Exynos 5 Octa evolueaza doar prin mici artificii de arhitectura
Exynos 5 octa este numele SoC-ului din Galaxy S4 si alte dispozitive recente ale producatorului. Este acel procesor cu opt nuclee pentru platformele mobile.
Exynos 5410 este denumirea vechiului model, noua varianta purtand numele de Exynos 5420, fapt ce denota mici imbunatatiri, insa nu si o arhitectura noua. Samsung a vut cateva probleme de implementare cu primul model, in sensul ca era un mare consumator de energie, chiar daca se spunea ca foloseste doar cate nuclee are nevoie. In practica, procesorul este impartit in patru nuclee de tip Cortex A15 pentru procesarea mai grea si patru nuclee de tip Cortex A7 pentru task-urile mai putin dificile.
Noua varianta are o frecventa crescuta la 1.8 GHz pentru nucleele de tip A15, fata de 1.6 GHz, si 1.3 GHz fata de 1.2 GHz pentru nucleele A7. Modificarile majore tin aici de nucleul grafic PowerVR SGX544MP3, care a fost inlocuit acum pe noul Exynos 5 Octa cu un cip cu sase nuclee ARM mali T628, mult mai puternice de altfel.
In cadrul noului procesor, exista un cip MIC (Multiple Image Compression) care este responsabil de afisarea imaginii pe un display cu rezolutie inalta de pana la 2560×1600 pixeli si o face intr-un mod mult mai econom. Acesta functioneaza atat la redarea paginilor web, cat si la rularea continutului video.
Latimea de banda pentru noul procesor este acum de 14.9 GB/s si permite folosirea unei memorii LPDDR3 (LP vine de la Low Power) cu o frecventa de 933 MHz. Noul procesor ar putea fi inclus in majoritatea dispozitivelor incepand din luna august a acestui an, atat in cazul produselor Samsung, cat si ale unor alti producatori, care acum sunt in proces de testare a acestuia.