17 mai 2014 | 16:48

Toshiba Satellite U50t-A-100 – Notebook cu touchscreen [REVIEW]

REVIEW
Toshiba Satellite U50t-A-100 - Notebook cu touchscreen [REVIEW]

Toshiba Satellite U50t-A-100 review (1)

Toshiba are o nouă serie de notebook-uri și ultrabook-uri care se bazează pe o configurație ce folosește cele mai noi procesoare de la Intel, cele din seria Haswell. Printre ele regăsim atât modele ultraportabile, ce se încadrează perfect în denumirea de notebook, cât și variante ceva mai măricele, cu o serie de elemente împrumutate de la cele mai performante.

Toshiba Satellite U50t-A-100 este unul dintre aceste dispozitive, care se găsește la un preț mediu și care, pe lângă performanța oferită de configurația actualizată, beneficiază de elemente interesante precum touchscreen-ul. Observăm că trendul este ascendent în ceea ce privește introducerea touchscreen-ului pe aproape orice dispozitiv fie el mai mult sau mai puțin mobil. Chiar și monitoarele de 24-27 inci primesc o interfață touch, așadar nu ar trebui să ne mirăm dacă și laptopurile beneficiază de aceeași funcționalitate. Totuși, întrebarea rămâne: avem sau nu nevoie de acel touchscreen pentru dispozitive care deja dețin o tastatură și un touchscreen? Ne vom lămuri la finalul acestui review.

Design

Toshiba Satellite U50t-A-100 review (12)

Carcasa corespunde design-ului actual introdus de Toshiba pentru noua serie de laptop-uri. Seria Satellite S și L beneficiază de același tip de carcasă ca exemplu. Laptop-ul beneficiază de o carcasă creată din mai multe materiale cum este plasticul pentru partea inferioară și pentru structură, și aluminiul pentru zona wrist pad-ului și capacul display-ului. La interior, zona superioară de sub display este tot din plastic, însă au o culoare argintie pentru a păstra design-ul uniform. Structura de rezistență este bună, atât în ceea ce privește corpul laptop-ului cât și al display-ului, care este desigur ceva mai rigid.

Toshiba Satellite U50t-A-100 review (3)

Din punct de vedere al conecticii, laptop-ul se prezintă destul de bine. Pe partea stângă, avem conectorul de alimentare, un port USB 2.0, conectorul pentru căști și cititorul de carduri SD.

Toshiba Satellite U50t-A-100 review (2)

Pe partea dreaptă, laptopul deține două porturi USB 3.0, un port HDMI 1.4a și un conector LAN pentru placa de rețea Gigabit. Pe spate sau în partea din față, nu există alți conectori.

Toshiba Satellite U50t-A-100 review (8)

Tastatura este de culoare neagră, structurată simplu după layout-ul actual, cu taste plate și cu o cursă suficient de scurtă pentru ca scrierea de text să fie o adevărată plăcere.

Toshiba Satellite U50t-A-100 review (9)

Touchpad-ul este generos ca dimensiune, și ca orice laptop de generație nouă, suportă gesturi. Butoanele sunt de asemenea integrate în acesta și opun o rezistență medie la apăsare.

Specificații

[table id=226 /]

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Toshiba Satellite U50t-A-100/”/]

Display

Display-ul acestui model are o diagonală de 15,6 inci, și provine de la Samsung. Este un display de tip touchscreen în 10 puncte și are o rezoluție de 1366×768 pixeli. Da, exact, 1366×768 pixeli pe un display de 15.6 inci. Sincer mă așteptam la mai mult de la acest notebook, având în vedere că nu vine la un preț de 1500-200 de lei, deci nu se încadrează în categoria de low-end, și, după cum bine știm, specificațiile display-urilor au mai crescut în utlima vreme.

Toshiba nu oferă și alte tipuri de ecran pentru acest dispozitiv, lucru care ne întristează puțin, pentru că speram și la o posibilitate de configurare a modelului înainte a îl achiziționa. Ecranul este glossy, lucru ce înseamnă că oferă culori bune, însă în lumina directă reflectă destul de mult. Despre unghiurile de vizibilitate nu avem prea multe de spus, sunt slabe, lucru normal pentru un astfel de display, însă nejustificat pentru un produs ceva mai scump.

Luminozitatea display-ului se încadrează în valori medii, cu aproximativ 180 candele pe metru pătrat măsurat. Maximul de luminozitate, 210 candele pe metru pătrat, se regăsește desigur în centrul ecranului. Contrastul este de aproximativ 300:1, o valoare normală pentru un astfel de display. Unele website-uri din afară specifică un ecran IPS pentru acest model, lucru total neadevărat, nici măcar Toshiba nu menționează acest lucru ăn descrierea oficială a produsului.

