20 mai 2013 | 01:47

ASRock FM2A85X-ITX – Platforma dedicata pentru HTPC [REVIEW]

REVIEW
ASRock FM2A85X-ITX - Platforma dedicata pentru HTPC [REVIEW]

ASRock FM2A85X-ITX Intro

Placile de baza devin din ce in mai mici, standardele se schimba, iar ITX a devenit unul dintre cele mai cautate pentru PC-uri de mici dimensiuni. ASRock FM2A85X-ITX  este o placa de baza cu socket FM2 pentru cele mai noi procesoare de la AMD ce face obiectul review-ului nostru de astazi. ASRock FM2A85X-ITX  este o placa de baza ce se bazeaza pe cel mai nou si mai puternic chipset de la AMD pentru platforma FM2, A85X, supranumid si Hudson D4.

Aceasta este destinata celei de-a doua generatii de APU-uri Trinity si ofera o perspectiva interesanta pentru creatorii de sisteme. Dimensiunea acesteia o face perfecta pentru sistemele HTPC, sau orice alta cosntructie ce necesita un spatiu mic de depozitare. Personal imi imaginez un astfel de sistem in aproape orice context, economia de spatiu din casele tuturor fiind un factor important de achizitie de multe ori. Exista momentan 3 chipset-uri pentru aceasta platforma, A85X, A75 si A55. Ultimele doua au fost lansate in anul 2011, odata cu socketul FM1 si sunt folosite in principal de prima iteratie a APU-ului de la AMD. A85X este cea mai noua si mai performanta versiune, lansat chiar la momentul in care a a aparut si socket-ul FM2.

Design si Dotari

ASRock FM2A85X-ITX (7)

In acest capitol, la acest tip de produse, nu o sa ne referim desigur la estetica placii, ci la functionalitatea si dotarile acesteia. In jurul socket-ului CPU-ului putem observa 4+2 faze de alimentare iar alaturi, slot-ul PCI-Express 16x. In cealalta parte avem doua slot-uri pentru memorii DDR3 si conectorul de alimentare de 24 pini. Placa suporta memorii de tip dual channel cu o capacitate de 16 GB pe modul, la o frecventa de 2400 Mhz (in Overclock desigur).

ASRock FM2A85X-ITX (6)

ASRock FM2A85X-ITX detine 7 porturi SATA 3, 6 Gbps, toate fiind propulsate de chipset-ul AMD A85x Hudson D4. Langa acestea se poate observa radiatorul asezat pe Southbridge. La capitolul conectica, avem 4 porturi USB 2.0, 2 porturi USB 3.0 , un port de retea RJ45, portul pentru tastatura PS2, un conector eSATA 3, jack-urile pentru audio 7.1, iesirea optica de sunet, precum si o multime de conectori de video, ca HDMI, DVI-D si clasicul D-Sub (VGA).

Placa pare la prima vedere destul de bine dotata pentru orice tip de procesor. Conectica este completa pentru dimensiunea acesteia, si as putea spune destul de bine ordonata, singurul minus al acesteia ar fi faptul ca are doar doua slot-uri de memorii RAM si acestea sunt destul de apropiate de socket.

ASRock FM2A85X-ITX (5)

Specificatii

ASRock FM2A85X-ITX (8)

[table id=167 /]

BIOS

BIOS-ul este mai dotat decat ne-am putea astepta. Pasii de modificare a voltajelor si frecventelor procesorului, memoriilor si ale northbridge-ului sunt destul de mici pentru a obtine frecvente ridicate si stabilitate la Overclock-ing. Cel mai simplu mod de a exemplifica acest lucru este cu ajutorul galeriei de screenshot-uri de mai jos.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASRock FM2A85X-ITX BIOS/”/]

Sistem de Test

Sistemul de test a fost construit in ideea de a oferi atat performanta dar si o racire decenta, si a permite montarea acestuia intr-o carcasa de tip mini ITX speciala pentru formatul placii de baza. Singura problema pe care am avut-o, insa s-a rezolvat prin asezarea putin diferita a unuia din ventilatoare, este montarea cooler-ului. Avand  o serie de heatpipe-uri pe una din laterale, singura pozitie era cu acestea spre exterior, spre conectori. Acest lucru insemna ca nu puteam folosi memorii cu un radiator inalt ci doar cele standard. Probabil in cazul folosirii unui cooler de tip turn situatia ar fi fost rezolvata.

[table id=168 /]

Overclocking

ASRock FM2A85X-ITX (9)

 

La acest capitol sunt cateva elemente demne de mentionat. Procesorul A10 5700 a ajuns la frecventa stabila de 4,3 GHz insa dupa ce am incercat desigur cu frecvente ceva mai ridicate. IGP-ul procesorului a fost tactat la frecventa de 950 MHz, aceasta fiind valoarea stabila a acestuia. Singura problema pe care am intampinat-o cu placa a fost lipsa controlului asupra FSB-ului. daca acest control era posibil, frecventa procesorului ar fi ajuns lejer la 4,5 GHz, unde ar fi putut fi stabilizata. A

Avand in vedere ca vorbim de o placa mini ITX nu o putem compara cu una in format ATX, cel putin nu la stabilitate. Voltajele si controlul asupra acestora sunt ceva mai reduse, alimentarea fiind si ea ceva mai precara. Consumul de curent al sistemului, cu toate componentele mentionate mai sus ajunge la valori de 210 W in Load (in varianta Overclockata) si aproximativ 160 W fara Overclock. Consumul in idle este aproape infim, doar 34 W in varianta overclockata, acesta fiind consumul minim.

Rezultate

Mai jos avem un tabel cu rezultatele placii in diferite programe de testare. Din pacate nu am avut la momentul respectiv o placa de la alt producator, insa acestea pot fi luate ca referinta pentru platforma respectiva. De mentionat ca rezultatele sunt cele cu IGP-ul intern al procesorului.

[table id=169 /]

Concluzii

Incepand cu faptul ca placa este in format mini ITX, si terminand cu ideea ca reuseste sa faca fata si unor titluri relativ noi doar folosind procesorul grafic intern al CPU-ului, iar cu mici modficari si cu un cooler bun este in stare sa sustina aceste eperformante, putem declara ca este o alegere foarte buna. Placa este destinata in special celor care isi doresc sun sistem Home Theater, de dimensiuni reduse, si care va avea un consum minim atunci cand este in idle.

Din punct de vedere al aspectului si al dotarilor acesteia putem declara ca este una dintre cele mai inchegate in acest format. Slot-ul PCI-Express 16x permite montarea unei placi grafice aditionale, care se poate lega in crossfire cu cea a CPU-ului, asta daca este din aproape aceeasi generatie, sau pur si simplu poate duce greul sistemului daca este una mai performanta. Exista minic probleme cu sistemele de racire ce necesita un backplate dedicat, insa, aceasta este o problema pe care am intalnit-o la mai multe placi cu acest format. Pur si simplu nu sunt gandite in acest fel. Se poate monta unul, insa trebuie avut grija la cat de tare strangem suruburile acestuia pentru a nu forta placa de baza.