04 ian. 2014 | 00:09

ADATA DashDrive Elite SE720 – Așa arată stocarea portabilă premium [REVIEW]

REVIEW
ADATA DashDrive Elite SE720 - Așa arată stocarea portabilă premium [REVIEW]

ADATA DashDrive Elite SE720 Review

ADATA a anunțat recent disponibilitatea unui SSD Extern DashDrive Elite SE720, un dispozitiv elegant, rapid și foarte rezistent ce avea un preț mai mult decât decent. Exact acel produs îl avem noi pe bancul de probă și îl vom analiza din toate punctele de vedere pentru a vedea dacă este cu adevărat un produs demn de a fi recomandat. 

ADATA DashDrive Elite SE720 este practic un SSD Extern cu conexiune USB 3.0 și cu un design care cu siguranță va atrage atenția oricărui utilizator. Dash Drive Elite SE720 este momentan disponibil cu capacitatea de 128 GB însă există zvonuri că în curând vom avea unul de 256 GB pentru a satisface cerințele utilizatorilor. Având în vedere că folosește un conector USB 3.0, ne putem aștepta la viteze mai mult decât superioare de la acesta, funcționalitatea sa fiind completată de design-ul din oțel lustruit la exterior.

Design

ADATA DashDrive Elite SE720 Review

La acest capitol, cuvântul care definește cel mai bine acest dispozitiv este „frumos”. Materialul mai scump din care este realizat face cu adevărat diferența între acest produs și altele de același gen. Cu siguranță, dacă ar fi să alegeți un SSD extern, modelul de la ADATA ar fi primul asupra căruia v-ați aținti privirea într-un magazin. Este și foarte subțire, de numai 8,9 mm grosime, fiind un accesoriu foarte util pentru cei care nu mai doresc să care după ei un HDD extern de mari dimensiuni. Probabil că ideea de a îl construi din metal a venit de la pleiada de ultrabook-uri care anul acesta au beneficiat de cele mai nobile materiale pentru construcție.

Cutia este elegantă conține, pe lângă dispozitivul de stocare, un cablu USB 3.0, instrucțiuni de utilizare și o husă ce se potrivește la perfecție, realizată dintr-un material ales. SSD-ul deține un conector de USB 3.0, iar imediat sub acesta un LED pentru activitate și alături un buton de backup foarte util. Software-ul cu care vine este compatibil cu Windows sau OSX și pot fi selectate manual directoarele la care se dorește backup-ul pe discul extern. Cred că e greșit să îl numim „disc” extern, ‘memorie” externă este mai corect. Software-ul citește conținutul directoarelor și copiază doar fișierele noi adăugate în acestea. Se poate configura și pentru backup automat la intervalul de timp setat de utilizator.

Galerie de imagini

Vă invit să vă delectați cu galeria bogată de imagini a acestui produs, după care vom trece mai departe la analiza interioară.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ADATA DashDrive Elite SE720 Review/”/]

Specificații

[table id=204 /]

Analiză de interior

ADATA-DashDrive-Elite-SE720 1

Nu recomandăm nimănui să deschidă unitatea pentru a vedea ce se află înăuntrul acesteia. Pentru asta suntem noi aici. Țineți cont și de faptul că vă veți anula cu siguranță garanția produsului. În plus, deschiderea lui nu este atât de simplă ca la SSD-urile normale.

La interior, regăsim un PCB cu componentele SSD-ului care se leagă la un conector SATA normal cu un convertor la USB 3.0. SSD-ul este modelul standard SP900 folosit de ADATA pentru unitățile de stocare de 2.5 inci pentru PC-uri sau laptop-uri. Acesta deține controller-ul SandForce SF-2281, întâlnit pe multe alte modele ale altor producători. Avantajul acestui controller, mai exact a reviziei B a acestuia, este că are un consum mai mic de energie și păstrează performanțele primei versiuni.

