LG BL40 sweet like Chocolate [Review]
Ce să fie, ce să fie? Oare o telecomandă universală, un MP4-player sau cumva vreun telefon? Da, este noul LG Chocolate sau mai bine zis BL40… La o primă privire nu prea ştii de unde să-l apuci şi mai ales cum să-l foloseşti şi asta pentru că este negru, lucios, subţire şi foarte înalt (lung). Cu alte cuvinte, un fel de jucător de baschet în liga profesionistă a telefoanelor…
Design şi calitatea materialelor și a asamblării:
Fără îndoială, noul Chocolate atrage privirile prin forma şi designul său neobişnuit, mai ales lungimea, uşor exagerată dacă mă întrebaţi pe mine. Telefonul are butoane doar pe laterale: pentru lansarea MP3-player-ului (partea stângă) şi pentru modificarea volumului şi deschiderea camerei foto/video pe dreapta. Tot la vedere este şi mufa jack de 3,5 mm şi butonul on/off, în partea de sus, pe când mufa de conectare/încărcare este perfect mascată de o uşiţă de plastic pe partea dreaptă.
Practic telefonul este foarte simplu, fără brizbrizuri, ecranul imens full touch înlocuind perfect funcţiile tastelor. Simplitatea se transformă în eleganţă, noul LG excelează la acest capitol, drept pentru care trebuie să vă mărturisesc că mie mi se pare un telefon destinat cu precădere femeilor, care sunt ceva mai atente la detalii şi design.
Deşi nu mă aşteptam, materialele folosite, precum şi calitatea asamblării, m-au uimit la propriu. Telefonul este foarte bine închegat şi pare foarte rezistent, carcasa deşi din plastic este solidă, ceea ce se traduce în zero zgomote (scârţâieli) în timpul utilizării. Nu-mi vine să cred că o spun dar după ce am văzut X6 pot să zic că cei de la Nokia ar trebui să ia lecţii de la LG…
LG-ul se laudă cu dimensiunile de 128x51x10,9 mm şi o greutate de 129 de grame şi, deşi este foarte suplu, nu poate fi numit un telefon mic şi asta pentru că pus la ureche de la depărtare aduce un pic cu o staţie de emisie recepţie sau, altfel spus, în timp ce vorbeşti la el ai toate şansele să nu fi recunoscut din profil pentru că nu te vezi…
Negrul extrem de lucios al carcasei, deşi îi conferă un plus de eleganţă este un adevărat magnet de amprente iar zgârieturile şi o eventuală mătuire nu vor întârzia să apară aşa că husa va deveni un accesoriu mai mult decât obligatoriu.
Telefonie şi mesaje:
LG BL40 este un terminal 3G capabil să funcţioneze atât în reţele GSM/EDGE 850/900/1800/1900 cât şi HSDPA 1900/2100.
Semnalul şi calitatea sunetului în convorbiri nu au ridicat probleme prea mari noului model, care s-a descurcat excelent în condiţii normale de utilizare în Bucureşti. Un lucru care ar fi ajutat la o şi mai bună utilizare a telefonului ar fi fost prezenţa unor taste de apel sau măcar a uneia de închis convorbirea. Spun asta pentru că, spre exemplu, dacă am fost sunat afară în lumina soarelui, trebuia să descifrez pe display care erau butoanele de răspuns sau închis…
Difuzorul este amplasat exact în acelaşi loc cu casca şi este destul de puternic încât să se facă auzit atunci când suntem căutaţi. Alerta prin vibraţii este şi ea foarte puternică şi poate fi setată în 10 moduri diferite, fiecare cu câte şapte trepte de intensitate, aşa că, dacă nu-l vei auzi când sună, sigur LG BL40 îşi va face simţită prezenţa când vibrează.
Dacă vine vorba de scrierea mesajelor, deşi noul LG dispune de un touchscreen capacitiv, îţi va trebui ceva timp şi răbdare până să te obişnuieşti şi să poţi scrie un mesaj în mai puţin de un minut…
Ca şi în cazul altor telefoane touch, tastatura afişată pe ecran mai ales în modul landscape, are butoanele destul de mici astfel încât ai toate şansele să apeşi pe cu totul altceva.
