14 mart. 2014 | 19:00

Asus Zenbook UX301 – Eleganță și performanță la 15 mm [REVIEW]

REVIEW
Asus Zenbook UX301 - Eleganță și performanță la 15 mm [REVIEW]

ASUS Zenbook UX301 Review (7)

Se pare că moda materialelor ”nobile” nu a trecut. Acum, pe lângă smartphone-uri, și ultrabook-urile beneficiază de același tratament de cinci stele. Asus Zenbook UX301 este unul dintre cele mai interesante ultrabook-uri pe care le-am văzut anul acesta și, cu siguranță, unul dintre cele mai performante.

Asus este la origini un producător de hardware. Primele produse cu care am interacționat de la această companie au fost plăcile de bază. Încă de acum șapte-opt ani, am observat o atenție deosebită la detalii, desigur pentru variantele high-end, cele la care această atenție era răsplătită din punct de vedere economic. Odată cu trend-ul dispozitivelor mobile, compania ASUS a crescut, laptopurile fiind segmentul cheie. Dacă vă mai amintiți, ei au fost primii care au lansat o mulțime de modele de netbook-uri, la apariția procesoarelor Atom de la Intel. Succesul acestora a fost de necontestat, însă netbook-ul este o categorie de produse ”end of life” și era timpul să se orienteze către noul trend, ultrabook-ul.

Am fost plăcut impresionați și de primul Zenbook, cel care avea carcasa din aluminiu și era disponibil doar în culoarea de bază a acelui material. Odată cu generația nouă de procesoare Haswell, varianta pentru ultrabook-uri, Asus a decis să lucreze cu un material foarte folosit în industria telefoanelor mobile – Gorilla Glass. „Ce ar fi dacă am acoperi nu numai ecranul dispozitivului cu acest material, ci și capacul acestuia?” Și s-au gândit bine. Rezultatul este unul deosebit, mai ales cu alegerea unei culori foarte atractive.

Design și construcție

ASUS Zenbook UX301 Review (1)

Ar fi multe elemente de spus la acest capitol, însă realizez că o mare parte din ele ar fi bazată pe subiectivitate. Cum acest element nu trebuie să domine un review de produs, vă voi lăsa pe voi să îl admirați în galeria de imagini de mai jos.

Totuși, sunt câteva elemente ce merită menționate. Producătorul a păstrat pentru acest Zenbook design-ul clasic, simplist al primelor modele, însă construcția acestuia denotă un produs destinat segmentului de lux. Modelul primit de noi la test este de culoare albastră, un albastru închis foarte elegant ce este acoperit, atât pe capacul exterior, cât și pe ecran, cu un strat subțire de Gorilla Glass 3. Materialul îl face rezistent la zgârieturile fine ce pot apărea în timpul utilizării de zi cu zi și este implicit un magnet de amprente.

Rama ecranului și baza inferioară a ultrabook-ului sunt produse din aluminiu, rezistent, rigid și suficient de ușor. Singura grijă pe care am avut-o cu acest laptop a fost să nu îl lovesc. Gorilla Glass este practic un strat subțire de sticlă, flexibil, însă casant. Dacă ești obișnuit să circuli foarte mult cu mijloacele de transport în comun, probabil nu este o idee bună să îl iei cu tine tot timpul.

Tastatură și touchpad

ASUS Zenbook UX301 Review (8)

La interior, laptopul este acoperit cu un material foarte fin, puțin cauciucat, foarte puțin pretabil la amprente și foarte plăcut la atingere. Tastele beneficiază și ele de același tratament, sunt bine dimensionate, plate și cu o cursă foarte mică. Am folosit ultrabook-ul în jur de o săptămână și țin să spun că a fost un deliciu să scriu toate articolele de pe el. M-am obișnuit foarte repede atât cu tastatura, cât și cu touchpad-ul, chiar dacă sunt un fanatic al mouse-ului.

