26 apr. 2010 | 18:19

Samsung Galaxy Spica, un upgrade fara prea multe imbunatatiri [Review]

ACTUALITATE
Samsung Galaxy Spica, un upgrade fara prea multe imbunatatiri [Review]

Samsung Galaxy Spica

Cand auzi numele Spica te gandesti imediat la cea mai luminoasa stea din constelatia Fecioarei, sau cauti repede pe Google si fie ajungi in cele din urma sa te gandesti tot la asta, fie te gandesti la cel de-al doilea terminal Android al celor de la Samsung, Galaxy Spica (nume de catalog GT I5700, pentru… astronomi).

Eu, una, de cand am intrat in posesia acestui telefonului am avut un sentiment placut: de la prima vedere se pote observa ca are un finisaj placut si un sistem de operare care promite sa ofere multe – Android 1.5, chiar daca, fata de primul model Galaxy, I7500, nu prea exista imbunatatiri sesizabile.

Spica_spate

Design si functionalitate
Primul lucru prin care se remarca un telefon este aspectul, iar la acest capitol Spica nu dezamageste deloc. Aspectul elegant este completat de functionalitatea designului, un exemplu fiind panoul din spate, confectionat dintr-un plastic rezistent si placut la atingere, dar care are si abilitatea de a fi usor de demontat (fara sa iasa singur, bineinteles). Finisajele mi se par mai mult decat curate, fara santuri inutile. Pe laterala din stanga se gasesc butoanele de reglare a volumului, iar pe cea din dreapta, tasta de blocare a telefonului si cea de activare rapida a camerei foto, dispuse intuitiv. Mufa pentru audio jack-ul de 3,5 mm (pentru casti), precum si portul microUSB se afla in parta superioara a telefonului.

Tastele telefonului mi se par foarte bine gandite: pe langa clasicele taste (up, down, left, right, select, yes, no), exista un buton de home si unul de lansare a browserului, unul de back si unul destinat sa deschida un submeniu rapid, de unde poti selecta imaginea din background, initia rapid o cautare in Google, vizualiza rapid notificarile (apeluri ratate, retele wireless disponibile etc.) sau intra direct in Setari.

Spica_lateral_stangaSpica_lateral_dreaptaSpica_sus

Apropo de notificari, atunci cand esti in ecranul principal, le poti vedea pe scurt si in partea stanga sus, iar pentru detaliere, poti “cobori” o pagina cu touch –drag – drop.

Principala atractie ramane insa display-ul de tip AMOLED, care ofera culori mai vii decat orice ecran LCD. Touchscreen-ul este de tip capacitiv, deci raspunde rapid la comenzi si are o diagonala de 3,2-inch (suficienta, as spune), fiind capabil sa reproduca pana la 16 milioane de culori. Din pacate, nu este multi-touch. Rezolutia oferita este de  320×480. Atentie, nu se mentioneaza nicaieri ca ecranul ar fi scratch resistant, asa ca poate ar fi de evitat buzunarul cu cheile sau aruncarea neglijenta prin poseta.

Folosit in lumina soarelui, ecranul nu ofera performante deosebite, luminozitatea neadaptandu-se corespunzator, iar accelerometrul incorporat permite modificarea din modul landscape in portrait si invers doar intr-un singur sens: daca indrepti telefonul spre partea stanga.

Spica_spate_1

Pentru a putea ajunge la SIM sau la cardul de memorie este suficienta indepartarea capacului de la spate, fara a scoate bateria. Totusi, daca scoatem SIM-ul in timpul functionarii, telefonul se va restarta, dupa care va putea fi utilizat fara nicio cartela inauntru. Desigur nu pentru apeluri sau navigare pe internet, dar partea foto si functiile multimedia sunt acesibile. Dimensiunile telefonului sunt 115 x 57 x 13,2 mm, avand o greutate de 124 grame, asa ca vei fi destul de constient ca porti dupa tine un telefon. Culorile disponibile ale carcasei sunt alb si negru (fara a fi lucioase).

Telefonul este „motorizat” de un processor de 800 GHz, ceea ce ii confera o viteza de raspuns la comenzi mai mult decat satisfacatoare. Cam asta ar fi singura imbunatatire notabila fata de modelele Galaxy anterioare.