Touchscreen-ul este decent, funcționează fără probleme, însă întrebarea este dacă merită instalat pe un laptop normal. Părerea mea este că nu, probabil ar fi redus cu 50 de dolari prețul de producție și cu cel puțin 100 de dolari prețul de vânzare, făcându-l ceva mai atractiv. Este desigur o modalitate bună pentru anumite jocuri destinate copiilor, care vor fi încântați de prezența acestuia.

Totuși, un copil se va bucura cred că mai mult de o tabletă cu Android, pe care o poate ține și mai ușpor în mână, touchscreen-ul fiind mai aprape de degetele sale, și nefiind atât de obositor să întindă mâna. Este totuși o teorie bazată pe logică, iar asta pentru că cei mici nu prea se plâng când e vorba de joacă și depun orice efort este necesar pentru a se bucura de ceea ce fac.

Performanță

Toshiba Satellite U50t-A-100 review (5)

Toshiba Satellite U50t-A-100 este un ultrabook prin definiție, configurația acestuia sugerând acest lucru. Carcasa măsoare 22 mm grosime, maximul admis de Intel pentru specificațiile unui ultrabook, deține un SSD de 32 GB pentru caching și un procesor destinat ultrabook-urilor. Din perspectiva noastră, este atât de mult loc în carcasa acestuia încât îl văd mai mult ca pe un notebook mai subțire.

Procesorul este destul de potent. Fiind destinat segmentului office, notebook-ul deține doar placa grafică integrată pe procesor. Din această perspectivă totul e ok. Totuși, combinația dintre SSD-ul de 32 GB pentru caching, și cel mai lent HDD de pe piață, cel de 5400 rpm nu este una care cade în avantajul acestui produs. Înafara timpilor de boot mai redusi cu puțin față de un sistem fără SSD de caching, se comportă ca un notebook cu un HDD slab. Având în vedere prețurile unui SSD de 128 GB, chiar și a unuia montat pe PCI Express, din nou este nejustificată această soluție. Am ezitat în rularea unor benchmark-uri mai consistente pe acest laptop, în momentul în care Windows Experience Index arată doar 4.6 puncte.

Nivelul de zgomot al ventilatoarelor este decent și trece puțin de valoarea medie atunci când este folosit intens.

Temperatura pe wristpad și în zonele inferioare apropiate radiatorului au fost și ele destul de normale, în anumite condiții suprafața inferioară poate atinge și 45 de grade, destul de mult pentru a fi ținut pe genunchi.

Autonomia este decentă. În situațiile în care este folosit intens, chiar dacă procesorul are un TDP de maxim 15 W, acumulatorul rezistă aproape 2 ore și jumătate. Când este folosit doar pentru playback video, laptopul rezistă puțin peste 5 ore și jumătate, suficient pentru a viziona două filme.

Concluzii

Toshiba Satellite U50t-A-100 review (11)

Toshiba Satellite U50t-A-100 oferă performanțe decente pentru un mediu de utilizare office. Are un HDD încăpător de 750 GB și se pot salva pe el multe informații, însă viteza de lucru a acestuia nu este totuși cea la care ne așteptam. SSD-ul este cheia unui laptop rapid și, chiar dacă se optează pentru 64 GB sau 128 GB pentru sistemul de operare, costurile nu cresc prea mult și sunt perfect justificate. Performanța procesorului cuplat cu placa grafică internă nu oferă posibilitatea rulării de jocuri complexe, probabil doar cu un frame-rate suficient de mic, încât să renunți la a îl mai juca. Pentru activitățile de procesare text și navigare web este arhisuficient.

Autonomia este bună, având în vedere că vorbim de un laptop de 15,6 inci. Puțin peste 5 ore cu setări de Power Saving este mai mult decât decent pentru un angajat care dorește să își continue lucrul pe terasă, în soarele îmbietor de primăvară, sau pentru a viziona un film seara.

Din păcate, impresiile decente pe care le-a făcut acest dispozitiv la prima vedere sau în momentul în care am verificat configurația sunt aplanate de calitatea slabă a display-ului. Puteam trece peste performanța medie sau peste zgomotul ventilatorului în load, dacă ecranul era de o calitate mai rezonabilă. Probabil că producătorul mai mult și-a încercat norocul cu acest produs, și a lansat în piață acest model pentru a obține feedback. Din păcate, acest feedback nu va fi unul pozitiv tocmai din cauza display-ului, mai ales în ideea în care acest laptop are un preț de aproximativ 3600 lei în configurația actuală.