Allview Viva H8 – O tableta destul de inteligenta [REVIEW]
Allview Viva H8 face parte din cea mai noua gama de produse a brasovenilor, o serie compatibila cu dispozitivul de streaming Smart2view. Aceasta mai include smartphone-ul H2 Qubo al carui review il gasiti tot la noi pe site.
Incet, incet, cei de la Allview reusesc sa-si creeze un ecosistem de produse inteligente care impreuna reprezinta cea mai buna reteta pentru un numar de adepti din ce in ce mai mare. Incepi cu o tableta mai puternica a companiei romanesti, iti dai seama ca este capabila de streaming wireless pe TV si la scurt timp iti cumperi adaptorul Smart2View. Avand in vedere ca sunt niste produse bune care isi justifica destul de bine pretul, cand vreti sa va schimbati telefonul, va ganditi tot la un AllView, in parte datorita performantei produsului, in parte prin prisma faptului ca este compatibil cu gadgetul cumparat anterior. Nu trece un an si, daca primesti si un update sau doua de firmware, incepi sa apreciezi faptul ca cei de la Allview fac o treaba buna.
In loc sa-ti ofere actualizari ale sistemului de operare, de cele mai multe ori companiile de smartphone-uri iti imping sub nas produse noi. Singura exceptie de la regula ar fi Samsung. Totusi, este evident ca producatorul sud coreean, desi lanseaza modele noi de smartphone-uri si tablete pa banda rulanta, aproape de fiecare data nu anunta versiuni noi de Android decat pentru modelele de varf.
Elemente de design
In urma cu cateva luni, m-am jucat timp de cateva saptamani bune cu Allview Viva Q8, o alta tableta branduita in Romania care venea cu un raport pret-performanta destul de bun. Din multe puncte de vedere, mai ales estetice, noua Viva H8 este similara cu Q8, un detaliu care nu este nici pe departe un handicap. In definitiv, vorbim totusi de un gadget de doar 7,9 milimetri grosime si un raport lungime x latime egal cu 200 x 135 milimetri. Greutatea totala este de 374 grame, suficient pentru a nu fi un disconfort dupa perioade extinse de stat cu ea in mana.
Panoul de tip LCD IPS este identic cu cel folosit in Q8. Este vorba de o diagonala de 7,9 inci cu o rezolutie de 1024 x 768 si o densitate de pixeli de 160 ppi. Dintr-un punct de vedere, acesta este un neajuns important, luand in consideratie concurenta. Din alt punct de vedere, insa, Apple are doua tablete pe piata de un real succes, iPad 2 si iPad mini cu exact aceeasi rezolutie.
In ceea ce priveste designul, Allview Viva H8 este o tableta simpla, cu un ecran ce domina partea din fata a produsului si un spate din aluminiu de culoare maro care, pe langa faptul ca arata foarte bine, te ajuta sa nu-l scapi din mana cu usurinta. In principiu, sentimentul dat de prima interactiune este de produs premium si banuiesc ca asta e cel mai important. In acelasi timp, cu un pret de 900 de lei pe site-ul producatorului, un produs premium e de asteptat la aceasta valoare. Singurul element de design care nu mi se pare foarte inspirat consta in sita argintie de la difuzorul de deasupra ecranului. Avand in vedere ca functioneaza si ca telefon, un astfel de detaliu era necesar, o culoare mai inchisa gen negru sau maro ar fi fost insa mult mai discreta pentru respectivul ornament.
In partea de sus a marginii din stanga gasim butoanele de volum, un buton de power on/off si un al treilea buton fizic pentru functia de intoarcere la ecranul anterior. Acesta din urma iti permite sa fii mult mai eficient la navigat prin aplicatii sau pe internet. Intotdeauna am preferat un buton fizic plasat accesibil decat unul virtual. Toate butoanele sunt suficient de proeminente incat sa ofere un feedback placut la apasare, fara a iesi mult in afara carcasei. Pe aceeasi margine, sub un capac, avem un slot pentru un SIM de dimensiuni obisnuite si un al doilea slot pentru un microSD de pana la 32GB. Pe marginea superioara exista o mufa de casti standard de 3,5 milimetri si un port microUSB pentru incarcare si transfer de date.
