Sfaturi pentru alegerea unei camere video
Chiar dacă în 2014 toată lumea face fotografii și filmează cu smartphone-ul, sunt mulți care înțeleg valoarea adăugată a unei camere video dedicate. Multele avantaje depășesc în mod cert dezavantajul de a căra un aparat în plus.
Chiar acum câteva săptămâni un prieten m-a sunat cu rugămintea de a-l ajuta să își cumpere o cameră video. Aștepta un copil și, ca orice tătic, dorea să păstreze acele momente importante în viață, care pot avea loc numai o dată. I-am oferit o serie de sfaturi, pe care le-am structurat apoi în cadrul acestui articol.
De ce o cameră video?
Înainte de toate, o cameră video are un scop bine definit, acela de a înregistra video, scop pe care se străduiește să îl satisfacă, evident, cât mai bine.
O cameră video deține un format de imagine ușor de prelucrat cu aproape orice program de editare posibil, plecând de la cel mai mic utilitar pe care îl găsim în Windows, Movie Maker. Formatul respectiv are o compresie medie, și este recunoscut de orice PC, și ușor de prelucrat de orice computer.
O cameră video deține o stabilizare bună a imaginii, semnificativ mai bună decât în cazul telefonului sau a unui DSLR. Din acest motiv există și denumirea de Handycam, introdusă de Sony și marketată inteligent. O cameră video va aduce cele mai bune rezultate folosită din mână, în comparație cu alte dispozitive ca smartphone-ul, tableta sau chiar DSLR-ul.
O cameră video se ține cel mai comod în mână. Forma ergonomică a acesteia permite obținerea unei imagini mai bune decât alte dispozitive de înregistrat, mâna cu care ținem camera poate fi de asemenea stabilizată doar rezemând cotul de aproape orice, chiar și de umărul celui din fața noastră.
Nu în ultimul rând, o cameră video are un meniu și controale adecvate înregistrării video, lucruri care lipsesc la un smarpthone și chiar și la un DSLR, care este puțin mai pretențios din acest punct de vedere.
O cameră video deține funcția de zoom optic la o distanță mare, zoom care în cazul telefonului este practic inexistent, iar în cazul unui DSLR implică deja costuri majore cu alte obiective, destul de scumpe.
O cameră video are un senzor gândit pentru captarea de imagine, care are la rândul lui o sensibilitate foarte bună. Astfel la interior, unde este de cele mai multe ori folosită, o cameră video va avea o imagine mult mai bună ca a unui smartphone, și obținută mult mai ieftin decât cu un DSLR.
Ce sunt camerele video de acțiune?
Pentru pasionații de sporturi extreme, sau mai puțin extreme, există o varietate destul de mare de camere video de mici dimensiuni, care vin la rândul lor cu o pleiadă de accesorii de prindere pentru toate tipurile de echipamente. Avem, astfel, Sony ActionCam, GoPro, Drift, Panasonic HX-A500.
Acestea se pot monta pe cască, direct pe cap, pe schiuri/snowboard, pe mașină, sub mașină, pe bicicletă, pe skateboard, sau pe orice obiect de activitate recreativă. Un nou trend este cel al camerelor montate pe drone, atenție însă că există o semi-legislație în vigoare în acest sens, mai mult pentru că nu și-au bătut capul cum să le standardizeze și să le aprobe.
Pentru aceste modele, este important să vă decideți la tipul de prinderi disponibile și la preț, care variază între 900 și 3000 lei. Filmarea este aproximativ la fel pentru oricare din ele, unele având capabilități de filmare 4K.
Cum alegem o cameră video?
Cel mai important într-o astfel de decizie este bugetul. După ce ați stabilit un buget maxim disponibil, este important să vă axați pe o gamă de produse, în funcție de acesta. Este bine știut că un buget de 500 de lei nu vă va aduce prea multe beneficii. Există și camere video de 500 de lei, însă calitatea filmării nu o depășește pe cea a unui smartphone de generație nouă.
Dacă ne încadrăm într-un buget de 1200-1500 lei este posibil să găsim ceva pe măsură, însă funcțiile acestora vor fi destul de limitate, în sensul că probabil nu vor avea un touchscreen sau stabilizarea va avea de suferit.
Dacă mergem până la 2500-3000 lei, în acest segment putem găsi toate funcțiile pe care le explicăm mai jos.