ADATA-DashDrive-Elite-SE720 2

Pe cealaltă parte, se află un număr de patru cipuri de memorie MLC NAND Flash, fiecare cu o capacitate de 32 GB, dar al cărei producător nu l-am putut identifica. Capacitatea totală disponibilă pentru Windows este de 119 GB, acesta fiind formatat și venind cu software preinstalat. Ambele părți ale PCB-ului sunt acoperite cu o folie de plastic pentru a izola componentele electronice de carcasa metalică a acestuia.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ADATA-DashDrive-Elite-SE720 Internal/”/]

Performanță

La capitolul performanță, am fost puțin nedumerit. Pe dispozitiv scrie că atinge viteze de 300 MB/s la citire și 400 MB/s la scriere. Cine știe specificațiile USB 3.0 cunoaște faptul că transferul pe această interfață este în medie de aproximativ 125 MB/s la transferul susținut. Am aflat însă că există două versiuni ale acestui dispozitiv extern, unul ce deține un SX900 și unul cu SP900. Ultimul, cel pe care l-am avut și noi la teste, este cel mai slab. SX900 permite cu adevărat atingerea acestor viteze de scriere și citire de maxim 400 MB/s, însă folosește memorii NAND Intel.

Viteza pe USB 3.0 mai depinde și de controller-ul plăcii de bază. În general, controller-ul unei plăci de bază mai ieftine este ceva mai slab și poate atinge viteze de 120-130 MB/s, net superior lui USB 2.0, desigur, și arhi suficient pentru stick-urile pe acest port, care în medie nu depășesc 35 MB/s atât la scriere cât și la citire. Controller-ele dedicate sunt și ele de două tipuri, cu aceleași limitări de viteză. Noi am testat maximul de viteză care se poate obține pe portul SATA, pentru a vedea limitarea SSD-ului. Controller-ul USB 3.0 din acesta este capabil de viteze superioare.

Benchmark

Așadar, după cum spune și printscreen-ul de mai sus, viteza maximă secvențială de citire este de 186 MB/s, iar cea de scriere este de 148 MB/s. Datorită construcției și modului de funcționare a unei memorii, viteza la fișiere mici de 4K scade considerabil de mult. ADATA DashDrive Elite SE720 se comportă destul de bine și poate copia cu 47 MB/s și citi cu 17 MB/s. Oricum am pune problema, unitatea este mult mai rapidă decât un HDD normal conectat pe aceeași interfață, iar transferul susținut este de aproximativ 125 MB/s.

Concluzii

ASE720-128GU3-CTI

Dimensiunile SSD-ului Extern de la ADATA sunt comparabile cu cele ale unui smartphone de dimensiuni mai mari, de exemplu cu Galaxy Note, așadar suficient de mic pentru a încăpea într-un buzunar al gecii sau al genții în care transportați laptopul. Suprafața metalică este desigur susceptibilă la amprente, însă este ușor de curățat și, pe de altă parte, este rezistentă la zgârieturi. Nu veți vedea pe acest dispozitiv uzura de pe un HDD extern din material plastic. Să nu uităm totuși că acesta vine și cu o husă de protecție care poate sta pe el tot timpul.

Nu se încălzește, este rezistent la zgărieturi, implicit și la șocuri, pentru că nu avem componente în mișcare. Așadar, poate fi considerat dispozitivul optim pentru transportul în siguranță al datelor.

Prețul este un atu important pentru acest ADATA DashDrive Elite. Din câte am observat, este în jur de 420 lei, cel mai mic preț la care l-am găsit, foarte similar cu oricare alt SSD intern. Atenție însă că din perspectiva magazinului online este considerat probabil ca unul și același produs. Adevărul este, însă, că nu am găsit până acum o metodă de verificare decât introducerea acestuia în sistem la momentul achiziției și citrea codului din Device Manager. Pe de altă parte, nici nu contează atât de mult, pentru că va fi folosit doar pentru stocare externă și nu pentru instalarea sistemului de operare.