Există totuși un element de construcție/design care se pare că le-a scăpat departamentelor responsabile. Butonul Power este situat în colțul din dreapta sus, face parte din layout-ul tastaturii și este chiar între Delete și Backspace. Poate fi evitat, însă nu o dată am apăsat pe acesta în căutarea lui Delete sau a lui Backspace și am închis desigur laptop-ul. Avantajul lui este că repornește foarte repede, așa că nu am avut timp să mă enervez din acest motiv.

ASUS Zenbook UX301 Review (10)

Specificații

[table id=220 /]

Galerie imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS Zenbook UX301/”/]

Display

ASUS Zenbook UX301 Review (14)

Display-ul este până la urmă, și în situația de față, unul dintre aspectele importante ale dispozitivului. Având în vedere că vorbim de un produs high-end, acesta beneficiază și de o rezoluție foarte ridicată, un plus adus configurației deja puternice de care dispune. Rezoluția este de 2560×1440 pixeli, rezoluție adaptată unor monitoare de 27 inci pentru sistemele desktop. E adevărat, dacă nu ar fi scalate, inconițele și elementele grafice de pe ecran apar foarte mici pe un ecran de 13.3 inci. Windows 8.1 Pro, preinstalat, face o treabă destul de bună în a scala toate icoanele atât cele din interfața Metro, cât și cele de pe desktop-ul clasic, pentru a putea fi utilizat.

Problema apare la aplicațiile care nu sunt optimizate pentru această rezoluție, aici putem numi chiar și Chrome, care nu s-a adaptat corect display-ului și a fost puțin chinuitor pentru ochii utilizatorului, care, pentru o săptămână, am fost eu. Numărul acestor aplicații care nu sunt optimizate pentru o rezoluție mare este de asemenea destul de mare, printre ele întâlnim chiar și unele des folosite, cum este exemplul de mai sus, Google Chrome.

Calitatea display-ului este bună, luminozitatea este foarte bună, iar contrastul la fel. Luminozitatea atinge valori de 350 lux la măsurarea directă cu un luxmetru. Din acest punct de vedere, se situează destul de sus în top.

Fiind acoperit cu Gorilla Glass 3, ecranul vine atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Avantajul este că reproducerea culorilor este accentuată de protecția glossy a acestuia. Dezvantajul este unghiul de vizibilitate mai redus, care undeva pe la 55-60 grade este destul de scăzut. Aici totuși trebuie clarificate niște lucruri. Este vorba de un laptop de 13,3 inci, un ecran care prin dimensiunea lui este construit doar pentru a fi vizionat de o singură persoană. Chiar și pentru vizionarea de filme în doi este foarte bun din acest punct de vedere. E drept să judecăm mai aspru ecranele mari cu o vizibilitate redusă, însă nu pe cele de ultrabook.

În lumină directă există reflexii, lucru normal pentru un display glossy, însă rezolvarea problemei constă în schimbarea poziției utilizatorului față de sursa de lumină, lucru ușor de realizat.

Audio

ASUS UX301 Speaker

Pentru sistemul audio, Asus a colaborat cu Bang & Olufsen pentru acest model, atât pentru partea de redare, cât și pentru partea de procesare a sunetului. Este adevărat, vorbim de o companie cu renume în domeniul produselor de lux și cu o serie de produse exemplare în portofoliu, probabil de aici și această colaborare. Sunetul este destul de plat, lucru care se datorează carcasei foarte subțiri, realizate din aluminiu. Pe de altă parte, este și destul de clar și curat, în pofida fantelor foarte subțiri de pe laterală, prin care este redat sunetul. Acesta pot fi ușor comparate cu cele ale unui telefon, ca dimensiune. Totuși, ce mă așteptam să găsesc era puțină spațialitate, având în vedere plasarea difuzoarelor.

Așezat pe masă, Asus Zenbook UX301 ar trebui să ofere un sunet mai cald și mai dinamic, nu este însă așa. Clasific așadar această colaborare cu un nume mare în industria audio ca o afiliere de brand-uri, pentru a putea justifica puțin plasarea lui în segmentul ultrabook-urilor high-end.

