18 aug. 2013 | 00:02

Trendul fraudei online: Un virus Instagram, mai scump decat unul de banking

ACTUALITATE
Trendul fraudei online: Un virus Instagram, mai scump decat unul de banking

Am auzit de virus pentru datele de credit, pentru furtul identitatii, dar de virus Instagram ati auzit? Vorbim despre un nou trend in frauda online, e clar.

 Instagram virus

Da, asa e, zilele acestea cica isi tot face de cap un virus Instagram, care genereaza „Like”-uri false si „followers” (adepti) falsi. Care credeti ca este scopul? Aveti trei incercari inainte de a trece mai departe la urmatorul paragraf al stirii.

Numarul de fani pe Instagram se pare ca a devenit foarte pretios. La orice cerere, apare indata si oferta, care in acest caz se vinde la pachet de 1.000 de fani pe forumurile internetului. Potrivit unei firme de securitate RSA, citata de Reuters, 1.000 de followers Instagram costa 15 dolari, iar 1.000 de Like-uri sunt oferite contra sumei de 30 de dolari. Ca o curiozitate, 1.000 de numere de card de credit se vand online cu 6 dolari. Cum apreciati valoarea Instagram?

Evident, mi se pare uluitor ca fraudarea traficului pe profilul unei retele sociale este atat de scumpa, mai scumpa decat spargerea unor conturi de credit. Totusi, mari experti in domeniul online-ului social spun ca e normal ca valoarea retelelor de socializare sa creasca atat de mult. Ce-i drept, explicatia este cat se poate de logica: multe companii, dar si multi utilizatori individuali cauta sa isi promoveze marcile sau produsele in acest mediu. Acest comportament transforma reteaua sociala intr-un mijloc de promovare, bineinteles, cu tarif. Nu este nimic nou, si in Romania Facebook-ul este plin de astfel de practici. Dar, revin… mai scump decat fraudarea datelor de credit?

Virus Instagram

Respectivul malware, cunoscut ca „Zeus”, isi are originea tot in banking, dar se pare ca din 2007, cand a aparut, si pana in prezent, s-a reprofilat. Ca hot de informatii de pe cartile de credit, Zeus a infectat milioane de sisteme. In forma sa actuala, virusul ii forteaza pe utilizatori sa dea Follow sau Like anumitor conturi, anumitor profiluri, sau sa descarce alti virusi. Cate victime a facut ca virus Instagram nu este cunoscut inca, dar specialistii consultati de Reuters spun ca e primul malware de acest tip, cu destinatie precisa retelele sociale.

In cazul in care sunteti de partea „clientului”, mai este nevoie sa va recomand o dezvoltare naturala, sanatoasa, a profilului de brand pe reteaua sociala?