Display şi cameră:
Avem un telefon mare, pe a cărui suprafaţă se întinde un display. Adică?! Odată pornit, noul LG captează toată atenţia şi asta pentru că dispune de un display touch capacitiv, de „doar” 4,01 inchi, cu o rezoluţie de 345×800 pixeli, care reproduce într-un mod splendid 16 milioane de culori. Ecranul are un format incredibil de 21:9, se descurcă de minune cu multi-touch-ul şi, nu în ultimul rând, dispune de o suprafaţă rezistentă la zgârieturi. Cam ce ai putea să îţi doreşti în plus? Poate o mai bună auto-gestionare a luminozităţii, pentru că în lumina directă a soarelui, BL40 cam păleşte şi ai nevoie de ceva atenţie în plus. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre viteza de răspuns şi acurateţea touch screen-ului. Deşi capacitiv, ecranul răspunde cam greu uneori în meniuri, iar fanii SMS-urilor sau e-mail-urilor vor avea şi ei de suferit, pentru că e nevoie de timp să te acomodezi cu micile lag-uri sau erori…
Având în vedere înălţimea ecranului (peste 9 cm), utilizarea telefonului în modul landscape este o adevărată plăcere, mai ales când vine vorba de filme, poze sau navigare web. Problema este că accelerometrul incorporat ne permite să ne bucurăm de acest mod doar în anumite meniuri… Cel mai ciudat este, spre exemplu, faptul că meniul principal îl poţi vedea în întregime doar landscape, dar tot ce înseamnă submeniu este portrait… cu alte cuvinte o să tot învârţi telefonul până o să te ia cu ameţeală…
Pot să spun că am rămas plăcut impresionat de camera foto/video, care, deşi are doar 5 Megapixeli, se descurcă de minune. Ceea ce impresionează în modul foto/video este multitudinea de opţiuni şi setări care se pot face, precum şi interfaţa extrem de bine gândită şi foarte user friendly. LG BL40 face poze la o rezoluţie maximă de 2560×1920, dispune de un bliţ led, stabilizator de imagine, identificarea feţei, autodeclanşarea la zâmbet şi, nu în ultimul rând, geo-tagging. Noul Chocolate oferă posibilitatea de a modifica fotografiile chiar înainte de a le face, prin intermediul unor setări şi moduri precum: Beauty shot (corectează tonurile pielii pentru portrete), Art shot (modifică culorile), out-of-focus (defocalizează background-ul, punând în prim-plan obiectul fotografiat).
Poze facute cu LG BL40
Lentilele Schneider-Kreuznach îşi fac treaba de minune, lucru care se observă în calitatea şi claritatea pozelor destul de reuşite pentru o cameră de telefon mobil.
La capitolul înregistrare video, noul LG se descurcă destul de bine fiind capabil să înregistreze avi la o rezoluţie maximă de 640×480 şi 30 de fps, până umple memoria internă de 1 Gb. Chiar şi în modul video poţi efectua destul de multe setări, de la white balans şi până la filmarea cu ajutorul bliţului sau fără.
Multimedia:
Cu un aşa display ar fi fost şi păcat ca cei de la LG să o dea în bară, drept pentru care, când vine vorba de multimedia, noul Chocolate surclasează liniştit destui rivali.
MP3-player-ul îşi face treaba excelent şi este ajutat de o interfaţă intuitivă şi totodată frumos desenată. Totuşi calitatea sunetului lasă oarecum de dorit atât în difuzor cât şi în căşti. Nu ştim cum se comportă cu handsfree-ul din pachet pentru că nu l-am primit la test, dar pe o pereche de căşti destul de bune, muzica se aude cu un uşor exces de înalte, mai ales la un volum ridicat. Este disponibil şi un egalizator, precum şi funcţia dolby mobile, dar ar fi fost binevenită posibilitatea de a personaliza setările din egalizator pentru un plus de bass.
Memoria internă de 1 GB nu este prea încăpătoare pentru întreaga colecţie de muzică, dar poate fi uşor extinsă prin adăugarea unui card microSD.