Specificatii hardware si software
Partea de procesare este asigurata de o combinatie intre un procesor Cortex A7 quad core tactat la 1,2GHz si un GPU PowerVR SGX 544 cu OpenGL ES 2.0. Daca ar fi sa facem in continuare comparatie cu Q8, in acel caz, desi GPU-ul parea similar, procesorul era limitat la doar 1GHz. Cantitatea de memorie de 1GB este aceeasi in ambele cazuri. Un modul important in aceasta noua ecuatie consta in cipul de comunicatii 3G HSDPA+ compatibil cu benzile de 900/1800 si 1900 MHz pe 2G si 900/2100 MHz pe 3G. Incorporeaza senzori precum GPS, AGPS, busola si accelerometru, iar pe partea de comunicatii, vine cu WiFi 802.11 b/g/n si cea mai recenta versiune de Bluetooth, 4.0 cu A2DP si EDR.
Cu toate ca nu sustin vorbitul la telefon printr-o tableta, ca de altfel nici fotografiatul cu un astfel de gadget nu foarte mic, doritorii pot folosi aceasta tableta pentru apeluri de voce si SMS-uri. Calitatea apelurilor este buna, dar recomand folosirea unui kit handsfree, context in care modul in care veti auzi sau veti fi auzit de interlocutor deja depinde mult mai mult de respectivul kit decat de telefon. In cutie este inclus un set de casti plasticoase de calitate indoielnica, cu microfon pe fir si, daca nu aveti alta solutie, le puteti folosi si pe acelea. Tot la capitolul apeluri, merita avut in vedere faptul ca puteti trece dispozitivul de fata pe vibratii, o functie care nu prea isi gaseste loc deseori in tablete.
Allview Viva H8 poate fi achizitionata doar pe aceasta combinatie de negru cu maro si include doar 8GB de memorie interna, cu posibilitate de extindere prin carduri microSD. Are doua camere, una principala, de 5 megapixeli, capabila de inregistrare HD la 30 de cadre pe secunda cu auto focus, si o a doua, frontala, de 2 megapixeli.
In ceea ce priveste aplicatiile speciale, desi interfata este una standard de Android cu o poza de tapet personalizata de Allview, sunt de apreciat cateva elemente care va fac viata mai usoara. Aici intra o suita office, o licenta de BitDefender, daca tineti la securitatea terminalului vostru, un manager de fisiere cu numele de ES FileExplorer si, nu in ultimul rand, un utilitar cu numele de AllClick. Acesta din urma consta intr-o bulina de mici dimensiuni afisata pe ecran, a carui pozitie o puteti schimba cu usurinta si care faciliteaza accesarea rapida a unor aplicatii favorite definite de utilizator. Suite de aplicatii de birou poarta numele de MobiSystems OfficeSuite 7.1 si, desi este perfecta pentru un management de fisiere de orice fel, inclusiv Doc, Docx, XLS, XLSX, PPT, PPTX sau PDF, partea de editare a respectivelor documente implica o investitie suplimentara de aproximativ 15 euro. Versiunea de Android preinstalata pe tableta este 4.2 Jelly Bean.
Performanta si autonomia bateriei
Inainte de cateva teste sintetice care reduc la nivel de scoruri performanta acestei tablete, as vrea sa atrag atentia asupra impresiei pe care o creeaza in urma utilizarii in scenarii obisnuite. Navigarea pe internet, scrisul de emailuri, vizionatul de clipuri pe YouTube sau cititul de documente sunt activitati obsinuite care va ocupa cea mai mare parte a timpului atunci cand stati cu o tableta in mana. In cazul Allview H8, prima impresie a fost una foarte buna si s-a mentinut chiar si dupa cateva zile de utilizare. Nu mi s-a parut la fel de sprintena in jocuri precum Q8, aspect care s-a reflectat si in performanta grafica surprinsa in benchmark-uri. Acest aspect a fost cauzat de utilizarea GPU-ul PowerVR SGX 544, semnificativ mai slab decat PowerVR SGX 544MP MP2. In schimb, la intrat si iesit din aplicati sau la sarit dintr-o fereastra in alta, timpul de raspuns a lipsit cu desavarsire.