Zoom-ul optic
Este foarte important în cazul în care alegeți o cameră video, el poate face diferența între locul din spate sau cel din față în care stați la serbarea copiilor sau chiar la nunta acestora. Majoritatea camerelor oferă un zoom optic de minim 15-20X, însă unele au valori și de 35X. Desigur, cu cât mai mult cu atât mai bine.
Atenție însă la camerele video care precizează ”până la 70X zoom” acelea ar putea face un crop al imaginii, dela 35X la 70X acel zoom să fie unul digital. Acesta afectează calitatea imaginii și nu este recomandat.
Stabilizarea optică
Este vitală. Nu alegeți o cameră video care nu are stabilizare optică, pentru că pe viitor o să regretați decizia făcută. Majoritatea camerelor video actuale dețin un senzor care este așezat pe un electromagnet, iar în momentul pornirii camerei acesta stă practic în aer, în câmpul magnetic creat la interior, și nu este influențat de tremurul mâinii cu care se ține camera.
Stocare
Mediile de stocare pentru o cameră video, la momentul actual, sunt cele pe card SD. Este singura opțiune viabilă, pentru că este rezistent la praf și la umezeală, și nu este influențat de mișcarea camerei în folosire sau transport. Camerele video cu DVD sau HDD intern nu sunt recomandate pentru că nu sunt atât de fiabile. O lovitură în timpul funcționării implică defectarea acesteia. Dacă mai sunt magazine care vând așa ceva, evitați să le cumpărați, au fost produse cu siguranță acum mai bine de 5 ani.
Cardul SD este și el foarte important. Nu vă doriți ca atunci când ați terminat filmarea, să îl introduceți în computer și acesta să nu mai fie recunoscut. Așadar, alegeți un brand cunoscut și nu cel mai ieftin card posibil. Mărcile cunoscute în domeniu sunt Lexar, SanDisk, Sony, Panasonic, dar și Samsung sau A-Data.
Fiind vorba de înregistrare HD, pentru că bănuiesc că veți alege o cameră cu înregistrare Full HD, este recomandat ca pe cardul respectiv să scrie minim Class 10.
LCD-ul
Ecranul LCD al unei camere video este destul de important. Se poate observa de la distanță unul de calitate și unul mai slab, prin unghiurile bune de vizibilitate, culorile, și luminozitatea acestuia. Majoritatea camerelor video nu mai dețin un vizor optic sau acesta este inclus doar pe modele mai scumpe, așadar calitatea LCD-ului este mai importantă, fiind singurul mod de a monitoriza filmarea.
Geo-Tagging
Este o funcție interesantă, prezentă pe un număr destul de mare de camere video, care au montat un modul GPS ce înregistrează coordonatele în fișierul filmat. Acestea pot fi vizualizate prin meniul de proprietăți al fișierului video, direct pe PC, sau chiar în programul de editare, pentru a ști exact unde ați făcut acea filmare, și se poate dovedi un atu pentru cei care doresc să își organizeze de exemplu clipurile după o vreme.
Funcția este disponibilă și pe smarpthone-uri sau camere foto și se poate dovedi la fel de utilă și în cazul fotografiilor.
Accesorii
Dacă nu vă doriți prea multe bătăi de cap, un acumulator extra pentru camera video este esențial. De obicei, acumulatorii prezenți pe camerele video au o autonomie de maxim două ore. Există pentru fiecare model și o variantă de acumulator extins, care oferă până la 4 ore de înregistrare.
Geanta de transport este din nou un accesoriu demn de luat în seamă și nu trebuie să lipsească din arsenalul niciunui fotograf sau videograf, fie el amator sau profesionist. Aici e vorba doar de gusturi, și desigur și de buget.
Trepiedul este din nou foarte util. Pentru a nu ajunge cu mâna în apă rece după o oră de ținut camera în mână, recomandăm un trepied, mic, ușor, care poate încăpea și în geantă în funcție de dimensiunile acesteia.
Cardul extra. Este recomandat un card auxiliar, pentru momentele în care ați înregistrat mai mult sau pur și simplu vă treziți că nu ați copiat toate filmările de pe acesta, și nu mai aveți loc pentru una nouă, care desigur este de o importanță egală cu cele de pe card. 16 sau 32 GB ar trebui să fie suficienți, cu un preț între 100 și 200 lei.
Așadar, acum că aveți toate datele problemei, spor la achiziția noului dispozitiv și, de asemenea, la înregistrări.