Kingston HyperX 3K 240 GB – Cel mai important element de upgrade al PC-ului [REVIEW]
SSD-ul a devenit o componentă importantă a unui PC performant și oferă un spor de viteză foarte mare pentru orice tip de computer, fie că este vorba de unul de gaming sau de unul folosit doar la navigarea pe internet. Cred că în ultimii doi ani oricărui amic care imi cerea o recomandare pentru un PC i-am atras atenția că SSD-ul este un factor important, indiferent de capacitatea acestuia. Kingston este unul dintre cei mai mari producători de memorii din lume, dacă nu chiar cel mai mare, și nu este de mirare că joacă un rol important și pe segmentul de stocare flash.
Modelul care ne-a trecut pragul bancului de probă astăzi este Kingston HyperX 3K 240 GB, un SSD încăpător, aș spune optim pentru un sistem folosit la multe activități. Vom vedea pe parcursul acestui review cum s-a comportat în teste și dacă merită o recomandare călduroasă din partea noastră.
Design
Design-ul este probabil mai puțin important la o componentă PC, decizia de cumpărare se bazează în mare parte pe raportul performanță-preț, în cazul de față și pe capacitatea unității de stocare. Nu strică însă ca, într-o carcasă cu o fereastră mare, pe panoul lateral, să vezi componente high-end care au în principiu și un design mai agresiv. Kingston HyperX 3K 240 GB este un produs ce respectă specificațiile standard și vine într-un format de 2,5 inci. Partea superioară deține logo-ul HyperX și brand-ul producătorului și este de culoare gri inchis. Partea inferioară prezintă detaliile complete ale produsului și deține cele patru șuruburi cu capăt în cruce ce permit deschiderea acestuia.
Cutia se prezintă destul de bine, cu toate detaliile și cu un branding puternic pentru a fi observat pe rafturile magazinului. Pe partea inferioară, sunt notate mai multe detalii tehnice, precum și conținutul pachetului. În cutie găsim două seturi de patru șuruburi, un pliant cu instrucțiuni de montare și un bracket metalic pentru montarea SSD-ului într-un lăcaș de 3,5 inci în cazul în care carcasa voastră nu deține posibilitatea directă de montare a unităților de 2,5 inci. Practic, hardul poate fi montat în orice poziție, dat fiind că nu deține componente în mișcare. Unele carcase mai noi permit montarea SSD-urile pe spatele monturii plăcii de bază.
Specificații
Kingston HyperX 3K 240 GB folosește același controller ca fratele său mai în vârstă, cel fără denumirea 3K, și anume SandForce SF-2281, un controller foarte rapid și des întâlnit și pe alte variante ale altor producători. Diferența dintre acest model 3K și cel vechi este că primul era garantat la 5000 de cicluri de scriere, pe când cel prezentat în review-ul de astăzi este puțin mai rapid. Sunt garantate 3000 de scrieri, care sunt de altfel suficiente pentru o utilizare intensă de cel puțin cinci-șase ani. SSD-ul are suport pentru TRIM și NCQ, fiind astfel cu toate standardele la zi.
[table id=208 /]
Galerie Imagini
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Kingston-HyperX-3K-240-GB Galerie/”/]
Performanță
Acesta este cel mai important aspect al review-ului – performanța SSD-ului în testele sintetice și în cele practice. Testele sintetice sunt efectuate cu o imagine completă a sistemului de operare care este încărcată la momentul testării. Sunt instalate doar driverele necesare funcționării optime a sistemului, fără nici un software adițional decât cel de benchmark. Fiecare test este rulat de trei ori pentru a stabili o medie pentru scorul final.
AS SSD prezintă o serie de rezultate destul de aproape de limitele teoretice ale produsului Kingston HyperX 3K 240 GB. La scriere se comportă foarte bine, cu o viteză medie de 253 MB/s, iar la citire ajunge la 470 MB/s. Timpul de acces este de 0,091 milisecunde la citire și 0,229 milisecunde la scriere, din nou rezultate foarte bune. Scorul final oferit de program este de 719, asta în cazul în care îl comparați cu un alt SSD pe care îl aveți deja acasă sau pe care plănuiți să îl achiziționați.
Pornirea sistemului de operare, Windows 7 Ultimate pe 64 biți, este de sub 10 secunde, mai exact 6,9 secunde până la afișarea desktop-ului, de la pornirea sistemului, de la afișarea ecranului de încărcare. Ca un exemplu, o instalare de Office 2010, din momentul în care încep se copieze fișierele, va dura aproximativ 55 de secunde. Pentru a evidenția și mai bine vitezele, am copiat un fișier de 3.0 GB dintr-un folder în altul pe aceeași partiție, iar toată operațiunea a durat 19 secunde. La compresie WinRAR pentru pachetul selectat de noi, durata a fost de 29 de secunde.
Concluzii
Firmware-ul folosit pentru testare a fost 5.21A, cel mai recent, de altfel, fiind parte din ultimul transport care a ajuns la noi în țară. Diferențele dintre acest model și altele cu o capacitate asemănătoare și cu un preț aproximativ de 850 lei sunt relativ foarte mici către insesizabile, chiar și în benchmark-urile sintetice. Având totuși în vedere alegerea pentru un sistem unde fiecare strop de performanță contează, vom alcătui în curând o listă de dispozitive testate, unde vor putea fi comparate. Momentan, numărul acestora este prea mic pentru a construi un tabel.
Există și alte modele mai rapide, ca Samsung 840 Pro sau Corsair Neutron GTX, însă acestea sunt implicit mai scumpe cu 200-300 de lei, trebuie doar să vă gândiți dacă diferența de 10, poate 13 procente în benchmark-uri contează atât de mult în utilizarea PC-ului vostru.
Momentan, Kingston HyperX 3K 240 GB este un must have pentru oricine se decide să instaleze ceva programe de editare și câteva jocuri pe sistem și nu dorește să își facă griji în privința spațiului. Având în vedere că o instalare de Windows ocupă cam 35 GB, SSD-ul are un spațiu utilizabil de 223 GB, puteți instala liniștiți câteva jocuri de 10-15 GB în cei 188 GB rămași liberi.