Noi surprize in propagarea versiunilor de Android in piata
Google incearca sa sintetizeze, la fiecare cateva luni, propagarea versiunilor de Android in totalul de dispozitive instalate cu platforma acestuia.
Cu fiecare raport dat publicitatii, Google demonstreaza ca situatia de fond a propagarii sistemelor de operare se schimba in mod nesemnificativ. Android Jelly Bean 4.1 a fost facut public pe 27 iunie 2012 si abia la un an de la lansare ajunge pe 29% din piata. Ice Cream Sandwich, un sistem de operare ca a vazut lumina reflectoarelor pe 19 octombrie 2011 este instalat pe 25% dintre terminalele cu Android. Intre timp, Gingerbread, un sistem lansat acum mai bine de 2 ani si jumatate continua sa ruleze pe mai mult de o treime dintre gadgeturile cu platforma celor de la Google. Daca am fi optimisti am putea spune ca, impreuna, numarul aparatelor cu Android 4.1 si Android 4.2 se apropie de numarul terminalelor cu Android 2.3.x. Din pacate, de la 33 pana 36,5 procente mai sunt 3,5, o valoare pe care rata de schimb de pana acum ne-a demonstrat ca nu se schimba prea usor.
Pe termen scurt, lansarea noului Galaxy S4 cu Android 4.2.2 are cele mai mari sanse sa influenteze semnificativ acest grafic. Problema este ca, din cele aproximativ un miliard de dispozitive cu Android active in piata, indiferent cateva smartphone-uri din seria Galaxy se vor comercializa, schimbarile radicale sunt greu indeplinit. Per ansamblu, rata fragmentarii sistemului de operare cu nume de dulciuri este cea mai mare problema cu care se lupta gigantul din Mountain View. Dezvoltatorii de aparate amana in continuare lansarea de noi versiuni Android pentru aparate mai noi de 12 luni in speranta ca vor stimula achizitii de dispozitive noi. Atata timp cat aceasta filozofie nu se va schimba, cea mai mare felie din placinta verde va fi mai veche de 2 ani.