De cum încarci muzica în telefon, melodiile sunt aranjate în ordine alfabetică şi poţi alege să le vezi în funcţie de artist, album sau gen, funcţie extrem de utilă când vorbim de sute de melodii…
Player-ul video este categoric piesa de rezistenţă a noului telefon LG şi asta pentru că transformă telefonul într-un video player portabil. De ce spun asta? Păi avem o frumuseţe de ecran de 4,01 inchi, cu o rezoluţie minunată pe care putem vedea atât filmele Xvid sau DivX, cât şi pe cele H263. Cu alte cuvinte, poţi transfera direct aproape orice film fără să mai stai să converteşti sau să modifici vreun format. Bineînţeles că cel mai bine se vor vedea fişierele care au rezoluţia nativă a ecranului de 345×800, dar pentru cei mai puţin pretenţioşi, telefonul poate să afişeze conţinutul ori cu benzi negre pe laterale ori printr-un simplu dublu click imaginea este „uşor lăţită” pe întreg displayul (aproape insesizabilă diferenţa de calitate).
Tuner-ul FM vine şi el la pachet cu restul bunătăţilor, dar, spre mirarea noastră, are o recepţie destul de slabă, mai ales în interior (2, 3 posturi găsite cu greu). FM transmitter-ul este de asemenea prezent în meniu şi funcţionează destul de bine dar pe distanţe scurte 3-4 m după care semnalul se pierde. Ai o melodie preferată pe telefon, o poţi impărtăşi cu prietenii, deschizi radioul setezi frecvenţa de emisie a telefonului şi gata, melodia răsună în orice combină sau casetofon de maşină…
Meniuri, conectivitate, memorie şi baterie:
De mult timp nu am mai văzut un telefon care să fie atât de uşor şi natural de utilizat. Meniurile sunt foarte bine gândite şi vin în ajutorul utilizatorului cu tot felul de detalii şi setări menite să îmbunătăţească experienţa utilizării. Cei de la LG s-au întrecut prin perfecţionarea interfeţei S-Class, pe care au lansat-o odată cu LG Arena. Astfel, meniul principal afişează sub formă de icoane majoritatea funcţiilor telefonului, împărţite în patru mari categorii: Comunicaţii, Divertisment, Utilitare şi Setări. Oarecum ciudat pentru a putea vedea toate icoanele trebuie să utilizăm scroll stânga dreapta în modul portrait. Odată pus în landscape ecranul este umplut de icoanele meniului, 32 la număr. LG a dezvoltat şi interfata Cube 3D care permite utilizarea a 4 home screen-uri cu acces extrem de rapid pentru: Widget-uri, Shortcut-uri, Contacte şi Browser. Practic avem un cub, ce poate fi personalizat şi care simplifică la maxim utilizarea celor mai importante funcţii ale telefonului. Deşi nu este smartphone, Chocolate este capabil de multitasking şi pe deasupra dispune şi de un Task Manager, similar celui de la Nokia, ce permite vizualizarea şi închiderea aplicaţiilor rulate în background. Telefonul răspunde destul de bine la comenzile de navigare prin meniuri, submeniuri sau aplicaţii, dar uneori apar mici întârzieri şi eşti nevoit să aştepţi pentru a primi un răspuns…
Când vine vorba de conectivitate, BL40 întruneşte întreg arsenalul demn de un adevărat competitor al smarthphone-urilor: micro USB 2.0, Bluetooth 2.1 cu suport A2DP, conexiune audio-video prin mufa jack de 3,5mm, Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) împreună cu standardul DLNA, precum şi conxiuni de date GPRS clasa 10, EDGE clasa 10 şi mai ales HSDPA de 7,2 Mbps.
Dacă te întrebi cam ce poţi să stochezi în acest adevărat gadget, ei bine nu prea multe şi asta pentru că memoria internă este de 1 Gb, dar din fericire poate fi extinsă prin intermediul cardurilor microSD de până la 32 de GB.
Acest arsenal de funcţii şi utilităţi are mare nevoie de suport din partea acumulatorului, care din păcate este destul de mic Li-Ion modelul LGIP-520N care are o capacitate de doar 1000 mAh şi conform spuselor celor de la LG telefonul rezistă pentru:
– convorbiri GSM/HSDPA: 6 ore/5 ore
– în regim de aşteptare GSM/HSDPA: 400 ore/370 ore
În teste, LG BL40 a trebuit încărcat la fiecare 2 zile, în condiţii de utilizare maximă: vorbit, ascultat muzică, văzut 1-2 filmuleţe, navigare prin Wi-Fi, transfer de date, ceva jucat intensiv şi câteva poze.