Sfat: cu un upgrade la Android 2.1, posibil doar cu ajutorul  unui calculator cu Windows instalat, vei fi si mai multumit de acest telefon.

Capacitatea de stocare interna este de doar 180 MB, dar acest neajuns poate fi suplinit de carduri de memorie de tip microSD, de pana la max. 32GB. De luat in seama: precedentul Galaxy, I7500, avea capacitatea de stocare interna de 8GB.

Telefonie si mesaje
Spica functioneaza atat in retele 2G (GSM 850/900/1800/1900), cat si in cele 3G (HSDPA 900/2100 si HSDPA 850/1900). Din punctual de vedere al semnalului, nu m-a dezamagit (nu luam in considerare zonele negre ale Bucurestiului unde niciun telefon nu are semnal).

Fetele care au genti mari sau baietii cu buzunare adanci pot sta linistiti: vor sti intotdeauna cand suna un Spica, dar daca volumul e dat pe o treapta superioara, chiar risca sa deranjeze fonic oamenii din jur. Si asta se datorează unui singur difuzor, plasat pe partea din spate a telefonului. Claritatea sunetului prin speaker se datoreaza tehnologiei DNSe (Digital Natural Sound Engine) implementate.

In timpul convorbirilor, desi volumul este dat la maxim, persoanele din jur nu vor auzi nimic din ceea ce spune interlocutorul, ceea ce nu este neaparat un lucru bun daca te afli intr-un loc zgomotos. Persoana de la celalat capat al firului insa te aude clar si tare, fara sa fii nevoit sa ridici vocea (decat daca o merita).

Ceea ce m-a nemultumit este faptul ca ii lipsesc senzorii de proximitate. Asta inseamna ca telefonul nu va sti cand il indepartezi de ureche (pentru a-si activa ecranul) sau cand il apropii de ureche (pentru a-l dezactiva, existand astfel riscul de a da comenzi… dupa ureche). Samsung ar fi trebuit sa arunce un ochi la iPhone in ceea ce priveste aceasta functionalitate.

Pe post de ceas desteptator, este un dispozitiv de baza. Deoarece am uitat ca ii setasem alarma, la prima ora a diminetii a inceput sa faca o galagie de nedescris, desi era in geanta si geanta era pe hol, trezindu-i pe toti din casa. Initial am crezut ca s-a activat alarma care anunta scurgerile de gaze.

Trecand la capitolul SMS, pot spune ca mi s-a parut usor sa scriu mesaje. Tastatura se activeaza printr-un touch in zona de redactare mesaj, iar butoanele sunt potrivite ca marime, desi se putea si mai bine. Totusi, orice persoana care a mai folosit vreo tastatura de acest fel nu va avea nicio problema de acomodare si se va declara multumita la scrierea mesajelor. Iar daca are si degetele subtiri, e si mai bine.

Placut este si faptul ca pastreaza mesajele cu o anumita persoana sub forma unei singure conversatii, care se mareste cu fiecare SMS primit sau trimis.

Samsung Galaxy Spica - camera

Camera foto
Spica dispune de o camera foto incorporata cu auto-focus, dar fara flash, de doar 3,15MP (2048×1536 pixeli). Sincer, ma asteptam sa fie un pic mai performanta, mai ales daca luam in considerare ultimele modele ale celor de la Samsung. Spre exemplu, modelele anterioare Galaxy au camera foto de 5MP cu flash. Nu imi dau seama ce i-a determinat pe producatori sa scada la acest capitolul in cazul I5700.

Deoarece telefonul este destinat in special celor care folosesc frecvent retelele de socializare online, pune la dispozitie si functia de geo-tagging.

Viteza de procesare a imaginilor nu este atat de buna, de la o poza la alta fiind necesare aproximativ 5 secunde. Spica inregistreaza video cu pana la maxim 15FPS, la o rezolutie saraca de 352×288 pixeli. Pentru a activa camera cu ajutorul tastei rapide din laterala telefonului, este necesara o apasare continua de aproximativ 4-5 secunde.

Daca vrei sa vizualizezi pozele din galerie (indiferent daca sunt dintre cele preexistente sau realizate de tine cu camera foto), vei observa ca imaginile se misca sacadat cand le atingi, pentru a se afisa central un preview.