La capitoul minusuri, intra partea de captura si performanta audio. Difuzorul ascuns pe spatele tabletei suna infundat si incet, pe langa faptul ca plaja de frecvente pe care este capabil sa o redea nu e nici pe departe spectaculoasa. Desi as fi tentat sa clasifc performanta audio ca pe urmare a faptului ca e foarte subtire, mi-as aduce aminte de alte cateva tablete pe care le-am testat, inclusiv Viva Q8 si care puteau fara probleme sa creeze ambianta intr-o camera. Cu toate ca oricum nu voi promova niciodata filmatul sau fotografiatul cu tablete, in cazul Viva H8 este mai evident ca niciodata ca cele doua camere integrate de o parte si de alta a tabletei nu sunt pentru imortalizat amintiri importante. Problema vine sub forma zgomotului de imagine foarte puternic si a senzorului care necesita multa lumina pentru cadre decente. Mai degraba, camerele pot fi folosite pentru video conferinte sau alte momente in care nu aveti acces la o camera foto dedicata sau un smartphone recent.
Autonomia mi s-a parut cel putin spectaculoasa. Ca de obicei, am pus luminozitatea ecranului la 30%, am folosit o aplicatie precum Keep Screen On pentru a preveni intrarea in Stand By si am rulat un script in browser care imi reincarca aceeasi pagina web complexa cu continut variat la fiecare 30 de secunde. In teorie, bateria de 4000 mAh nu ar fi trebuit sa genereze astfel de rezultate. In practica, insa, nu am inteles de ce producatorul a trecut doar patru ore departe de priza, in contextul in care in testul meu am depasit 10 ore, mai precis zece ore si 54 de minute. E adevarat ca luminozitatea ecranului nu era foarte mare si un browser de internet nu este foarte solicitant, in schimb am facut trafic constant pe o conexiune WiFi si pagina incarcata nu a fost nici pe departe simpla.
Ca teste, am folosit AnTuTu Benchmark, AnTuTU 3DRating, 3DMark, Quadrant Standard si RealPi Benchmark. In AnTuTu Benchmark am obtinut 12765 de puncte, defalcat pe Multitask – 2582, Dalvik – 832, CPU Integer – 1816, CPU Float – 1254, RAM Operation – 1100, RAM Speed – 497, 2D Graphics – 538, 3D Graphics – 2943, Database IO – 605, Storage I/O – 598. Ca sa va faceti o idee legata de performanta acestei tablete, in modulul de comparatie din AnTuTu, scorurile au fost similare cu cele obtinute de un HTC One X. In AnTuTU 3DRating scorul a fost de 2424 de puncte. In solutia cross-platform a celor de la Futuremark am rulat testul standard Ice Storm si rezultatul a fost de 2706 puncte, calculat intre Graphics Score – 2292 si Physics Score 7347 punte. 3DMark-ul a apreciat performanta acestei tablete ca fiind similara cu Galaxy S2. In RealPi a durat 28,64 de secunde pana mi-a calculat un un milion de zecimale pentru Pi. In Quadrant Standard, scorul final a fost de 3980 de puncte cu 12439 pentru CPU, 3353 pentru memorie, 1684 pentru I/O, 338 pentru performanta 2D si 2085 pentru performanta 3D.
Concluzie
In final, un lucru este sigur: din punct de vedere al performantei grafice, Viva Q8 este net superioara noului model. In schimb, in ceea ce priveste puterea de procesare efectiva, Viva H8 iese in fata, aspect care va ajuta in majoritatea scenariilor de utilizare care nu implica gaming. In plus, functia de telefon nu este deloc ieftina si pentru anumite categorii de utilizatori ar putea reprezenta un plus semnificativ.
Pretul mi se pare un pic cam mare, dar fara a fi exagerat, mai ales daca puneti mana pe pachetul care include si accesoriul Smart2View. Acesta din urma va ajuta sa va oglinditi pe un TV cu HDMI tot ceea ce vedeti pe tableta, un element care le-ar face viata mult mai usoara celor care fac prezentari in deplasare si nu vor sa mai care cu ei un laptop.