Navigare WEB şi Navigaţia GPS:
Pe net, noul Chocolate se mişcă destul de greu mai ales când vine vorba de pagini ceva mai complexe de care te cam rogi să se încarce… Odată încărcată, pagina poate fi rotită şi citită pe toate părţile cu ajutorul minunatului display şi a funcţiilor de control multi-touch. Un mare minus după părerea mea este absenţa suportului pentru flash care se traduce în: Adio Youtube… sau orice altă pagină care are nevoie de aşa ceva…
LG BL40 are integrat şi un receiver GPS cu suport A-GPS, care se descurcă destul de bine odată setat prin Wi-Fi (downloadarea hărţilor). Google Maps şi LG WisePilot (variantă trial) sunt cele două aplicaţii care te vor ajuta să nu te rătăceşti în călătorii.
Aplicaţii:
Gama de aplicaţii preinstalate este destul de vastă şi vine în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor de la chestii serioase precum: calculator (inclusiv ştiinţific), convertorul de unităţi, cronometru la o grămadă de jocuri şi aplicaţii funny.
Jocurile preinstalate sunt: Asphalt4, Bubble Bash, Monopoly World, Tetris şi Brain Challenge. Dar nu jocurile sunt cele mai interesante şi mai amuzante aplicaţii, pentru că acestea se găsesc în submeniul Fun Stuff: Racing Time 2, Dual Match, Music World, Hidden Catch Wide, Real Motion Fishing, Bubble Breeze şi Musical Instruments. Toate acestea folosesc ori touch-ul, ori senzorii într-un mod cât mai inventiv posibil, spre exemplu la Bubble Breze trebuie să sufli spre telefon ca să faci baloane de săpun. Aceste mici aplicaţii şi detalii demonstrează că cei de la LG chiar şi-au dat silinţa în proiectarea şi construirea telefonului.
Plusuri:
+ display touch capacitiv de 4,01 inci cu suprafaţă rezistentă la zgârieturi
+ capabilităţi multi-touch
+ senzor de lumină, accelerometru şi senzor de proximitate
+ meniu intuitiv cu interfaţă Cube 3D
+ redă impecabil filme în formate DivX, Xvid şi H263
+ multitasking şi task manager
+ mufă audio-video standard, jack de 3,5 mm
+ design elegant şi calitate excelentă a materialelor şi a asamblării
+ gamă extinsă de aplicaţii preinstalate
Minusuri:
– memoria internă de doar 1GB
– calitatea sunetului atât în difuzor cât şi în căşti
– uneori acurateţea touch-ului lasă de dorit
– submeniurile nu pot fi văzute în mod landscape
– absenţa suportului Flash
– prea înalt (128mm) utilizarea cu o singură mână este aproape imposibilă
– magnet de amprente şi foarte sensibil la zgârieturi mai ales capacul din spate
Concluzii:
Este sau nu Noul Chocolate un upgrade? Este mai mult decât atât! LG BL40 este un exemplu clar de seriozitate şi de preocupare, care indică o evoluţie a producătorului coreean. Are tot ce îi trebuie pentru a putea trece drept smarthphone: un ecran minunat cu multi-touch, o interfaţă extrem de intuitivă şi uşor de folosit, multitasking şi task manager, un player video extraordinar, GPS şi o grămadă de aplicaţii. Într-un cuvânt are de toate pentru toţi şi mai ales un design elegant şi exclusivist.
Nu spunem că este telefonul ideal, pentru că aşa ceva nu există, dar dispune de o multitudine de caracteristici cu adevărat nimicitoare pentru concurenţă având în vedere şi preţul de sub 300 de euro…
Dacă merită cumpărat sau nu asta rămâne să decidă fiecare în funcţie de nevoi şi mai ales de preferinţe, dar pot să afirm că am rămas plăcut impresionat de noua versine a celebrului Chocolate.
Pentru cei interesaţi aici puteţi găsi specificaţiile producătorului şi aici manualul telefonului.