Multimedia
Telefonul are suport nativ pentru DivX și Xvid, ceea ce e un mare plus pentru redarea fisierelor video in format MP4 si WMV. Ca player audio, Spica reda muzica doar in formatele MP3, eAAC+ si WMA.

Pe langa faptul ca memoria interna este aproape inexistenta daca ne referim la stocarea datelor, dispozitivul nu are nici radio FM (asa ca daca nu iti cumperi un memory card cu o capacitate mare, dar vrei sa asculti muzica diversa, esti obligat sa dai play la un radio online, astfel incat depinzi de conexiunea la Internet).

Aplicatia de redare a muzicii mi s-a parut bine sintetizata, avand optiunea de a parcurge pe rand toate melodiile, doar artistii sau doar albumele, utilizatorul avand posibilitatea sa isi faca propriul playlist.

Aplicatii si conectivitate
Datorita faptului ca face parte din familia Android, era clar ca va veni cu multe aplicatii Google preinstalate: motor de cautare Google in homescreen, Google Maps, Gmail implementat, Google Translate, Google Talk etc.. Si bineinteles ca dispune si de GPS. De asemenea, din ecranul principal te poti conecta si la magazinul online, de unde poti achizitiona si instala multe aplicatii disponibile pentru Spica.

Alte aplicatii preinstalate de luat in seama: Digital compass, YouTube, Calendar, Organizer, Voice memo.

La capitolul conectivitate, Spica Galaxy dispune de port microUSB v2.0, de Bluetooth v2.1 cu A2DP, WLAN Wi-Fi 802.11 b/g, 3G HSDPA, 3.6 Mbps, EDGE Class 12 si bineinteles GPRS Class 12 (4+1/3+2/2+3/1+4 slots), 32 – 48 kbps.

Usurinta cu care recunoaste retele wireless din zona de actiune continua si la conectare si la viteza cu care se poate naviga pe Internet. E destul de placut sa intri pe net de pe Spica, mai ales daca folosesti Opera (browser-ul lor nu prea mi-a placut). Si este o placere sa verifici paginia de Facebook sau sa mai scrii si apoi sa urci online un nou post pe blogul personal.

Samsung Galaxy Spica - baterie

Autonomia bateriei
Totul depinde de ce aplicatii ruleaza in background, ce functii ai activate, cat vorbesti la telefon si cum te ingrijesti de bateria lui.

Potrivit specificatiilor tehnice, Spica ar trebuie sa aiba o durata continua de functionare intre incarcari de pana la 650 ore (in retea 2G) si de pana la 580 ore (in retea 3G), in mod stand-by. In convorbiri, bateria ar trebui sa tina cel putin 11 ore in 2G si 6 ore in 3G.

Dupa aproximativ 1 zi jumatate de testare, telefonul s-a descarcat. Din punctul meu de vedere, a rezistat destul de bine. Bateria este de tip Li-Ion, de 1500 mAh.

Galaxi Spica este in concluzie un telefon ideal pentru cei care nu se pot desparti in nici un moment de viata sociala dezvoltata online (retele de socializare online, bloguri, browsing etc.). Este un telefon fara pretentii mari, asigurand foarte bine functiile de baza cu care ne-am obisnuit si de care am avea nevoie la un telefon, fara a iesi in evidenta cu nimic nou.

Specificatii

Retea: GSM 1900 / 1800 / 900 / 850, HSDPA 900 / 1900 / 2100
Display: 3.2-inch TFT HVGA touchscreen capacitiv, 320 x 480 pixels
Camera: 3.2-megapixeli
Video suport: H.263 / MP4
Audio suport: MP3 / AMR / AAC / AAC+ / e-AAC+ / 3.5mm audio output jack
Conectivitate: GPS Navigation / Google Maps / Bluetooth 2.1 / Mini-USB 2.0 / WLAN 802.11b/g / HSDPA 3.6Mbps
Stocare: Memoria interna = 200MB, exxtensibile prin carduri MicroSD
Baterie: 1,500mAh
Autonomie Standby / Talk: 2.5G – pana la 450hr, 3G – pana la 340hr / 2.5G – pana la 560min, 3G – pana la 370min
Dimensiuni: 115 x 57 x 12,9mm
Greutate: 120g