Performanță

ASUS Zenbook UX301 Review (17)

Asus Zenbook UX301 are un avantaj major – acela al configurației foarte puternice. Doar uitându-ne la cifrele de specificații putem să ne dăm seama că va ieși aproape în fruntea celorlalte dispozitive de acest gen. Vorbim de un procesor puternic, un Intel Core i7 4558U, cu un TDP de 28 W, net superior față de alte modele, dar cu două nuclee și cu Hyperthreading. Nucleele rulează la o frecvență nativă de 2,8 GHz, frecvența Turbo la care ajung fiind de 3.3 GHz. Avem astfel patru fire de execuție, cu un maxim de 3.0 GHz.

Varianta primită de noi la test este, desigur, una dintre cele mai performante, atât din punct de vedere al procesorului, cât și prin folosirea unei plăci grafice integrate Intel Iris Pro 5100 și prin prezența celor două SSD-uri de 256 GB, dispuse în matrice RAID 0. Pentru care nu sunt familarizați cu aspectele tehnice ale unei matrici RAID, varianta 0 este folosită pentru a obține o performanță dublă față de capabilitățile unui singur SSD. Astfel informația este împărțită fizic pe cele două discuri, bit cu bit. Practic, se folosesc două porturi SATA 3 interne pentru a dubla transferul către și de pe SSD-uri.

Placa video este, momentan, cea mai performantă soluție oferită de Intel pentru dispozitivele mobile și, chiar dacă nu se pretează pentru cele mai noi jocuri, mai ales ținând cont de rezoluția nativă a display-ului, este excelentă pentru activități de codare video, photoshop la nivel mediu sau oricare alte activități de navigare web, vizionare de filme HD, sau editare de documente. Bineânțeles, nu vorbesc de lucrul intens doar pe acest dispozitiv, ci doar pentru momentele când ești plecat de la puternicul PC pe care îl ai acasă sau la birou.

Pentru cei interesați, cu această configurație am obținut un scor de 6784 în Geekbench 3, 5733 puncte în PCMark7.

Temperaturi și zgomot

Temperatura de funcționare este mai mult decât rezonabilă. Ultrabook-ul se încălzește, ce e drept, la bază, însă mai mult din cauza aluminiului din care este construit, material ce disipă rapid căldura. Devine și puțin zgomotos atunci când funcționează la o încărcare mai mare, la codarea clipurilor video de exemplu, însă nu atât de mult încăt să devină foarte deranjant.

Autonomie

Autonomia lui Asus Zenbook UX301 este exemplară. Pentru un ultrabook cu o grosime de doar 15 mm în cel mai gros punct al său, să reușești să scrii text și să navighezi pe internet timp de aproape 7 ore este mai mult decât rezonabil. Evident, pentru această activitate am folosit o luminozitate mai scăzută a display-ului, precum și profilul power-saving al sistemului de operare.

În condiții de încărcare mai mare, autonomia scade drastic la puțin peste 3,5 ore, oricum timpul necesar pentru a coda o serie de clipuri la rezoluție înaltă.

Concluzii

Asus Zenbook UX301 este o bijuterie, atât din punct de vedere constructiv, cât și analizat după performanțele pe care le oferă. E genul de laptop care atrage atenția oricui, iar combinația de culori este excelentă. Cei care l-au văzut au întrebat imediat de preț, mai mult din dorința de a îl achiziționa, nu doar pentru că pare scump. Calitatea construcției nu lasă de dorit din nici un punct de vedere și, în pofida micilor neajunsuri, cum este lipsa unui port LAN sau a unui conector HDMI la dimensiune normală, sau a poziției puțin nefaste a butoului de pornire, este cu siguranță un produs pe care l-aș recomanda. Laptopul vine cu adaptoare pentru acei conectori, desigur.

Prețul…. ei bine, prețul este de 9.500 lei pentru modelul testat de noi, varianta cea mai ieftină fiind situată în jurul sumei de 6.000 lei și echipată cu un procesor i5 4200U, 4 GB memorie RAM, 128 GB SSD și ecran Full HD.

ASUS Zenbook UX301 Review (15)