de cel din Windows XP. Din fericire, diferenţele sunt mult mai uşor de înţeles şi de depășit decât cele introduse în mai recentul Windows 8. Meniul poate fi accesat cu un click pe cercul ce conţine steguleţul de la Windows, poziţionat în exact aceeaşi poziţie precum vechiul ,,Start”.

Windows 7 start meniu

După ce aţi făcut click pe el sau l-aţi apelat printr-o apăsare a tastei Windows, veţi vedea mai multe programe. Exceptând butonul din partea de jos, intitulat All programs, care va fi similar cu cel din  XP, o mare parte din el este dinamic din punct de vedere al conținutului.

Practic, scurtăturile afişate în listă sunt alese în funcţie de numărul de accesări. Dacă vreţi să ,,agăţaţi” permanent un program în acea listă, faceţi click dreapta pe numele lui şi alegeţi ,,Pin to Start Menu”. Partea dreapta a meniului vă oferă acces rapid la Computer, Documente, Imagini, Muzică şi alte directoare comune din sistemul vostru. Trecând peste aceste detalii, dacă aveţi multe programe instalate, cea mai rapidă metodă de ajunge la ceva ce aveţi nevoie, este să introduceţi primele litere ale programului de interes în câmpul de căutare din partea de jos a meniului. Tot aşa puteţi găsi rapid un document sau orice alt tip de fişier.

Pentru a personaliza într-un mod semnificativ modul în care arată meniul Start, faceţi clik dreapta pe icoana de start, alegeţi Properties şi faceţi click pe Customize. În acea listă rămâne să experimentaţi bifând şi debifând diverse elemente.

UAC User Account Control

User Account Control (UAC)

În momentul în care instalaţi un program sau modificaţi diverşi parametri din Windows, este foarte probabil ca întreaga imagine a ecranului să fie înceţoşată şi pe mijloc să vă fie servit un mesaj. Acela ţine de UAC sau User Account Control. Un sistem de securitate introdus în Windows Vista şi finisat semnificativ în Windows 7, UAC vă ajută folosiţi un cont cu permisiuni limitate în cea mai mare parte a timpului şi să le elevaţi doar în circumstanţe deosebite. Practic, atunci când instalaţi un program vi se va cere acordul expre pentru ca acesta să modifice fişiere de sistem. Partea bună a acestui sistem este că s-ar putea să vă salveze de câteva aplicaţii maliţioase.

Secretul este să-l toleraţi la scurt timp după instalarea sistemului de operare, când instalaţi majoritatea programelor pe care le veţi folosi. După aceea, astfel de mesaje se vor rări, dar nivelul de protecţie pe care îl conferă se va menţine. Dacă cedaţi presiunii şi vreţi să dezactivaţi această funcţie, este suficient să faceţi click pe Start şi în partea de jos la căutare să introduceţi textul ,,User Account Control” urmat de tasta enter. În noua fereastră, mutaţi bara care apare până în partea jos şi confirmaţi alegerea.

Windows 7 Windows Explorer Classic Meniu alt

Windows Explorer

Windows Explorer pare diferit, dar funcţionează similar. Un toolbar ocupă partea de sus, în locul meniului clasic. În schimb, dacă vreţi vedeţi meniul din Windows XP este suficient să apăsaţi o singură dată tasta Alt. Apăsarea tastei Alt apelează vechiul meniu şi în Internet Explorer sau alte colţuri din Windows.

Pe lângă structura arborescentă pe care o şitiţi din vechile sisteme de operare, partea din dreapta a unei ferestre Explorer integrează acum şi câteva scurtături către cele mai populare directoare din computerul vostru. În această categorie intră Desktop-ul, Download-urile sau Recycle Bin. În plus, sunt introduse librăriile de documente, nişte foldere virtuale care cuprind mai multe directoare. Merită să aveţi în vedere că vechiul director marcat foarte clar My Documents este acum poziţionat într-o locaţie implicită nouă, C:\Users\NumeUtilizator\Documents. Dacă nu vă obişnuiţi cu el aici, îl puteţi reloca ușor, printr-un click dreapta pe My Documents, accesând tabul Location şi făcând click pe Move.

Dacă la Windows XP ar fi durat destul de mult să găsiţi un document, Windows 7 vă indexează în permanenţă toate fişierele. Din acest motiv, indiferent dacă veţi folosi câmpul de căutare din Windows Explorer sau cel din bara de Start,  va reprezenta cea mai rapidă cale de a găsi ceva.

Partea de reţelistică este simplificată semnificativ în Windows 7, prin introducerea unui altfel de Homegroup. Dacă vreţi să faceţi o reţea locală din mai multe computere pentru partajat fişiere sau o imprimantă, e mult mai simplu. Este suficient să faceţi click pe Start, să scrieţi Homegroup şi să apăsaţi pe enter. De acolo, veţi putea alege să creaţi un Homegroup nou sau să vă asociaţi unuia existent. Dacă optaţi pentru prima variantă, după creere, vi se va oferi o parolă destul de complexă pe care vor fi obligaţi să o introducă o singură dată toţi ceilalţi membri ai grupului.

Windows 7 Control Panel

Control Panel

Noul Panou de Control s-ar putea să nu fie cel mai intuitiv din lume în momentul în care îl porniţi prima oară pe Windows 7, din cauza categoriilor. Din fericire, nu aveţi nevoie de nici un program nou pentru a readuce în actualitate vechiul format. Este suficient să faceţi click în dreapta sus pe View By: Category şi să selectaţi Small Icons sau Large Icons. Pentru a modifica mai rapid un parametru de sistem pe care nu îl găsiţi foarte uşor, puteţi să folosiţi câmpul de căutare din dreapta sus.

Classic Start Menu app Classic Shell download

Ce ne doare cel mai tare?

Windows 7 are foarte multe în comun cu Windows XP, cel puţin la nivelul interfeţei. În principiu, tranziţia nu ar trebui să fie una foarte dificilă. Dacă vreţi însă să o uşuraţi, cea mai rapidă cale ar fi prin instalarea unei aplicaţii terţe. Eu personal folosesc Classic Shell. Cea mai nouă versiune este 4.0.6 şi poate fi descărcată gratuit de aici.

Partea de instalare este intuitivă, opţiunile disponibile sunt explicate cât se poate de clar, iar rezultatele devin evidente chiar şi fără repornirea sistemului. Este suficient ca în pagina de configurare a utilitarului Classic Start Menu, disponibil în meniul Start, să bifaţi prima variantă de meniu, Classic Style şi, eventual, să bifaţi Replace Start button dacă vreţi ca cerculeţul cu steguleţ să fie înlocuit cu popularul text Start.

Classic Start Menu

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele